«American Way of Life» de Josep Renau transformada en música i cinema per Joan Gómez Alemany

«American Way of Life» de Josep Renau transformada en música i cinema per Joan Gómez Alemany

El dia 21 de febrer a les 19h en l’Octubre Centre de Cultura Contemporània (OCCC)[1], es presenta per primera vegada a València i en el seu format cinematogràfic, l’obra de Joan Gómez Alemany “AMERICAN WAY OF LIFE. Homenatge a Josep Renau”. Va ser el dia 5 d’octubre del 2023 en el Festival Mixtur de Barcelona[2], on s’estrenà la primera aproximació des de la música contemporània a la sèrie de fotomuntatges de Josep Renau titulada “The American Way of Life”. Ara arriba a la nostra ciutat en una activitat centrada en Renau, on primerament es mostrarà l’obra assenyalada i seguidament Javier Parra comentarà el seu mural “El futur treballador del comunisme”, basat també en un treball de Renau i que actualment es pot veure al vestíbul de l’OCCC[3].

La música realitzada pel compositor i artista visual Joan Gómez Alemany, tractarà des dels sons la famosa sèrie de Renau que alhora serà projectada en vídeo, unint so i imatge en un tot indiscernible. Junt als cèlebres fotomuntatges de Renau, trobarem multituds d’imatges reunides per Gómez Alemany que van des de l’actualitat dels noticiaris, fins a imatges d’arxiu i cartells de l’època de Renau. Tot aquest material muntat consecutivament en un curtmetratge de 12 minuts, crearà una espècia de fotomuntatge prolongat en el temps. Metre que Renau utilitza nombroses imatges dins d’un sol espai estàtic, Joan Gómez elabora una altra estratègia, per a crear la unió del fotomuntatge en moviment i al llarg del temps. Per això, les imatges seguiran un ritme veloç i es relacionaran rítmicament amb la banda sonora. A la vegada, la tècnica del fotomuntatge s’aplica també a la música. Aquesta, estarà a voltes creada per un collage d’enregistraments i sons electrònics que reuneix música americana de múltiples gèneres (del pop al jazz i del rock al techno), però tallada i manipulada a l’estil d’un fotomuntatge. Junt a aquesta, s’escoltaran els instruments acústics que es van veure en directe al Festival Mixtur i es van enregistrar. Els instrumentistes llegien una partitura escrita per Gómez Alemany que ha sigut recentment editada en la prestigiosa editorial austríaca Universal Edition[4].

Amb aquest acte, tant Javier Parra com Joan Gómez, volen reivindicar l’actualitat de Josep Renau i el seu llegat. La societat ultra-consumista i americanitzada, que Renau molt bé va criticar en la seua època, resulta molt contemporània en alguns dels seus aspectes. Per això, front a la complaença, el gregarisme i un esperit acrític fomentat pels mitjans de comunicació i les estructures socio-polítiques dominants, cal reivindicar l’obra i pensament d’algú com Josep Renau.


[1] https://octubre.cat/activitat/american-way-of-life-homenatge-a-josep-renau-entre-la-musica-i-el-cinema-per-joan-gomez-alemany/

[2] https://mixturbcn.com/programa-2023/sondar-te

[3] https://octubre.cat/2023/el-futur-treballador-del-comunisme-mural-de-josep-renau-realitzat-per-javier-parra/

[4] https://www.universaledition.com/en/Works/AMERICAN-WAY-OF-LIFE.-Homenatge-a-Josep-Renau/P0260977

error: Content is protected !!