LES MÉTIERS Valenciaphoto 2023 en Centre Cultural la Nau

LES MÉTIERS Valenciaphoto 2023 en Centre Cultural la Nau

© Jun Shiraoka

Fins 22 d’octubre de 2023

ValenciaPhoto® és un projecte nascut en 2022 per a la celebració anual d’un festival fotogràfic, en què es donen cita professionals consagrats i joves d’avantguarda amb el propòsit de convertir-lo  en referència europea de l’art de la fotografia.

El lema representatiu d’aquesta  edició del festival és “UTOPIA.EU” en referència a l’ideal  d’una  Europa unida, com un espai comú on totes les nacionalitats convisquen   en pau.

El concepte “utopia”, procedent del grec ou-talps, (no lloc), podria traduir-se com “no hi ha tal lloc”. Aquesta paraula s’ha  usat al llarg de  la història  per a referir-se  a societats  que no existeixen però suposen un model ideal de convivència,  com en La República de Plató o en la coneguda obra de Thomas More Utopia, que va encunyar aquest terme en el sentit d’una  societat ideal i, per tant, inexistent.

La idea d’”utopia”  comença a adquirir  un sentit políticosocial real en el context de l’Europa il·lustrada. Una Europa on els pobles coexisteixen i comparteixen tots els territoris.

En el segle XX aquesta idea d’una Europa que siga un espai compartit arribarà a realitzar-se  sota el nom d’Unió Europea, que és una comunitat política amb pretensions d’aproximar-se  a aquests  models ideals, però que per desgràcia  no sempre aconsegueix la pau entre els seus membres participants.

En l’actualitat, amb el segle XXI ben entrat, ens trobem amb una Europa en guerra, i es fa evident més que mai la necessitat d’aquesta “utopia”, el projecte ideal que sembla no concretar-se mai.

Amb la celebració d’aquest  festival es pretén  cooperar en la fusió de diferents arts a través de la fotografia com a metàfora de la unió dels pobles, i situar ValenciaPhoto ® com a valedor  de l’anhel  europeu per aconseguir  aquest ideal utòpic.

El projecte promou la cooperació transnacional amb entitats europees de diferents  països, interactuant i establint vincles culturals per a difondre  el seu  patrimoni cultural i afavorir la creativitat i la competitivitat dels seus artistes.

Treballant junts i compartint experiències s’escometrà l’organització d’exposicions i una àmplia varietat d’iniciatives com: trobades amb artistes i crítics, conferències, debats, cursos, projeccions, concerts, presentacions de llibres,  ressenyes de portafolis, etc.

Tot el que hem citat en els paràgrafs anteriors confereix al Festival ValenciaPhoto® un evident valor cultural i artístic, atès que  suposa un espai que promou el coneixement i la participació en l’art i la cultura, així com  el diàleg entre les diferents expressions culturals locals i europees, i fomenta el respecte i el gaudi de la  diversitat de costums  i formes d’expressió.

El Festival ValenciaPhoto® compta amb el suport de les  institucions valencianes, com ara  l’Ajuntament  de València, la Generalitat  Valenciana, la Universitat de València, els consolats de Lituània, França i Ucraïna, l’Institut Francès, l’Institut  Cervantes, galeries d’art  i col·laboradors privats relacionats en molts casos amb l’art  i la fotografia.

Autors.

Reinaldo Thielemann
Laima Oržekauskienė-Ore
Marija Cipkute
Silvia Martí
Vilma Dobilaite
Nicolás Llorens
Romà Seguí
Jun Shiraoka
Simonas Dūda
Yuriy Musatov
Vaidas
Laurent de Gebhardt
Aurelija Urbonavičiūtė, Neringa Rekašiūtė, Berta Tilmantaitė, Rūta Meilutytė, Andrius Repšy
Raffaello Robbiani
María José Rodes Sala
Vicente Serra
Vytautas Suslavičius

error: Content is protected !!