L’Orquestra de la Comunitat Valenciana reviu els millors moments de ‘L’anell dels Nibelungs’, de Wagner, amb Gustavo Gimeno

L’Orquestra de la Comunitat Valenciana reviu els millors moments de ‘L’anell dels Nibelungs’, de Wagner, amb Gustavo Gimeno

El valencià dirigix L’anell sense paraules, la síntesi orquestral de 75 minuts que va fer Lorin Maazel de la Tetralogia de Richard Wagner

  • El concert, que també inclou Mort i Transfiguració, de Strauss, s’interpreta el divendres 7 en Les Arts i el dissabte en l’Auditori de Castelló

L’Orquestra de la Comunitat Valenciana (OCV) es retroba amb la música de L’anell dels Nibelungs, de Richard Wagner, un els majors èxits de la formació, amb Gustavo Gimeno en el pòdium d’un doble concert, programat este divendres, 7 de febrer en Les Arts i el dissabte 8 en l’Auditori i Palau de Congressos de Castelló.

El mestre valencià, fidel a la seua cita anual amb l’OCV, proposa una obra estretament vinculada amb els orígens de l’orquestra titular del teatre: L’anell sense paraules, la síntesi orquestral de 75 minuts que va fer Lorin Maazel -primer director titular i fundador de l’agrupació- de la tetralogia L’anell dels Nibelungs de Richard Wagner.

En el seu primer any d’existència, l’Orquestra de la Comunitat Valenciana, amb la direcció de Zubin Mehta, va concitar l’atenció de la crítica internacional per la seua interpretació en 2007 de L’or del Rin i La valquíria, pròleg i primera jornada, respectivament, de la monumental epopeia wagneriana.

Entre 2008 (Seigfried) i 2009 (El crepuscle dels déus), l’orquestra de Les Arts amb Mehta en el pòdium culminaria amb un èxit incontestable les representacions d’un dels majors tour de force que hi ha per a un teatre d’òpera, que va concloure amb dos cicles complets dels quatre títols que conformen l’‘Anell’ wagnerià.

Des d’aquell moment, el repertori romàntic i postromàntic germànic es va convertir en un dels emblemes de l’OCV amb memorables interpretacions de Wagner, Mahler i Strauss amb batutes de referència com els mateixos Lorin Maazel i Zubin Mehta en els seus inicis i, més recentment, Marc Albrecht, James Gaffigan o el mateix Gustavo Gimeno, que en els últims anys ha firmat amb l’OCV elogiades vetlades dedicades a l’univers simfònic mahlerià.

Lorin Maazel va estrenar amb la Filharmònica de Berlín en 1987 L’anell sense paraules, una proposta en la qual va sintetitzar les quinze hores de la monumental Tetralogia en una simfonia de 75 minuts de duració, en la qual, a pesar de l’absència de la part vocal, va mantindre el desenrotllament argumental de l’obra.

Maazel no va estructurar la peça en moviments, com sí que ocorre en les simfonies, d’acord amb el concepte de ‘melodia infinita’ del compositor alemany per a deixar fluir la narrativa de l’‘Anell’, en la qual recorre als leitmotivs wagnerians per a substituir el text omés.

El concert també inclou un altre dels compositors fetitxe de la formació titular de Les Arts, Richard Strauss, amb una partitura encara inèdita per a l’orquestra: Mort i transfiguració (Tod und Verklärung).

Es tracta d’un dels poemes simfònics més poderosos i evocatius, en el qual Strauss va plasmar els últims instants de vida d’un artista que, en el seu llit de mort, recorda i recorre en els seus pensaments tots els moments viscuts abans del seu últim alé.

Gustavo Gimeno dirigirà L’anell sense paraules, de Wagner / Maazel i Mort i transfiguració, de Strauss, el divendres, 7 de febrer en l’Auditori de Les Arts a les 19:30 hores.

Un dia després, el mestre valencià oferirà este mateix programa amb l’Orquestra de la Comunitat Valenciana en l’Auditori i Palau de Congressos de Castelló

error: Content is protected !!