QUATRE EXPOSICIONS TEMPORALS OMPLIN L’AGOST AL MUSEU DE BELLES ARTS DE CASTELLÓ I A L’EACC

El Belles Arts de Castelló exposa les mostres ‘Art en una terra erma, 1939-1959’ amb l’IVAM, ‘Tresors amb història’ i ‘Tremola el sòl’

‘El descrèdit de la realitat’ continua a l’EACC amb la reflexió al voltant de l’obra de Joan Fuster

Cultura de la Generalitat, a través de l’Institut Valencià de Cultura, manté quatre exposicions temporals durant tot el mes d’agost al Museu de Belles Arts de Castelló i a l’EACC.

“La cultura no se’n va per vacances i els nostres espais expositius estaran oberts tot el mes d’agost”, ha recalcat el delegat territorial de l’IVC a Castelló, Alfonso Ribes, el qual hi ha afegit que “creiem que hem de facilitar a tota la ciutadania de Castelló, i els nostres visitants, l’accés als espais culturals, com ho són el Museu de Belles Arts de Castelló i l’EACC, amb unes propostes de gran qualitat que ens permeten gaudir d’obres de Chillida, Miró, Renau o Tàpies, així com creacions lliures al voltant de l’obra de Joan Fuster”. A més de la programació expositiva, Ribes ha recordat que el Museu de Belles Arts de Castelló manté el cicle Nits al Claustre fins al 18 d’agost, amb concerts els dijous a les 22.30 hores.

El Museu de Belles Arts de Castelló, a més de la col·lecció permanent, proposa un màxim de tres exposicions temporals al llarg de tot l’estiu. La sala d’exposicions temporals acull la mostra organitzada conjuntament amb l’IVAM, ‘Art en una terra erma, 1939-1959’. L’exposició reuneix al voltant de 150 obres que pertanyen, majoritàriament, a la col·lecció de l’IVAM, d’artistes com Josef Albers, Andreu Alfaro, Joan Brossa, Eduardo Chillida, Jean Dubuffet, Marcel Duchamp, Lucio Fontana, Juana Francés, Julio González, Lee Krasner, Pierre Soulages, Manolo Millares, Joan Miró, Barnett Newman, Josep Renau, Eusebio Sempere o Antoni Tàpies, i una mirada fotogràfica al voltant de la reconstrucció de la vida quotidiana a partir de les imatges de Català Roca, de Miguel o els germans Mayo.

L’exposició, que es pot visitar fins al 4 de setembre, està dividida en tres espais contigus: ‘Verdor en la nostra terra àrida’ està dedicat a l’art produït durant el primer franquisme dins de les fronteres del territori nacional. La segona sala, ‘Desterraments’, reuneix treballs realitzats per artistes expatriats, en situació d’exili, emigració o fugida. Finalment, ‘Com qui espera l’alba’ mostra l’art produït a Europa i els EUA després de la traumàtica experiència de la guerra.

Una altra exposició temporal la trobem a la sala pati d’etnologia del Museu de Belles Arts de Castelló, que mostra fins al 25 de setembre ‘Tresors amb història’, com a part del programa d’À Punt. L’ETNO, el Museu Valencià d’Etnologia, ha produït, amb la col·laboració de l’Institut Valencià de Cultura, aquesta exposició que mostra cent objectes seleccionats al llarg de la primera temporada del programa, gravats per tot el territori valencià, entre els quals hi ha el Belles Arts de Castelló.

L’exposició permet posar damunt la taula la vàlua que certes coses, certs objectes, representen per a determinades persones i les seues famílies, i alhora buscar la connexió amb el context històric i cultural del poble valencià.

Finalment, l’oferta d’exposicions temporals del Museu es tanca amb la proposta fotogràfica oberta recentment: ‘Tremola el sòl’ d’Adrián Morote. L’especialitat d’aquest fotògraf és capturar el que succeeix quan la música comença a sonar i crea aquest ambient únic, aquest univers que ens embolica sota el mateix mantell. Sigil·losament, obri una finestra que ens descobreix no només el que succeeix sobre l’escenari, sinó també entorn d’aquest. La mostra estarà oberta fins al 25 de setembre.

EACC: ‘El descrèdit de la realitat’

L’Espai d’Art Contemporani de Castelló manté fins al 18 de setembre la mostra ‘El descrèdit de la realitat’. L’exposició té com a punt de partida el famós assaig amb el mateix nom de Joan Fuster, que aprofundeix en un dels eixos que més ens interessa explorar entorn de la celebració del centenari del naixement d’un dels nostres intel·lectuals més internacionals: la seua empremta i influència en creadores i creadors de diverses disciplines artístiques. Aquesta és una de les activitats més rellevants que s’han organitzat des de la Generalitat en el context de celebració de l’Any Joan Fuster.

La majoria de les i els artistes que exposen en aquesta mostra es podrien considerar part d’un moment d’inflexió i de futur incert; de pensar noves maneres; de trobar alternatives a un model de cultura i producció artística en crisi.

Els creadors i les creadores que configuren l’exposició amb les seues obres són: Gema Quiles, Jorge Julve, Lara Ordóñez, Maria Doménech, Carlos Bonet, Leomi Sadler, Blanca Arias, Malaerba, Guillermo Ros, Carlos Páramo, Álex Marco i Lu Rose Biltucci.

Amb motiu de la mostra, l’EACC ha organitzat tota una programació paral·lela. Per exemple, el pròxim dissabte 3 de setembre tindrà lloc una visita comentada per part de Maria Doménech. Una setmana després, el dissabte 10 de setembre, es realitzarà a l’Espai una conversa en torn del text de l’obra ‘El descrèdit de la realitat’, amb el coordinador de l’Any Fuster, Francesc Pérez Moragón, i l’artista i galerista castellonenca, Pilar Dolz.

error: Content is protected !!