Pólvora, cuerpo, sonido. IVAM en SPOOK

Pólvora, cuerpo, sonido. IVAM en SPOOK

Un projecte de Ricardo Ruíz per a l’IVAM. #IVAM35

Foto: Gravació dels sons que formen una mascletà en la Pirotècnia Hnos. Caballer. Fotografia d’Andreu Signes al gener de 2024.

En la seua voluntat per entendre i ser partícip del que ocorre en el seu context popular, la recent línia d’actuació de l’IVAM entorn de les Falles ha tractat d’analitzar i posar en valor l’experimentació artística que hui existeix —no sense generar interessants tensions—, en el cor d’alguns casals. Tot això, amb la finalitat de reflexionar sobre el present i el futur de la celebració. Després de l’estudi del llibret de falla (2022) i de l’obra de l’artista Alfredo Ruiz (2023), el projecte de 2024, titulat Pólvora, cos, so, pretén entendre una de les manifestacions sonores més arrelades i pròpies del territori festiu, la mascletà. La intenció és establir connexions i ponts amb altres disciplines de l’art sonor a fi d’explorar totes les seues possibilitats aplicables i aplicades.

IVAM-SPOOK és la primera trobada del projecte Pólvora, cos, so i es durà a terme en la mítica discoteca de Pinedo el pròxim dia 2 de març. Esta sala, inaugurada en 1984, era una de les parades fonamentals del circuit de discoteques de l’anomenada Ruta Destroy, i forma part de les situades en els Poblats del Sud que es troben cosides per la carretera CV-500 al llarg del litoral de l’Albufera. En l’actualitat, la discoteca és una referència de programació de música techno, un gènere d’àmplia tradició valenciana en el qual, com en la traca popular, predominen el ritme i la potència. Així doncs, la trobada sonora es produirà en diferents parts de les instal·lacions de Spook i es dividirà en una taula redona de debat, l’escolta de produccions sonores i les actuacions en directe realitzades usant el banc sonor gravat en la Pirotècnia Hnos. Caballer. En la trobada participaran els següents artistes:

Programa
14h – 1ª eixida, punt de trobada: IVAM Centre Julio González
14:45h – 2º eixida, punt de trobada: IVAM Centre Julio González
14:30 – 16:30h Dinar
17h Taula redona i produccions musicals
19h Actuacions

Taula redona
. Reyes Martí. Pirotécnica de referencia en la fase de diseño de mascletàs y propietaria de la pirotecnia Martí de Burriana.
. Mikel Pagola. Llicenciat en Belles arts, divulgador, promotor i crític de pirotècnia, coautor d’obres com La pirotècnia a València.
. Nuria Martí. Pirotècnica de referència en la fase de producció de material i copropietària de la pirotècnia Nadal-Martí de l’Olleria.
. Miguel Molina. Artista i investigador d’art sonor, professor en la Facultat de Belles Arts de la Universitat Politècnica de València, és coautor d’obres com Mascletà virtual i actualment dirigix la tesi El petard: un instrument musical, de Toni Coín.
. Iván Llopis. Pianista i compositor, director artístic sonor i cofundador de Banjo Soundscapes. Ha produït directament emprant el so del Tro de Bac i ha realitzat obres com Pólvora a la Vespra amb la Pirotècnia Vulcano.
. Edu Comelles. Artista sonor, músic i gestor cultural. Porta anys gravant el paisatge sonor de les falles i va realitzar al costat de Falla Immaterial el projecte Sent i ment amb sons gravats en la Pirotècnia El Gato de Xelva.

Produccions musicals
. Finalversion3. DJ resident de Spook, productor musical de techno, codirector de Club Gordo i del segell Gordo Trax.
. Atisbo. DJ de techno contemporani, membre de Club Gordo i Gordo Trax així com investigador del col·lectiu SONS.

Actuacions
. Berta Cortina. Artista sonora experimental que treballa amb modulars.
. Martí. Artista sonor i codirector en Nvcli: espai d’art sonor experimental.
. Tusa + Revendless. Duo format per la combinació d’un artista sonor que treballa la síntesi electrònica i instruments DIY i un compositor i productor musical enfocat en la creació de textures i harmonies.
. Lucía Gea. Primera dona DJ resident de Spook i productora musical.

* La jornada és gratuïta
* Pots anar en el bus que facilita l’IVAM, (eixida a les 14h, és necessari inscriure’s) o pel teu compte. L’IVAM no facilitarà la tornada amb autobús. Spook es troba al costat d’una parada de bus EMT (línia 24 i 25) i el club compta amb un servei nocturn de transfer (8 persones per 20 €, fins a la Ciutat de les Arts i les Ciències)
* El menú serà paella i és necessària inscripció. El preu és de 10€ per ració amb una consumició inclosa (aigua o refresc o cervesa)
* L’espai compta amb servei de Food Truck per a sopar

error: Content is protected !!