ALBAIDA INAUGURA UN ESPAI DEDICAT AL TITELLAIRE ALEJANDRO MILÁN

Amb  una programació especial pel Dia Mundial del Titella on el MITA rebrà als nous habitants del museu, entre ells  Horacio Pinchadiscos o la  Rana Gustavo espanyola, creats per Milán per als programes de RTVE

El Museu Internacional de Titelles d’Albaida, el MITA, es torna a vestir de gala per a retre homenatge a un dels titellaires més importants de la Televisió a Espanya, el mestre Alejandro Milán, amb la creació d’un nou espai expositiu on s’ha buscat reproduir el seu taller al mateix temps que es mostren els nous habitants del museu, entre ells Horacio Pinchadiscos, o la Rana Gustavo espanyola creada per Milán amb l’autorització de Jim Henson, a més d’altres sorpreses i records dels programes de RTVE on cobraven vida aquests titelles com el mític Sabadabadá.

Aquest nou espai expositiu completa el dedicat als Electroduendes que es va inaugurar el maig passat de 2021. Les persones que visiten el MITA, podran conèixer com es treballa amb els titelles a la televisió i gaudiran de les creacions que Alejandro Milán va conservar a la seua casa de Miami fins al dia de la seua defunció.

L’Alcalde de la ciutat, Josep Antoni Albert, ha recordat “que la tasca del MITA per a conservar i difondre el paper dels titelles arreu del món és fonamental perquè no desapareguen moltes d’aquestes peces úniques, sense el MITA molts elements de la nostra història hagueren acabat o en col·leccions privades sense accés a la ciutadania o en contenidors de fem” per això “vull agrair l’esforç del departament de Cultura i de la direcció del MITA per ser com formiguetes i garantir la supervivència d’aquest llegat, com el de Milán que ara passa a ser propietat de les albaidines i albaidins per a sempre”. Per la seua banda, la directora del museu, Júlia Rodríguez, ha manifestat la importància “de l’obra de Milán, qui va cuidar i protegir els titelles en un estat de conservació envejable” i ara “podrem ser partícips totes i tots del seu món creatiu, fins al punt que les persones que ens visiten pràcticament podran entrar al taller del titellaire”.

El públic podrà disfrutar d’aquests nous habitants a partir del diumenge 27 a les 12.30 hores quan s’inaugure el nou espai expositiu dedicat a Alejandro Milà i la seua obra. No obstant això, amb motiu del Dia Internacional del Titella des de MITA també s’ha preparat per al dissabte 26 de març una jornada de portes obertes en horari de 10.00 a 14.00 i de 16.00 a 19.00 hores. També es realitzarà una visita guiada gratuïta a les 11.30 hores i a les 12.30 hores hi haurà un taller de titelles on, els majors de 5 anys, podran realitzar un simpàtic robot.

El regidor de Cultura, Josep Manuel Juan, ha volgut “convidar a tothom a fer seu el MITA i la seua programació, perquè aquest museu és una de les joies de la ciutat, així com un de les seus reclams més singulars i perfecte per a viure la cultura en família”.

Alejandro Milán

Alejandro Milà va morir en 2019 i el Museu Internacional de Titelles d’Albaida és el custodi del seu llegat artístic. Va desenvolupar la seua carrera entre els anys 60 i finals dels 90. Va dissenyar, va construir i va animar molts dels ninots més coneguts de la televisió. Obra seua són Horacio Pinchadiscos, els Electroduendes, la Tía Josefina, el Lobo Fortunato, Tigres y Leones, Doña Trote, Paco Micro, el Perro Pelanas i molts més. Les seues creacions es van poder veure en programes de la RTVE com els concursos Un, dos, tres, Ding dong o Operació Torpedo, els programes infantils Sabadabadá, Dabadabadá, La Cometa Blanca o La Bola de Cristal i altres com la Televisió Educativa, Al galope, los Chiripitiflauticos, Los sabios…

error: Content is protected !!