L’ETNO inaugura ‘Tresors amb història II’ amb més d’un centenar d’objectes del programa d’À Punt

L’ETNO inaugura ‘Tresors amb història II’ amb més d’un centenar d’objectes del programa d’À Punt

L’ETNO, Museu Valencià d’Etnologia, va inaugurar en la vesprada del dimarts ‘Tresors amb història II’, l’exposició que recull més d’un centenar d’objectes seleccionats per al programa d’À Punt que porta el mateix nom, i que descobrix el valor que unes certes coses i objectes representen per a determinades persones i per a les seues famílies, i alhora busca la connexió amb el context històric i cultural del poble valencià.

La mostra, que es pot visitar amb entrada lliure fins al 5 de maig, es va presentar en un acte que va tindre lloc al museu de la Diputació de València, en el qual va participar el diputat de Cultura, Paco Teruel; el director general d’À Punt, Alfred Costa, acompanyat pel president de la corporació valenciana de mitjans, Miquel Francés; el director de L’ETNO, Joan Seguí; el director de l’Institut Valencià de Cultura, Abel Guarinos; i el conservador de L’ETNO i comissari de l’exposició, José María Candela.

‘Tresors amb història II’, produïda per L’ETNO amb la col·laboració d’À Punt i les productores Sunrise i El Terrat (The Mediapro Studio), dona continuïtat a la primera exposició vinculada al projecte televisiu per a aprofundir en la importància de la cultura material com a contenidor de memòria i element capaç de reflectir identitat, personal o col·lectiva.

En paraules del diputat de Cultura, Paco Teruel, “des del principi es va saber veure des de l’ETNO i des de l’Àrea de Cultura que la col·laboració amb À Punt i amb l’Institut Valencià de Cultura anava a ser de profit. La Diputació porta molts anys treballant per la cultura popular valenciana a través de l’ETNO i projectes com este ajuden a visibilitzar eixe treball i li donen sentit arribant a més gent”. “En esta ocasió, a més d’agrair el fenomenal treball que realitza el personal de L’ETNO, que per alguna cosa és el museu europeu de l’any, vull destacar la iniciativa d’À Punt i les productores amb les quals van fer possible un programa amb un format nou i atractiu, que demostra que quan les institucions s’unixen per a treballar en equip, en este cas dos ens públics com la televisió autonòmica i la Diputació, tots eixim guanyant, especialment els ciutadans i la cultura”, afig Teruel.

120 peces amb història

Un mosaic de ceràmica Nolla aportat per un restaurador de mosaics; una colmena de suro dels anys 20 del segle passat; una càmera estereoscòpica i plaques de vidre de principis del segle XX; carnets de refugiats en camps de concentració de França de 1940; la samarreta de Puchades, mític jugador del València CF; un bitllet de passatge de vaixell d’emigrants a l’Argentina (1900); i dos singles de Raimon de la dècada de 1960 són algunes de les peces destacades de l’exposició.

Una mostra que compta també amb peces més modernes com el cartell de la palmera de Turisme de la Comunitat Valenciana (1986), diversos objectes d’una botiga que van sobreviure a la pantanà de Tous de 1982, o la maqueta de la Meditadora, falla de l’Ajuntament de València de l’any 2020, que es va haver de cremar de manera parcial a causa de la COVID. Estos i molts altres objectes, fins a 120, són els tresors que el programa ‘Tresors amb història’ va donar l’oportunitat de descobrir en la seua segona i tercera temporada.

El programa de televisió, que va rebre una ajuda del ‘Pla reaCtivem’ de la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport mitjançant l’Institut Valencià de Cultura, s’ha emés amb èxit durant tres temporades. Produït en col·laboració amb l’Institut Valencià de Cultura, ‘Tresors amb història II’ és una exposició organitzada per L’ETNO per a mostrar al públic el més d’un centenar de tresors seleccionats per al programa.

Foto: Irene Ballester (Tresors amb Història) amb la ceramista Reme Tomás, davant dels objectes seleccionats del seu familiar MARUJA TOMÁS.

error: Content is protected !!