PLACES, PARCS, JARDINS I ESPAIS MUSEÍSTICS A VALÈNCIA SERVIRAN D’ESCENARIS A LES HUIT PECES DE MOVIMENTS URBANS

Dansa València arrancarà la seua 36a edició el cap de setmana del 15 i el 16 d’abril amb aquest cicle d’accés lliure

Moviments Urbans es descentralitza, amb un projecte comunitari al barri de Marxalenes, i s’internacionalitza, amb l’obra ‘Nest’, de la belga Marie Gyselbrecht

Cada edició, Dansa València acosta els llenguatges del moviment a nous públics i espais no convencionals en el seu primer cap de setmana a través del cicle ‘Moviments Urbans’. La proposta és fruit d’una col·laboració entre el festival organitzat per Cultura de la Generalitat a través de l’Institut Valencià de Cultura i la Regidoria d’Acció Cultural de l’Ajuntament de València.

“La programació de Moviments Urbans està destinada a veïns i veïnes de la ciutat de València que, en principi, no busquen assistir a un espectacle de dansa, però acaben sorpresos. Les peces programades funcionen com a pont perquè la ciutadania transite el camí que la separa de les arts del moviment. L’objectiu d’aquesta proposta estratègica amb què arranca Dansa València és doble. D’una banda, convertir en còmplices públics aliens a la disciplina i, d’una altra, donar valor a l’espai públic com a escenari de gaudi tant intel·lectual com lúdic”, ha argumentat la directora del festival, María José Mora.

Enguany, la bestreta de la cita amb les arts del moviment s’ha programat els dies 15 i 16 d’abril en diferents places del centre històric, l’antic llit del riu Túria, al parc de Marxalenes i la segona pinacoteca d’Espanya. Engloba un total de huit espectacles.

La regidora d’Acció Cultural de l’Ajuntament de València, Maite Ibáñez,

ha declarat estar “encantada d’estretir la col·laboració amb Dansa València i de reforçar, així, el nostre suport a la dansa”. La regidora ha destacat la “importància” del fet que les actuacions s’exhibisquen en les nostres places, parcs, centres culturals i llocs emblemàtics, “ja que l’experiència de seguir els espectacles en viu i tan de prop afavoreix l’increment d’espectadors per a la dansa i fa més accessible aquest llenguatge artístic”. Sens dubte, “el festival és una fantàstica oportunitat perquè els veïns i les veïnes s’acosten als millors espectacles de dansa de companyies valencianes, estatals i internacionals”.

Matí de peces breus i vesprada internacional

La primera jornada es desenvoluparà en el Museu de Belles Arts (carrer Sant Pius V, 9) i al Jardí del Túria. El dissabte, 15 d’abril, el pati de l’Ambaixador Vich de la pinacoteca serà l’escenari d’una peça de dansa per a tota la família inspirada en l’obra de Joan Miró ‘La màgia dels colors’, ‘Cromàtic’. Des de Balears, la companyia Baal embarca l’audiència en un viatge al cosmos ple de descobriments i sorpreses, en què cada un dels seus tres intèrprets assumeix un color: el groc, el roig i el negre.

El claustre renaixentista, realitzat amb marbre de Gènova, també serà el marc per a la representació d’una peça pròxima i íntima dels valencians Cave Canem. ‘No son ojos porque los ves, son ojos porque te miran’ explora com moure l’energia en l’escena sense creuar mirades. En la representació, els seus ballarins, Carmela García i Alexander Espinoza, descobreixen que la seua realitat es trontolla davant de la presència d’altres ulls, de manera que no saben com reaccionar o interactuar perquè no es troben sols.

Per a concloure el matí, el ball es desplaça al quilòmetre 1 del Jardí del Túria, on Kiko López se submergeix en un desafiament intern per a trobar el costat més bell de l’ésser humà a través de l’animació d’un objecte. En la seua obra breu ‘Honest’, el protagonista realitza un viatge pel joc i el rebuig acompanyat d’una mirada fràgil, vulnerable i honesta darrere de l’acceptació d’un mateix.

A poqueta nit, la intèrpret i creadora belga Marie Gyselbrecht indagarà en els límits i les llibertats de l’espai públic en la ‘skateplaça’ que es troba en l’antic llit del riu, davall del pont de Sant Josep. La seua proposta ‘Nest’ s’articula entorn del cotxe com un dels símbols més poderosos de la nostra civilització, un símbol d’estatus, però també el substitut d’una casa o un lloc temporal on passar la nit.

Diumenge de parc i places

L’aproximació de la dansa a la ciutadania continua el diumenge 16 d’abril al parc de Marxalenes, en un intent tant d’emprar les arts del moviment com a eina social com de descentralitzar la programació del festival.

La plataforma Hort-Art ha posat en marxa aquest mes de març un taller amb un grup d’adolescents d’aquest barri del districte de la Saïdia. Com a punt final del curs, les participants representaran la peça de dansa comunitària ‘Estudi per a cos bomba’, un ball desproveït de línies narratives absolutes, fruit de la investigació que el grup ha realitzat sobre els estats físics.

La plaça dels Furs serà l’espai a l’aire lliure on la plataforma valenciana Wako, liderada per Eduarzo Zúñiga, escenificarà ‘Hellouses i Goodbyeses’, en què convergeixen la dansa, la salut, les arts interdisciplinàries i el text per a generar vincles i espais creatius a través del tacte i les carícies.

El canari Richard Mascherin li prendrà el relleu a la plaça de l’Almoina amb ‘Vacío espiritual’, una acció performativa que esdevé dansa contemporània. La proposta exposa els contrastos en la relació entre el cos de l’intèrpret i la plataforma on actua, entre la intimitat i l’exposició. El resultat és una intervenció que desenvolupa la corporalitat a través dels objectes, el so en directe i la música tecno.

El remat a aquest primer cap de setmana el posarà la segona edició de ‘Styles Battle’, que l’any passat ja va fer ballar el nodrit i entusiasmat públic congregat a la plaça de la Mare de Déu. El col·lectiu València City Cypher proposa una nova batalla d’estils, en què la creativitat i la musicalitat són les claus per a guanyar. La pista està oberta a ballarins de tots els gèneres, del contemporani al ‘hip hop breaking’, ‘popping’, electro, flamenc…

En aquest esdeveniment, els participants han de traure el màxim rendiment a la seua creativitat, la seua capacitat d’experimentació i els seus dots d’improvisació i ‘freestyle’ al ritme de la ‘playlist’ secreta d’un discjòquei. La cita reuneix la comunitat de dansa valenciana, organitzada per col·lectius que lluiten diàriament per a visibilitzar estils de balls urbans poc coneguts, però molt presents en els carrers de la ciutat.

error: Content is protected !!