UN MUSICAL, UN PASSEIG, UNA XARRADA PERFORMATIVA I UNA FESTA: L’IVAM OBRI EL SEU PROGRAMA ‘ARTICULACIONS’ ALS PÚBLICS

  • Els dies 22 i 24 de juny, els participants d’‘Articulacions’ presenten els projectes desenvolupats en col·lectiu en tres accions públiques
  • El dia 30 de juny, l’IVAM celebra la festa de clausura de la primera edició del seu programa d’estudis ‘Articulacions’, junt amb els DJ set La Niña Jacarandá i Ariezzz

L’Institut Valencià d’Art Modern (IVAM) acomiada aquest mes de juny la primera edició del seu programa d’estudis internacional en col·laboració amb la UV i la UPV sobre teories i pràctiques artístiques, ‘Articulacions’, amb una mostra pública dels projectes finals. Els dies 22 i 24 de juny els processos de treball del curs agafaran forma en una xarrada performativa sobre el ‘gest menor’, un musical sobre el mateix procés de creació i un passeig ‘conscient’ pel barri del Carme, als quals s’unirà una sessió final el dia 30 de juny, amb els DJ set La Niña Jacarandá i Ariezzz.

Les tres propostes que es presenten, ‘Sense pena ni glòria’, ‘Cresc cap amunt i rebente les voreres’ i ‘musical_elmusical’, responen als vincles generats a partir de pràctiques culturals, debats i trobades amb professionals com ara la psicoanalista, escriptora i docent brasilera Suely Rolnik, les artistes Teresa Lanceta i Elvira Espejo, la balladora Yinka Esi Graves o la filòsofa i escriptora Andrea Soto Calderón, entre altres.

Així, el dijous 22, a les 18.00 hores, el col·lectiu Prrovisional, format per Erik Bosch, Maria Doménech, Víctor Hernández, Eva Raga, Paula Romero, Miguel Rubio, Yael Vidal i Beatriz Vila, presenta, a manera de conferència performativa: l’última acció d’‘Escala acostada: una aproximació al gest menor’. El seu objecte d’estudi orbita i pretén desenvolupar un cos teòric i pràctic entorn del concepte de ‘gest menor’: el que és mínim, ocult, rebutjat. Durant aquesta trobada es presenta el material recollit al llarg de totes les activitats que ha dut a terme Prrovisional i, a manera de conversa, s’establirà un diàleg sobre les qüestions i conclusions que han anat succeint en el marc d’aquest projecte, per al qual han comptat amb la col·laboració de les agents culturals Anaïs Florín, Artefactes de l’Horta, Las Mediocre, Tus Manos Lesbianas i Yaby, per a pensar la qüestió de l’escala en les pràctiques culturals contemporànies.

El dissabte 24, a les 10.30 hores, NEIN, compost per Álvaro Romero, Alba González, Ángela Aroca, Carlos Maiques i Julian Hackenberg, planteja un passeig ‘conscient’ pel barri del Carme. ‘Cresc cap amunt i rebente les voreres’ és una investigació entorn de l’enfonsament sociopolític i les seues manifestacions en el medi circumdant. La proposta busca reflexionar sobre la idea de territori, el model de ciutat i les problemàtiques que la travessen “col·locant el cos en l’espai per a reflexionar des de l’experiència”. Durant la visita sorgiran idees com ara la gentrificació, la sostenibilitat, la pobresa o la crisi mediambiental.

Finalment, el dissabte 24, a les 18.00 hores, ‘musical_el musical’, integrat per Laia Gimeno, María Laudes, Paula Pachón, Joan Forner, Javier Hedrosa, Claudia Gómez i Lucía Jaén, tanca les jornades amb l’estrena d’un xouen què, a partir de codis formals de la producció, que estan entre l’àmbit escènic i el museístic, les integrants qüestionen les lògiques de la creació, però sobretot han generat un procés la metodologia del qual és l’amistat. “El musical tracta sobre el mateix procés de producció artística i, més enllà de l’àmbit laboral, busca posar en el centre altres sabers i formes de relació amb el gaudi com a eix central”.

II edició d’‘Articulacions’ El programa d’estudis ‘Articulacions’, desenvolupat en col·laboració amb la Universitat Politècnica de València (UPV) i la Universitat de València (UV), proposa un espai d’experimentació on debatre, qüestionar i reflexionar de manera crítica sobre la diversitat de modes en què la pràctica artística genera coneixement. El termini de preinscripció per a la segona edició està obert fins al 3 de setembre. La presentació del programa, oberta al públic, tindrà lloc el divendres 30 de juny de 2023 a les 19.00 hores

error: Content is protected !!