L’IVCR+I RESTAURA LES 53 MONEDES D’OR DELS SEGLES IV I V TROBADES AL PORTIXOL DE XÀBIA

Les monedes han sigut sotmeses a un procés de neteja amb àcids i a anàlisis metal·logràfiques per a determinar les característiques del metall i el grau de puresa

L’Institut Valencià de Conservació, Restauració i Investigació (IVCR+i) ha restaurat les 53 monedes d’or dels segles IV i V que van ser trobades, de manera fortuïta, a les costes de Xàbia l’agost de 2021 per uns submarinistes.

La troballa va ser notificada a la Direcció General de Patrimoni Cultural i després de verificar-ne la importància es van planificar excavacions subaquàtiques en el jaciment, en col·laboració amb els arqueòlegs de la Universitat d’Alacant i els GEAS de la Guàrdia Civil i l’Ajuntament de Xàbia.

La intervenció arqueològica va proporcionar noves monedes que, junt amb les trobades en el moment del descobriment, es van depositar en l’IVCR+i per a restaurar-les.

Segons l’estudi numismàtic preliminar es tracta d’un conjunt de monedes d’or (‘solidus’) de final del segle IV i principi del V dels emperadors Arcadi, Valentinià, Teodosi i Honori.

Les monedes presentaven com a principal problema adherències d’origen biològic produïdes per la incrustació de pòlips marins. Les anàlisis per microscòpia electrònica han demostrat que es tractava de calci, ferro i altres elements químics minoritaris.

Després de documentar l’estat de conservació mitjançant microfotografia i les anàlisis fisicoquímiques dels elements adherits, es va procedir a la neteja amb banys per ultrasons amb una baixa proporció d’EDTA (àcid utilitzat en la neteja i restauració de metalls). Després, es van sotmetre a un procés de secatge en condicions de temperatura controlada i es va acabar la neteja d’adherències per mitjans mecànics.

Posteriorment, s’ha realitzat l’anàlisi metal·logràfica de l’or per fluorescència de raigs X per a determinar les característiques del metall i el grau de puresa, i obtindre informació sobre les seques de procedència i el procés d’encunyació.

Una vegada finalitzats els treballs d’anàlisi i restauració, les monedes tornaran a Xàbia i passaran a ser exposades en el Museu Arqueològic i Etnogràfic Soler Blasco.

error: Content is protected !!