LAS CIGARRERAS D’ALACANT PRESENTA UNA EXPOSICIÓ DE VIDEOART JAPONÉS

La mostra de Mai Endo i Aya Momose ‘La clausura del cos’ podrà visitar-se fins al pròxim 12 de setembre al Centre Cultural Las Cigarreras

Organitzada per NEGRE, es tracta d’una producció del Consorci de Museus en col·laboració amb la Fundación Japón

El Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana (CMCV) presenta l’exposició ‘La clausura del cos’, que podrà visitar-se al Centre Cultural Las Cigarreras fins al pròxim 12 de setembre. Es tracta de la primera vegada que s’exposen obres de videoart japonés a la província d’Alacant.

Produïda pel Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana amb la col·laboració de la Fundación Japón, aquesta exposició organitzada per NEGRE (programa audiovisual de la Caixa Blanca del Centre Cultural Las Cigarreras d’Alacant) i comissariada per Cayetano Limorte mostra l’obra de les videoartistes japoneses Mai Endo i Aya Momose.

Amb un gran reconeixement dins del context queer-feminista al Japó, Endo i Momose han arribat a exposar els seus treballs en reconegudes institucions com el 21st Century Museum of Contemporary Art de Kanazawa, on s’ha celebrat aquest any la primera gran exposició del país dedicada al moviment feminista japonés en les arts (‘Feminisms’, comissariada per Ritsuko Takahashi).

‘La clausura del cos’ és fruit d’un diàleg entre les artistes i el comissari Cayetano Limorte entorn d’una preocupació comuna: el règim heteronormatiu de la diferència sexual imperant en les societats patriarcals tant d’Orient com d’Occident. Un diàleg mantingut en el temps que va des dels usos del llenguatge com a dispositiu de control del sistema sexe-gènere fins a l’ús de les imatges en el marc de la història de l’art i el seu poder legitimador d’estereotips de gènere.

“Des del Consorci de Museus fem un treball constant per a oferir una programació diversa quant a temàtica i suports, que done visibilitat a artistes de la Comunitat Valenciana, però que també acoste altres cultures, creadores i creadors internacionals als visitants. Aquesta exposició és pionera a mostrar peces de videoart japonés a la província d’Alacant, que conviden a la reflexió sobre els estereotips de gènere”, assenyala el director del Consorci de Museus, José Luis Pérez Pont.

“Ens interessa poder aproximar a NEGRE projectes de caràcter internacional que proposen una altra mirada i nodrisquen les línies d’investigació d’aquest. ‘La clausura del cos’ es presenta com la primera exposició de videoart japonés celebrada a la província d’Alacant, amb la vocació de crear una xarxa d’intercanvi cultural entre institucions, artistes i públics. De manera que es proposa com un primer pas per a aquest nou repte de NEGRE, l’objectiu del qual és acostar des d’una perspectiva transcultural l’art dels nous mitjans a la perifèria”, declara Leticia Cano, directora de NEGRE.

L’exposició consta de cinc peces de videoart de creació recent de les artistes Mai Endo i Aya Momose. Tres peces individuals ‘Resembling Snake 3: River’ (2020) de Mai Endo, ‘La Toilette’ (2017) de Mai Endo i ‘Born to Die’ (2020) d’Aya Momose, i dues peces creades en conjunt, ‘Love Condition I & II’ (2020), i que en aquesta ocasió seran mostrades per primera vegada fora del Japó.

error: Content is protected !!