El Centre Cultural La Nau de la Universitat de València és candidat al reconeixement del Segell de Patrimoni Europeu per la Comissió Europea en aquest cicle 2024-2025. Així ho va comunicar el passat mes d’octubre Sergio Ortega, responsable de Programes Europeus de la Subdirecció General de Gestió i Coordinació de Béns Culturals del Ministeri de Cultura, qui, en companyia de Margarita Cruz, responsable de Comunicació i Difusió de la mateixa subdirecció ministerial, ha visitat aquesta setmana el centre per conéixer l’espai i ultimar detalls de la candidatura abans de remetre-la a la Comissió Europea.
La directora general de Cultura de GVA, Marta Alonso i la cap de Servei de Patrimoni Cultural, Consuelo Matamoros, també estigueren presents en aquesta jornada, en què la vicerectora de Cultura i Societat, Ester Alba, i la directora de Patrimoni de la Universitat de València, Marisa Vázquez de Ágredos, van mostrar als experts del Ministeri de Cultura i de la Generalitat Valenciana els diferents espais patrimonials de La Nau i algunes de les seues més notables col·leccions artístiques i documentals.
A partir de l’1 de març, la candidatura del Centre Cultural La Nau començarà a ser avaluada a Europa, juntament amb altres presentades per diferents països, així com l’altra candidatura espanyola seleccionada per la comissió nacional de patrimoni: el Monestir de Santa María La Real de Aguilar de Campoo, a Palència. Es preveu conéixer la decisió de la Comissió Europea al gener de 2026.
El Centre Cultural La Nau és un espai patrimonial emblemàtic que alberga col·leccions històrico-artístiques i documentals de gran valor i que, alhora, està compromés amb la promoció de la cultura i el coneixement a través d’una àmplia programació que inclou exposicions d’art, conferències, concerts i representacions teatrals i de dansa. Tot això és un reflex, en tots els casos, de la cultura creativa contemporània en les seues múltiples facetes i llenguatges. Es tracta de requisits essencials per poder optar al reconeixement del Segell de Patrimoni Europeu.
L’origen de la seu històrica de la Universitat de València en 1499, hui Centre Cultural La Nau, està lligat al Renaixement i a l’Humanisme, entesos com a moviments de renovació cultural i pedagògica que es van expandir per Europa entre la segona meitat del segle XV i el segle XVI, en un context en què va ser decisiu el pas de l’humanista Lluís Vives per les aules de la nostra antiga universitat. Això converteix La Nau en un reflex d’un valor europeu simbòlic, atorgant-li un paper rellevant en la història i la cultura europees, un fet clau per poder optar a aquest reconeixement de la Comissió Europea. A això contribueix també el fet que La Nau haja sigut durant segles un espai de resistència intel·lectual davant diverses crisis i repressions. Actualment, programes consolidats del Centre Cultural La Nau, com ‘Desembre Europeu’, les accions de la Càtedra ‘Jean Monnet’ o l’Escola Europea de Pensament Lluís Vives’, entre altres, continuen impulsant al segle XXI els valors democràtics que defensa la Unió Europea.