LA BIBLIOTECA VALENCIANA REP L’ARXIU DE FRANCISCO MARTÍNEZ LÓPEZ PER A INCORPORAR-LO A LA ‘BIBLIOTECA DE L’EXILI REPUBLICÀ’

Recull material sonor i audiovisual sobre la seua experiència en el moviment guerriller antifranquista

La Biblioteca Valenciana Nicolau Primitiu ha rebut l’arxiu personal de Francisco Martínez López, ‘Quico’, un exiliat republicà que viu al Campello (Alacant). La Biblioteca ha acceptat la donació per a incorporar-la en la col·lecció especialitzada dedicada a la ‘Biblioteca de l’exili republicà’.

L’arxiu, que està compost per documentació personal, fotografies, correspondència i arxius audiovisuals, passarà a formar part dels fons, i contribuirà a la recuperació del patrimoni cultural dels exiliats valencians. Destaca d’aquest arxiu l’abundància de material sonor i audiovisual de documentals i de testimoniatges de combatents que reflecteixen la seua experiència en la guerrilla i dels seus descendents, que plasmen la vida fora d’Espanya.

Francisco Martínez López (Cabañas Raras, 1925), conegut com a ‘Quico’, va estar implicat en el moviment guerriller des de molt jove. Va participar en el Servei d’Informació Republicana (SIR) dirigit per la Federació de Guerrilles de Lleó i Galícia. Des de 1947 fins a 1951 va formar part de la segona agrupació de l’Exèrcit Guerriller vinculada al Partit Comunista d’Espanya.

En 1951, condemnat a mort pel règim franquista, es va exiliar a França, on va aconseguir el dret de residència com a refugiat polític. Allí va començar a militar en els grups d’unitat antifranquista. A partir de la legalització del Partit Comunista d’Espanya (PCE) es va dedicar al treball d’exhumació de la memòria del moviment guerriller junt amb altres antics companys. Quan en 1977 va tornar a Espanya, va continuar la seua labor de transmissió de la memòria antifeixista.

La Biblioteca Valenciana va iniciar en 1995 la col·lecció de documents dedicats a l’exili valencià amb la donació del fons arxivístic, bibliogràfic i hemerogràfic que fa el matrimoni Guillermina Medrano i Rafael Supervia, mestra i advocat que es van exiliar als Estats Units. Posteriorment, s’han incrementat els fons amb les donacions realitzades pels exiliats o els seus familiars. A més, des del 2002 es publica la revista ‘Laberintos’, sobre estudis dels exilis culturals espanyols, el contingut de la qual se centra fonamentalment en el de 1939.

error: Content is protected !!