L’Ajuntament incrementa el patrimoni artístic municipal d’autors valencians amb l’adquisició d’un quadre de Benlliure

• L’obra “Sopa en el convento de Asís” s’incorporarà als fons de la Casa Museu Benlliure

  • L’obra Sopa en el convento de Asís ha sigut adquirida a través d’una subhasta en línia, organitzada per la casa Set d’Art, per un import total de 20.065,60 euros
  • Es tracta d’un oli sobre tela de 60 x 100 cm realitzat, molt probablement, en el segle XX
  • La seua incorporació a la Casa Museu Benlliure, després d’un procés de neteja i consolidació, permetrà enriquir el discurs del museu facilitant una millor comprensió del pintor valencià

El regidor d’Acció Cultural, Patrimoni i Recursos Culturals, José Luis Moreno, ha informat que l’Ajuntament de València ha adquirit el quadre de José Benlliure Gil Sopa en el convento de Assís amb l’“objectiu d’incrementar el patrimoni artístic municipal d’autors valencians”. La seua adquisició s’ha realitzat a través de la subhasta en línia organitzada per la casa Set d’Art i suposa “la incorporació més recent als fons de la Casa Museu Benlliure”.

Moreno ha explicat que es tracta d’“una obra costumista, molt en la línia de l’autor, que recrea una escena protagonitzada per un grup de personatges que, en este cas, pertanyen a un dels sectors més vulnerables de la societat. El quadre mostra una estampa de la València d’uns altres temps”.

Segons ha indicat el regidor, el quadre Sopa en el convento de Assís serà sotmés, en els pròxims mesos, “a un procés de neteja i consolidació i una vegada finalitzat passarà a formar part de la col·lecció permanent de la Casa Museu Benlliure on podrà ser gaudit per tota la ciutadania”.

Així mateix, José Luis Moreno ha destacat que este tipus de pintures “està escassament representat” entre els fons de la Casa Museu Benlliure. Per això, la seua adquisició “suposa suplir el buit existent que permetrà enriquir el discurs del museu facilitant una millor comprensió del pintor valencià”.

L’Ajuntament ha adquirit este quadre per un preu de rematada de 16.000 euros, però el cost total ha ascendit a 20.065,60 euros, una vegada sumats els imports corresponents de la comissió i el 21 % d’IVA. L’obra ha estat exposada durant les últimes dates en la seu que la casa de subhastes Set D’Art té al carrer de Ciril Amorós 55, on ha pogut ser analitzada pels tècnics municipals.

Segons l’informe emés a este efecte, es tracta d’un oli sobre tela de 60 x 100 cm (100 x 140 cm amb marc) de bona factura i acceptable estat de conservació que exemplifica perfectament l’estil més característic de l’autor. Molt probablement es tracta d’una versió realitzada en el segle XX.

L’obra està signada amb “José Benlliure” en l’angle inferior esquerre i presenta dos etiquetes d’anteriors transaccions en la part posterior. Una de la casa de rematades argentina Adolfo Bullrich & Cia (col·lecció Santamarina) i l’altra de la Galeria Arts de València. En esta última consta la data de venda 21/12/1973, moment en el qual el quadre es va incorporar a una coneguda col·lecció privada valenciana en la qual ha romàs fins hui.

error: Content is protected !!