La Mutant: la nova temporada combina arts vives, circ, teatre d’objectes, ciència-ficció, il·lustració, música underground, ‘metateatre’ i dansa

La regidora d’Acció Cultural, Maite Ibáñz, ha presentat este dimarts la nova programació, que integra una pluralitat de disciplines i llenguatges contemporanis

La Mutant inaugura una nova etapa amb una programació marcada pel pensament crític, el qüestionament i el diàleg, a través de la pluralitat de disciplines i llenguatges contemporanis. Així ho ha explicat la regidora d’Acció Cultural, Maite Ibáñez, qui ha presentat este dimarts les propostes dels pròxims mesos, acompanyada per la nova directora artística de l’espai d’arts vives, Tatiana Clavel.
 

Tal com han subratllat Ibáñez i Clavel, en els pròxims mesos de febrer, març, abril, maig i juny, La Mutant acollirà una programació innovadora i transdisciplinar, travessada per diferents temàtiques contemporànies, com el cos i el temps, la mort i la seua gestió privada, la sostenibilitat, la mirada i el propi qüestionament del fet escènic. Una programació basada en l’experimentació, el risc i la investigació, que han donat a conéixer la nova temporada, acompanyades per Cristina Gómez, Lucía Jaén i els integrants de Taller Placer, Paula Miralles i Vicente Arlandis.

La regidora d’Acció Cultural, Maite Ibáñez, ha destacat que la programació de la nova temporada “respon al nostre interés d’oferir a la ciutadania unes propostes de qualitat, innovadores, contemporànies i arriscades, que aposten pels nous formats”. “Volem continuar consolidant La Mutant com un espai referent de les arts vives en l’àmbit nacional”. La regidora ha destacat les propostes de Tatiana Clavel, “que aporten un nou protagonisme a la documentació en les arts escèniques, el resultat dels processos i l’experimentació”.

La nova programació de la sala municipal arrancarà els pròxims 18 i 19 de febrer amb un viatge a les nits d’estiu en el camp, de la mà de Serrucho i la seua “Interior noche”, un recorregut pel temps i l’espai, a través del teatre d’objectes, en el qual els espectadors s’endinsaran en la memòria i l’experimentació. Dies després, el 24 i 25 de febrer, identitat i llenguatge es donaran la mà de la mà de María Jerez, que pujarà a l’escenari la peça “Blob”, una suma d’arts vives i la ciència-ficció.

El mes de març començarà amb una particular “baixada de temperatura”: els dies 3 i 4, es podrà gaudir de “Fenòmen”, de Moon Ribas i Quim Girón, una proposta circense on el gel, els elements i el cos conviden al públic a observar els processos naturals des d’una nova perspectiva. I, posteriorment, després del parèntesi per les festes de Falles, l’espai d’arts vives reobrirà les portes els dies 25 i 26 de març amb la programació d’“Aquellas que no deben morir”, la premiada obra de Las Huecas, que efectua una mirada profunda i allunyada de tabús d’un tema tan sensible com la mort, des d’una perspectiva a cavall entre el teatre documental i la pràctica ritual.

La Mutant es convertirà en un espai per a l’art gràfic i la impressió l’1 d’abril amb la proposta de Carolina Campos, Márcia Lança i Lanevera Edicions “Es solo un día / Print Mutant”. Es tracta d’una jornada completa en la qual els participants són part fonamental de la cita, creant peces gràfiques úniques que es poden emportar a casa i que constituiran part de la representació.

Especial protagonisme de la dansa

La Mutant proposa també diverses activitats de dansa durant els mesos de març i abril, tant dins de la seua programació pròpia com amb els esdeveniments externs que acollirà. Els dies 22 de març i 5 d’abril la sala es convertirà en espai de debat, reflexió i crítica amb “Zona grisa”, una segona vida o alternativa per a propostes de ball que no han tirat endavant i que busquen una nova oportunitat, explorant de manera col·laborativa com millorar. “Zona grisa” és un context per a explorar temptatives que no es pleguen als formats normatius de pràctica escènica, i suposa una iniciativa amb la qual La Mutant vol propiciar un espai i temps de trobada oberta a la indeterminació, a la intuïció i al descarte.

A més, Dansa València tornarà a acostar el millor del ball contemporani a La Mutant, esta vegada amb “Para cuatro jinetes”, de Mucha Muchacha. El 20 d’abril tindrà lloc l’espectacle de la companyia madrilenya, que indaga en la tradició, el pas del temps i el folklore.

El 4 de maig, Guillermo Weickert brindarà als espectadors un nou punt de vista sobre el ball amb “Parece nada”, on la perspectiva i els sentits canvien per a donar una nova visió de l’escena, del moviment i la pròpia percepció.

Finalment, el gran èxit de la dansa valenciana de 2022, “Anhel”, reconegut com a millor espectacle en els Premis de l’Institut Valencià de Cultura, podrà gaudir-se el 13 de maig. El cos, l’afecte i el desig cobren vida en aquesta obra de Cristina Gómez.

Teatre des de dins i música underground

Els dies 29 i 30 d’abril, Cris Blanco portarà a la Mutant “Grandissima Illusione”, una metanarración sobre el propi teatre, sobre les convencions artístiques i les noves formes d’expressió artística, en una peça teatral a mig camí entre la ciència-ficció i el qüestionament escènic.

La sala valenciana tornarà a acollir també una nova sessió “Berlin Sèries”, de Diàleg Obert, que serà el 12 de maig. L’escena underground alemanya acostarà els sons i formats més nous, a través de la música experimental, l’electroacústica i les formes eclèctiques.

Arts vives, senyal d’identitat de la Mutant

Les arts vives i les noves formes d’expressió són senyal d’identitat del centre valencià, per la qual cosa tindran també el seu espai, ha recordat Maite Ibáñez. Els dies 18, 19 i 20 de maig, Macarena Recuerda exposarà la seua trilogia centrada en l’il·lusionisme, el teatre i la màgia: les obres “!AI! JA!”, “The Watching Machine” i “COSA. Intervindre un cos”, un triple acostament a través de les arts vives a les imatges perceptives segons la llum, l’escenografia i el propi cos.

A més, els dies 27 i 28 de maig els gironins Monte Isla “buidaran” La Mutant amb “Escuchas del Paisaje”, una original proposta en la qual es tracta la mirada de l’espectador des d’un punt de vista formal. Ací, desapareixen tots els elements de l’escenari per a deixar només la graderia on es troba el públic, amb l’objectiu d’aprofundir en la connexió metafísica entre la mirada i l’escena, mitjançant un relat guiat a través d’auriculars.

La temporada acabarà els dies 29 i 30 de juny amb una activitat conjunta amb el Teatre El Musical de la mà de Taller Placer i la seua proposta “En lo oscuro está lo infinito”, una suggeridora festa nocturna convertida en excursió i aventura per a indagar en la vessant secreta de l’art, la nit i la simple foscor.

Una comunitat de còmplices

Tal com ha explicat la nova directora de la Mutant, Tatiana Clavel, en esta nova etapa de la sala, l’aspiració és “crear una comunitat de còmplices. Les línies de treball busquen expandir la programació més enllà del format escènic i generar un entorn interdisciplinari d’acció col·lectiva que permeta repensar els formats i les pràctiques escèniques”, ha explicat.

A més, la responsable ha subratllat que “en el centre d’este procés d’expansió estarà la documentació”, i ha avançat que “entre les nostres eines de connexió entre les companyies, artistes visitants i els agents locals, es posarà en marxa una publicació i el projecte Ràdio Mutant”.

error: Content is protected !!