Celebrem el 137 natalici del Dissenyador Gràfic i il·lustrador universal J. Segrelles.

Celebrem el 137 natalici del Dissenyador Gràfic i il·lustrador universal J. Segrelles.

Per: JOAN J. SOLER NAVARRO. Historiador i Crítico d’Art. Membre de l’ICOM-UNESCO.

Huí 18 de març de 2022 es compleixen 137 anys d’un dels dies més feliços per a l’art valencià. En el seu moment donàvem la notícia de la presència de José Segrelles en la Berlinale de la mà d’Ignacio Estrela, realitzador i director del Documental «J. Segrelles · Ilustrador Universal» estrenat en el Festival Internacional de Sitges, i que hem vist entre altres festivals, per la Mostra de Cinema del Mediterràni, Festival Ciutadà Compromés d’Ontinyent, TV3 Televisió de Catalunya i A Punt Televisió Valenciana.

José Segrelles Albert · 1885-1969 ALBAIDA-(València) és segurament un dels artistes valencians més coneguts, entre altres treballs, autor del primer cartel de Falles de l’any 1929 i sens dubte un dels dissenyadors gràfics més benvolguts que cal recordar encara més enguany amb motiu de la World Design Capital València.

Volem per tant, fer memòria assenyalant una de les contribucions biogràfiques que més i millor estan divulgant la figura artística i immensa obra segrellesca amb el documental titolat «J. Segrelles. Il·lustrador Universal» que com hem dit, ha estat dirigit pel cineasta valencià Ignacio Estrela, produït per Laura Grande, amb banda sonora de Josué Vergara.

El documental té una durada de 91 minuts i a manera d’advertiment comença: “Si vérem totes les obres de Segrelles i durara cadascuna 2 segons, no cabrien en aquest documental. Va produir al voltant de 5000. No és d’estranyar que rebera la Medalla d’Or al Mèrit del Treball a títol pòstum”. Ignacio Estrela va prendre la decisió de realitzar el documental després de la seua visita a l’exposició «El Laberint de la Fantasia» amb 260 obres originals i més de tres-centes publicacions en la qual es recollien la majoria de les obres llavors exposades i celebrada en el MuVIM de València en la primavera de 2015.

El Laberint de la Fantasia incloïa un discurs paral·lel per descobrir la Influència de Segrelles en l’Art Actual. Per això en el documental de Estrela, prenen més protagonisme, “prenen vida” els fans més mediàtics, i compromesos ambaixadors de l’art de Segrelles a nivell internacional. Una altra vegada tornen a prestar la seua col·laboració, ara per al documental, Guillermo del Toro, John Howe, William Stout i renoven i enalteixen el virtuosisme de la cosmogonia segrellesca.

Tot el documental compta amb la narració de César Lechiguero, i la veu en off de Segrelles és de Berna Llobell. Participen i presten els seus testimoniatges en aquest documental, a més dels esmentats, Mari Santos García, Comissària exposició “Els Napoleó, un estudi fotogràfic”; Rafel Torrella, conservador de l’Arxiu de fotografia de Barcelona; Jordi Hernández, comissari de l’exposició “De Daguerre al Cinematografo, Els fotògrafs Napoleó al Frontó Còlon”; Joan J. Soler Navarro Historiador i Crític d’Art; María José Segrelles, i José E. Segrelles, nebots-néts del pintor; J. C. Tormo, Director del Museu Segrelles; Álvar Albericio, col·leccionista; Rocío Fernández, Directora del Museu de la Federació Espanyola de Futbol; Bernardo Montagud, Doctor en Història de l’Art; Mireia Ferrer, Doctora en Historiadora de l’art; Vicent Vila, autor i director teatral; José Soler “Monjalés”, pintor i escultor.

La implicada participació del director de cinema Guillermo del Toro i els il·lustradors John Howe i William Stout, ha estat fonamental per al documental de Segrelles, motiu pel qual, va anar demorant-se en el temps fins a l’any 2019. La fructífera trajectòria artística repleta de fites i reconeixements internacionals de José Segrelles, amb la qual ha aconseguit mantindré vigent fins al s. XIX, -nascut l’any 1885-, suma un altre gran assoliment de la mà d’un jove cineasta, la d’Ignacio Estrela que ha aconseguit amb escreix, un dels suggeriments recollits en el documental «J. Segrelles Il·lustrador Universal», el repte de Guillermo del Toro quan assenyala que “No hi ha quasi ningú que il·lustre o pinte que no sàpiga qui és Segrelles. Però moltíssima gent, que hauria de conèixer-li o valorar-li, no ho coneixen. Fa falta una cosa molt mediàtica per a aconseguir-lo”. Per part nostra, afirmem amb rotunditat que, aqueix reclamat instrument mediàtic, pot ser i és, aquest documental. Afegim que, amb el documental «J. Segrelles Il·lustrador Universal» d’Ignacio Estrela, és pot conèixer al llarg de l’hora i mitja, la importància de l’obra de Segrelles per a l’historia de l’art, inclosa pel seu lloc, la seua influència al cinema, arribant així a milions de persones, en successives generacions, que no aconseguirien conèixer la seua magnitud ni amb una, ni amb mil exposicions, tal és la grandesa de Segrelles i la seua oceànica creativitat i profusa fantasia.

Durant el Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Sitges celebrat a l’octubre de 2020, es va presentar el documental «J. Segrelles. Il·lustrador Universal», dirigit pel cineasta valencià Ignacio Estrela, produït per Laura Grande, amb banda sonora de Josué Vergara. Es va projectar tot seguit en la Mostra de València-Cinema del Mediterrani, la XIXª Mostra de Cinema d’Ontinyent el mes de novembre i al març de 2021 el (IVC) Institut Valencià de Cultura presentava el documental de Segrelles en el (EFM) del Festival Internacional de Cinema de Berlín (Berlinale) al costat d’altres vint-i-una produccions valencianes a la recerca d’inversors o compradors en el mercat internacional del festival de Berlín.

Ignacio Estrela i Laura Grande, director i productora del Documental
NOTICIAS RELACIONADAS: LA INFLUENCIA DE J. SEGRELLES EN EL ARTE ACTUAL
https://youtu.be/IZ1ikgZMYVo
error: Content is protected !!