Coneguem els projectes desenvolupats en les residències de mediació cultural de Cultura Resident 2023

Aquest nou Open Studios oferirà una mostra dels treballs d’Anaïs Florin i La Cuarta Piel el dijous 27 de juliol, a partir de les 18.30 hores, al Carme

L’obra d’Anaïs Florin sorgeix de la investigació de l’arxivística; el col·lectiu La Cuarta Piel, per la seua banda, ha explorat la creació de refugis climàtics a la ciutat

El Centre del Carme Cultura Contemporània presenta dijous que ve, 27 de juliol, els projectes desenvolupats en les residències de mediació cultural del programa Cultura Resident. Entre les 18.30 i les 20.30 hores, el públic podrà assistir, en aquest nou Open Studios, a l’activació dels dos treballs resultants i conversar amb els seus autors, l’artista Anaïs Florin i el col·lectiu La Cuarta Piel.

Cultura Resident és el programa de residències del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana impulsat en 2017 amb la finalitat de donar suport a la creació contemporània i enfortir el teixit cultural valencià. En concret, la convocatòria que ara presenta els seus resultats té com a objectiu seleccionar projectes situats en contextos específics que utilitzen la creació com a element mediador i la ciutadania com a agent actiu en aquest procés.

“Des que vam posar en marxa Cultura Resident, cada any proporcionem temps, espai i recursos econòmics perquè els artistes desenvolupen els seus treballs en el marc de la cultura i l’art contemporanis. En aquest cas, parlem d’un procés de creació participatiu que dialoga amb les demandes i les necessitats d’una determinada comunitat”, ha assenyalat el director del Consorci de Museus i del Centre del Carme, José Luis Pérez Pont.

Els dos projectes seleccionats en aquesta edició de la convocatòria, que han comptat amb un període de residència de cinc mesos cadascun i que exposaran els seus resultats dijous que ve, són els que han desenvolupat La Cuarta Piel, que mostrarà la instal·lació d’uns refugis climàtics al CCCC, i Anaïs Florin, que presentarà un prototip de joc de taula a partir d’arxius.

‘Custodiar llacunes. Trobades i afectes entorn de l’arxivística autònoma’

El projecte de l’artista francesa, resident a València, Anaïs Florin, planteja un procés compartit entorn de l’arxivatge autònom, les problemàtiques que aborda i les eines i els vincles que desplega. ‘Custodiar llacunes. Trobades i afectes entorn de l’arxivística autònoma’ té la vocació de possibilitar intercanvis entre persones i col·lectius que arxiven, en una escala de proximitat, a través de trobades i accions, dins i fora de la institució.

“Una primera fase de la residència va incloure converses i visites a diferents projectes locals vinculats a processos d’arxivística autònoma. Això em va permetre establir diverses qüestions principals sobre les quals treballar: arxivar en col·lectiu, crear altres eines d’arxivatge i catalogació, la digitalització d’arxius i l’activació d’arxius. A partir d’ací es van plantejar tota una sèrie d’activitats i tallers que responen a aquests desitjos i necessitats”, ha explicat l’artista Anaïs Florin.

‘Atmosferes: refugis climàtics per al museu que cuida’

El treball de La Cuarta Piel parteix d’un procés de mediació que reflexiona sobre el confort modern, les situacions de vulnerabilitat i desigualtat que aquest genera, i alternatives de futur, que impliquen una relació corpòria amb el clima. Centrada al barri del Carme i de la mà d’investigadors, associacions i col·lectius, ‘Atmosferes: refugis climàtics per al museu que cuida’, mapifica llocs d’oportunitat, cataloga i prototipa tècniques de condicionament dissidents i explora formes de reunió crítiques i propositives amb la despesa energètica.

“Durant els mesos de residència, hem activat el Centre del Carme Cultura Contemporània com un refugi climàtic. L’arquitectura medieval de l’edifici i les condicions de conservació de les exposicions fan que siga un espai idoni per a mitigar els efectes de les onades de calor. Mitjançant berenars, passejos i un dispositiu de participació, hem recollit la percepció del confort tèrmic d’un centenar de persones. En l’Open Studios activarem diversos punts del CCCC com a espais per a refrescar-se i assajarem altres maneres d’usar els espais del museu”, assenyalen des del col·lectiu La Cuarta Piel.

L’Open Studios tindrà lloc dijous que ve, 27 de juliol, de 18.30 a 20.30 hores, a la Sala Refectori i claustre renaixentista del Centre del Carme, amb accés lliure fins a completar aforament. 

error: Content is protected !!