‘Sempere. Temps de París: anar, vindre, tornar a anar’, per Rosa Castells a l’IVAM

‘Sempere. Temps de París: anar, vindre, tornar a anar’, per Rosa Castells a l’IVAM

Presentació i inauguració ‘Sempere a París’ #IVAM35

19 h. 14 mar. 2024. IVAM Centre Julio González

Amb motiu del centenari del naixement de l’artista Eusebio Sempere (Onil, Alacant, 1923-1985), l’IVAM, en col·laboració amb el MACA-Museu d’Art Contemporani d’Alacant, presenta una exposició circumscrita a la seua estada a París, un període que s’estén des de 1948 a gener de 1960. L’artista alacantí arriba a la capital francesa amb la intenció de conéixer la modernitat i ser part de l’art del seu temps i torna, dotze anys després, desil·lusionat, potser amb una sensació de fracàs personal, però amb una certa aurèola d’èxit i una sòlida formació artística.

Durant la seua estada a París aprofundix en l’abstracció geomètrica mentres construïx un vocabulari artístic propi que queda reflectit en dos sèries fonamentals en la seua trajectòria. D’una banda, els gouaches sobre cartolina, els anomenats gouaches de París: un treball silenciós i quasi secret que adquirix una maduresa sorprenent. Per un altre, els relleus lluminosos, una sort d’artefactes amb instal·lació elèctrica que simulen el moviment a través dels diferents plans il·luminats alternativament on es retallen les formes geomètriques.

A París, Sempere construïx un univers de relacions socials i artístiques que són la base de la seua personalitat i que condicionen el seu tarannà per sempre. Entre les seues amistats a París es troben Eduardo Chillida, Pablo Palazuelo, Salvador Victoria, Lucio Muñoz, Joaquín Ramo i els valencians Doro Balaguer o Vicente Castellano. També es relaciona amb artistes de les avantguardes com Kandinsky, Braque o Julio González, amb els artistes geomètrics de la Galeria Denise René: Vasarely, Arp, Delaunay, Schoffer, Soto, Sobrino, Seuphor, etc…; i amb l’artista cubà Wifredo Arcay, amb qui aprén la tècnica de la serigrafia.

Rosa Castells, conservadora i responsable de les col·leccions del MACA, oferirà la conferència Eusebio Sempere. Temps de París: anar, vindre, tornar a anar, com a avantsala a la inauguració de l’exposició.

Sempere a París

14 març – 19:00h Presentació. 20:00h Inauguració i còctel

error: Content is protected !!