LAS CIGARRERAS DE ALICANTE EXPOSEN «AZUL SUBSUELO», LA SEGONA INSTAL·LACIÓ DE SCROLL EN NEGRE

Es tracta d’una instal·lació d’Iñigo Barrón i Mon Cano que proposa una experiència sensorial basada en el paisatge, el vídeo i el cos

‘Azul subsuelo’ és el segon projecte de Scroll, una convocatòria de Negre coproduïda pel Consorci de Museus

El Centre Cultural Las Cigarreras mostrarà l’impacte de la producció digital en la transformació de paisatges a través d’‘Azul subsuelo’. Es tracta del segon projecte de Scroll, la primera convocatòria pública de projectes expositius audiovisuals artístics per a ser exhibits en Negre posada en marxa per la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament d’Alacant, que compta amb la col·laboració del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana (CMCV).

‘Azul subsuelo’ és una instal·lació audiovisual sobre els processos de producció digital i les seues conseqüències materials en la transformació de paisatges. La imatge, entesa com un hiperobjecte, s’exposa com un agent vinculat a la seua dimensió política i física. Una experiència de distanciament a les formes habituals de consum audiovisual a través de la seua dimensió més incòmoda i palpable.

José Luis Pérez Pont, director del Consorci de Museus, ha explicat que “és fonamental continuar impulsant projectes com Negre, que ens permet mostrar a les alacantines i els alacantins les creacions d’artistes que a través de les noves tecnologies desenvolupen narratives interactives en la forma més experimental. Al mateix temps, continuem donant suport a l’Ajuntament d’Alacant en l’enfortiment d’una programació contemporània de qualitat en un espai clau com Las Cigarreras”.

En aquest cas, els autors de la instal·lació, Iñigo Barrón i Mon Cano, proposen una experiència sensorial completa basada en tres elements: el paisatge, un vídeo i el cos. El paisatge extractiu, font de recursos minerals per als dispositius digitals, es fa palpable a través dels residus de les mines de coure i zinc de la faixa pirítica de Huelva que són transportats a l’espai de la sala Negre per a tenyir-la de taronja.

Els residus apel·len a experimentar l’ecologia de les relacions extractivistes humà-escorça-píxel d’un lloc desplegant el component material i sensorial de la imatge. Sobre aquest paisatge de residus miners, dos llits de massatge equipats amb pantalles permeten lliurar-se al paisatge i a l’horitzontalitat per a dur a terme el visionament del material audiovisual.

El vídeo construeix un marc de ficció documental que vincula els processos autònoms d’imatges amb l’agència de l’àmbit geològic a través de la realitat territorial que arrosseguen els dispositius que registren i suporten la representació del planeta. Una narrativa superposada d’acumulació de codis que busca comprendre la naturalesa de la imatge digital des d’un nou lloc.

‘Azul subsuelo’ és el segon projecte de Scroll, la primera convocatòria pública de projectes expositius audiovisuals artístics del projecte Negre, impulsat per la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament d’Alacant, coproduïda pel Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana (CMCV) i el Centre Cultural Las Cigarreras.

error: Content is protected !!