Coneguem els projectes desenvolupats en les residències de mediació cultural de Cultura Resident 2023

Coneguem els projectes desenvolupats en les residències de mediació cultural de Cultura Resident 2023

Aquest nou Open Studios oferirà una mostra dels treballs d’Anaïs Florin i La Cuarta Piel el dijous 27 de juliol, a partir de les 18.30 hores, al Carme

L’obra d’Anaïs Florin sorgeix de la investigació de l’arxivística; el col·lectiu La Cuarta Piel, per la seua banda, ha explorat la creació de refugis climàtics a la ciutat

El Centre del Carme Cultura Contemporània presenta dijous que ve, 27 de juliol, els projectes desenvolupats en les residències de mediació cultural del programa Cultura Resident. Entre les 18.30 i les 20.30 hores, el públic podrà assistir, en aquest nou Open Studios, a l’activació dels dos treballs resultants i conversar amb els seus autors, l’artista Anaïs Florin i el col·lectiu La Cuarta Piel.

Cultura Resident és el programa de residències del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana impulsat en 2017 amb la finalitat de donar suport a la creació contemporània i enfortir el teixit cultural valencià. En concret, la convocatòria que ara presenta els seus resultats té com a objectiu seleccionar projectes situats en contextos específics que utilitzen la creació com a element mediador i la ciutadania com a agent actiu en aquest procés.

“Des que vam posar en marxa Cultura Resident, cada any proporcionem temps, espai i recursos econòmics perquè els artistes desenvolupen els seus treballs en el marc de la cultura i l’art contemporanis. En aquest cas, parlem d’un procés de creació participatiu que dialoga amb les demandes i les necessitats d’una determinada comunitat”, ha assenyalat el director del Consorci de Museus i del Centre del Carme, José Luis Pérez Pont.

Els dos projectes seleccionats en aquesta edició de la convocatòria, que han comptat amb un període de residència de cinc mesos cadascun i que exposaran els seus resultats dijous que ve, són els que han desenvolupat La Cuarta Piel, que mostrarà la instal·lació d’uns refugis climàtics al CCCC, i Anaïs Florin, que presentarà un prototip de joc de taula a partir d’arxius.

‘Custodiar llacunes. Trobades i afectes entorn de l’arxivística autònoma’

El projecte de l’artista francesa, resident a València, Anaïs Florin, planteja un procés compartit entorn de l’arxivatge autònom, les problemàtiques que aborda i les eines i els vincles que desplega. ‘Custodiar llacunes. Trobades i afectes entorn de l’arxivística autònoma’ té la vocació de possibilitar intercanvis entre persones i col·lectius que arxiven, en una escala de proximitat, a través de trobades i accions, dins i fora de la institució.

“Una primera fase de la residència va incloure converses i visites a diferents projectes locals vinculats a processos d’arxivística autònoma. Això em va permetre establir diverses qüestions principals sobre les quals treballar: arxivar en col·lectiu, crear altres eines d’arxivatge i catalogació, la digitalització d’arxius i l’activació d’arxius. A partir d’ací es van plantejar tota una sèrie d’activitats i tallers que responen a aquests desitjos i necessitats”, ha explicat l’artista Anaïs Florin.

‘Atmosferes: refugis climàtics per al museu que cuida’

El treball de La Cuarta Piel parteix d’un procés de mediació que reflexiona sobre el confort modern, les situacions de vulnerabilitat i desigualtat que aquest genera, i alternatives de futur, que impliquen una relació corpòria amb el clima. Centrada al barri del Carme i de la mà d’investigadors, associacions i col·lectius, ‘Atmosferes: refugis climàtics per al museu que cuida’, mapifica llocs d’oportunitat, cataloga i prototipa tècniques de condicionament dissidents i explora formes de reunió crítiques i propositives amb la despesa energètica.

“Durant els mesos de residència, hem activat el Centre del Carme Cultura Contemporània com un refugi climàtic. L’arquitectura medieval de l’edifici i les condicions de conservació de les exposicions fan que siga un espai idoni per a mitigar els efectes de les onades de calor. Mitjançant berenars, passejos i un dispositiu de participació, hem recollit la percepció del confort tèrmic d’un centenar de persones. En l’Open Studios activarem diversos punts del CCCC com a espais per a refrescar-se i assajarem altres maneres d’usar els espais del museu”, assenyalen des del col·lectiu La Cuarta Piel.

L’Open Studios tindrà lloc dijous que ve, 27 de juliol, de 18.30 a 20.30 hores, a la Sala Refectori i claustre renaixentista del Centre del Carme, amb accés lliure fins a completar aforament. 

error: Content is protected !!