PRESENTADA UNA DE LES EXPOSICIONS MÉS IMPORTANTS DE L’ANY JOAN FUSTER, ‘EL DESCRÈDIT DE LA REALITAT’, EN L’EACC

Es podrà visitar del 25 de juny al 18 de setembre a Castelló de la Plana

La mostra compta amb diverses activitats paral·leles basades en visites comentades, converses i intervencions musicals i escèniques en l’EACC

El secretari autonòmic de Cultura i Esport, Ximo López, acompanyat pel director de l’EACC i comissari de l’exposició, Carles Àngel Saurí, junt amb la també comissària Paula Lorenzo, ha presentat l’exposició ‘El descrèdit de la realitat’, al centre d’art contemporani que la Conselleria té a la capital de la Plana Alta. A la presentació també han assistit el comissari de l’Any Joan Fuster, Francesc Pérez Moragón i el director general de l’Institut Valencià de Cultura.

La mostra es podrà visitar del 25 de juny al 18 de setembre i, segons el secretari autonòmic de Cultura i Esport, “és una de les activitats més rellevants que hem organitzat des de la Generalitat en el context de celebració de l’Any Joan Fuster”.

“Aquesta exposició, que té com a punt de partida el famós assaig amb el mateix nom de Joan Fuster, aprofundeix en un dels eixos que més ens interessa explorar entorn de la celebració del centenari del naixement d’un dels nostres intel·lectuals més internacionals: la seua empremta i influència en creadores i creadors de diverses disciplines artístiques”, ha explicat Ximo López en la seua primera roda de premsa a Castelló de la Plana com a secretari autonòmic de la Conselleria de Cultura, i hi ha afegit: “La mateixa concepció de la mostra i totes les activitats paral·leles enriqueixen molt el discurs i el debat sobre la percepció de la realitat a través de multitud d’expressions artístiques i convidem tothom que vinga a visitar aquesta proposta tan ben coordinada pels dos comissaris que ens acompanyen”.

Per al director artístic de l’EACC, Carles Àngel Saurí, que presenta el seu primer projecte expositiu al capdavant de l’Espai, aquesta mostra vol fer “un exercici de pensament produint una mirada crítica de la institució i dels processos de producció artística”, i hi ha afegit que “en l’exposició s’han involucrat una sèrie de persones, la majoria de participants són de les comarques de Castelló, per a pensar col·lectivament què és l’EACC i fer-ho utilitzant restes d’anteriors exposicions per tal de reflexionar, alhora, al voltant de la sostenibilitat de les obres”.

La majoria de les i els artistes que exposen en aquesta mostra es podrien considerar part d’un moment d’inflexió i de futur incert, de pensar noves maneres, de trobar alternatives a un model de cultura i producció artística en crisi.

Els creadors i creadores que configuren l’exposició amb les seues obres són: Gema Quiles, Jorge Julve, Lara Ordóñez, Maria Doménech, Carlos Bonet,  Leomi Sadler, Blanca Arias,  Malaerba, Guillermo Ros, Carlos Páramo, Álex Marco i Lu Rose Biltucci.

Els artistes i les associacions convidats a la mostra han rebut dues classes de proposta: cedir una obra per a afectar l’espai expositiu o bé participar d’un procés de descrèdit de l’EACC.

Els comissaris han plantejat l’exposició com una mostra en què “no es buscava una relació temàtica, ni discursiva, ni de llenguatge, ni tan sols l’aura o l’autonomia moderna de les obres. Aquesta exposició havia de ser un descrèdit que permetera incloure una sèrie de gestos, veus i afectes amb els quals curar i donar nova vida a l’Espai”.

La co comissària de l’exposició, Paula Lorenzo Chiva, ha destacat que “al voltant de la mostra hem organitzat tota una sèrie d’activitats que conviden a aprofundir en el descrèdit amb intervencions d’artistes i jornades específiques al voltant de l’arquitectura o les arts i els pensaments escènics, a més d’intervencions musicals i teatrals”.

Justament el dissabte 2 de juliol arranquen aquestes activitats paral·leles amb la jornada de pensament arquitectònic titulada ‘Rotondes i tarongers’, que proposa reflexionar sobre l’arquitectura i el paisatge contemporani de Castelló de la Plana per a analitzar diversos imaginaris col·lectius que sobrevolen la ciutat. Una jornada en la qual participaran el director de cinema Chema García Ibarra, les fotògrafes Manuela Lorente i Erika Achec, i la dissenyadora i docent Pau Orts.

A més, en juliol i setembre hi haurà visites comentades a l’exposició i, entre les diverses activitats complementàries, el 10 de setembre el comissari de l’Any Joan Fuster, Francesc Pérez Moragón, i la galerista i creadora de Castelló, Pilar Dolz, mantindran una conversa entorn del text fusterià que dona nom a l’exposició.

error: Content is protected !!