ARRIBA LA 28A EDICIÓ DEL FESTIVAL DE MÚSICA ANTIGA I BARROCA DE PENÍSCOLA

La 28a edició del festival tindrà lloc de l’1 al 9 d’agost al castell del Papa Luna i el Palau de Congressos de Peníscola, i les entrades ja estan a la venda

El cartell del festival inclou huit grans concerts, l’espectacle piromusical i una proposta gratuïta per a públic familiar amb funcions diàries durant tots els dies de festival

El Festival Internacional de Música Antiga i Barroca de Peníscola, organitzat per l’Institut Valencià de Cultura i la Diputació de Castelló, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Peníscola, presenta la programació de la 28a edició, que tindrà lloc de l’1 al 9 d’agost al castell del Papa Luna i el Palau de Congressos de Peníscola.

Aquesta 28a edició proposa huit grans concerts al castell del Papa Luna i un espectacle gratuït per a públic familiar, que tindrà lloc diàriament durant totes les dates del festival a la Casa de l’Aigua. A més, en l’edició d’enguany tornarà a obrir el festival una projecció de cinema amb entrada lliure. També tindrà un paper protagonista el tradicional espectacle piromusical a la platja del Nord, a càrrec de Pirotecnia Tomás de Benicarló, amb un programa musical dedicat a Vivaldi, el dimarts 1 d’agost a les 24.00 hores.

Des del 31 de juliol fins al 9 d’agost també es podrà visitar a la Casa de l’Aigua de Peníscola l’exposició ‘Instruments en temps del papa Luna en el 500é aniversari de la seua mort’, comissariada per Mara Aranda i Jota Martínez, propietaris de les peces exposades.

“Un any més, Peníscola serà un dels punts de referència de la música antiga i barroca del nostre país, amb un festival que ja és un dels més reconeguts d’aquest repertori a escala europea. Estem en un any d’aniversaris, amb els 600 anys de la mort del papa Luna i el 400é aniversari de la mort de Gaspar Aguilar, i volem que aquesta 28a edició siga la de la unió amb altres disciplines: aproximar-nos al repertori junt amb grans intèrprets, com ara Amandine Beyer, Gli Incogniti, Carlos Mena, Jorge Prieto o Olga Yakushina, però obrint-nos també al cinema, l’òpera, el teatre i la dansa i gaudir de la millor música antiga i barroca en uns espais únics”, explica Leonardo Marqués, director artístic del festival.

La programació del festival

La programació d’aquesta 28a edició del Festival Internacional de Música Antiga i Barroca de Peníscola combina propostes de proximitat amb grans noms internacionals i torna a incorporar un espectacle familiar, a partir de 6 anys, que en aquesta ocasió és una visita guiada i un concert participatiu a càrrec de l’Ensemble Alfonsí: ‘Instruments i sons per a trobar i dansar’, que tindrà lloc cada dia del festival a les 20.30 hores a la Casa de l’Aigua, amb entrada lliure.

La programació del festival començarà el diumenge 30 de juliol amb la projecció de cinema al Palau de Congressos. L’activitat ‘Peníscola de cinema… barroc’ acollirà la projecció de la pel·lícula ‘Vivaldi, un príncipe en Venecia’ (2006), de Jean-Louis Guillermou, amb entrada lliure.

El dilluns 31 de juliol tindrà lloc l’activitat gratuïta ‘Obrint el festival’ al castell del Papa Luna, a càrrec de Delirivm Musica & La Floreta, amb una proposta escenificada de dansa i música titulada ‘Danzas para dos reinas. Saraos, bailes y minuetes en tiempos de Felipe V’.

El dimecres 2 d’agost, a les 22.30 hores, els valencians Capella de Ministrers, dirigits per Carles Magraner, arribaran al festival amb el programa ‘Música grotesca’. El dijous dia 3, a les 22.30 hores, serà el torn del grup català Ensemble Contratemps, que posaran en escena l’òpera semiescenificada ‘Atenaide’, d’Antonio Caldara.

La formació madrilenya Délica Chamber Orchestra arribarà al castell del Papa Luna el divendres 4 d’agost a les 22.30 hores, amb ‘Les quatre estacions’ de Vivaldi. Des del País Basc, el contratenor Carlos Mena i el clavecinista Ignacio Prego aproparan fins al festival les ‘Spheres’ de Henry Purcell, el dissabte 5 a les 22.30 hores.

El diumenge 6 d’agost serà el torn d’una de les propostes internacionals d’aquesta edició, el grup francés Gli Incogniti, dirigit per Amandine Beyer, amb ‘The bread of life. Concerti grossi de Händel & Corelli’. La proposta valenciana d’Amystis, guanyadors en els Premis Carles Santos de la Música Valenciana 2022, arribarà a Peníscola el 7 d’agost a les 22.30 hores, amb el seu programa dedicat a ‘Ribera i Navarro. Els mestres de Tomás Luis de Victoria’.

Per a commemorar el 400é aniversari de la mort de Gaspar Aguilar, la formació valenciana Harmonia del Parnàs, dirigida per Marian Rosa Montagut, ha preparat el programa ‘Endimión y la luna’, que estarà a Peníscola el dimarts 8 d’agost a les 20.30 hores. Per últim, aquesta 28a edició del festival es tancarà el dimecres 9 d’agost amb la segona proposta internacional de l’edició, els anglesos Alternative History Quartet, amb un programa titulat ‘Secret History. De Byrd a Sting’.

Cal destacar que el cartell de la 28a edició del Festival de Música Antiga i Barroca de Peníscola ha estat realitzat per l’estudi gràfic Juárez Casanova, de Castelló.

error: Content is protected !!