L’obra pictòrica i escultòrica de Manuel Boix a Xàtiva fins el 30 d’agost

«La llum de l’art» compta amb unes 85 obres, una vintena d’elles inèdites, i es troba a Sant Domènec, Sant Agustí, als museus i a la plaça de la Seu

L’art de Manolo Boix el trobem a Xàtiva a través de l’exposició antològica «La llum de l’art», la qual es podrà visitar fins al 30 d’agost.

«No es pot entendre la història de l’art valencià de la segona meitat del segle XX i principis del XXI sense Manolo Boix, un d’aquells artistes de referència dins del territori valencià. Per això mereixia tancar aquest cicle d’exposicions als espais escènics de la nostra ciutat», va indicar l’alcalde Roger Cerdà.

La mostra ocupa cinc espais de Xàtiva: l’ex convent de Sant Domènec, l’església de Sant Agustí, els museus de l’Almodí i la Casa de l’Ensenyança i la plaça de la Seu. Compta amb unes 85 obres, combinant la pintura i l’escultura, de les quals al voltant d’una vintena seran inèdites. Algunes d’aquestes obres han estat prestades per part d’organismes com ara la Generalitat Valenciana, Diputació de València, l’Espai Joan Fuster, l’IVAM, el Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana, la Fundació Bancaixa, el Museu de Vilafamés i alguns particulars.

En paraules del comissari de l’exposició, Martí Domínguez, «aquesta exposició té molts elements nous, amb una retrospectiva de les distintes èpoques de Manuel Boix». A la Casa de l’Ensenyança es podran trobar algunes de les seues primeres obres, amb pintures de la dècada dels 70, les quals mostren la tristesa de la postguerra i que tenen molta força des del punt de vista simbòlic». També destacarà l’apartat dedicat a la pilota valenciana, el qual compta amb una peça inèdita, «un raspall monumental que va costar un dia sencer de poder col·locar, i que suposarà una gran sorpresa per a la gent que entre a Sant Agustí».

Domínguez ha asseverat que «les exposicions han de servir per recuperar coses que han quedat ja oblidades i repristinar l’obra, com ha passat amb el Tríptic Daurat, que és la icona d’aquesta exposició amb aquesta força de rebel·lia i resurrecció de la ciutat». De fet aquesta obra, restaurada per la pròpia filla de l’artista, Ana Boix, ix per primera vegada del despatx d’alcaldia de l’Ajuntament. «Aquest quadre ens demostra la vinculació que ha tingut la ciutat de Xàtiva amb l’artista, i que se suma a l’escultura de l’Arc Daurat que es troba a Sant Josep, una de les primeres peces que es van realitzar en honor a la pilota valenciana», ha destacat l’alcalde Roger Cerdà.

A Sant Domènec també es compta amb una visió de les forces de la vida i la mort fins la gran història de les Germanies amb el Vicent Peris que es troba a l’absis, cap per avall i decapitat, representant la història de vida i de lluita per mantindre la identitat com a valencians. «Hi ha un cert discurs amb el qual Manolo sempre ha treballat, perquè darrere l’obra sempre hi ha una intencionalitat. Boix transcendeix perquè, més que un pintor, ha sigut un home de cultura», ha indicat Domínguez.

Manuel Boix (L’Alcúdia, 1942), és un artista valencià amb un ampli reconeixement internacional tant en l’àmbit de la pintura com en l’escultura, obra gràfica i la il·lustració, sent un dels introductors del nou realisme a Espanya en la dècada dels 60. Va obtindre en 1980 el Premi Nacional d’Arts Plàstiques i també va realitzar una llarga estada a Nova York.

El Laberint de Boix es queda a Xàtiva. L’IVAM diposita l’escultura al Museu de l’Almodí per mitjà d’un acord anual prorrogable tàcitament

L’escultura «El laberint», una de les obres de Manuel Boix que forma part de l’exposició «La llum de l’art», es podrà admirar al Museu de l’Almodí de Xàtiva per temps indefinit. Ajuntament de Xàtiva ha arribat a un acord de cessió amb l’Institut Valencià d’Art Modern, en virtut del qual l’IVAM diposita l’obra a l’Ajuntament. Aquest acord s’ha materialitzat mitjançant un contracte de comodat signat per ambdues institucions.

Segons el document contractual, «La durada del comodat s’estableix en un termini d’un any ininterromput (del 7 de juliol de 2023 al 6 de juliol de 2024) que es prolongarà tàcitament per períodes iguals, si tres mesos abans de finalitzar el termini acordat o de qualsevol de les pròrrogues, alguna de les parts no expressa per escrit la seua voluntat de cancel·lació». En la pràctica, aquest acord significa que l’escultura de Boix formarà part de l’exposició permanent del Museu de l’Almodí. Actualment, la peça es troba exposada al pati renaixentista del museu, encara que després del 30 d’agost, una vegada finalitze la magna exposició de Boix, «El laberint» es desplaçarà uns metres cap a l’interior del claustre, garantint així unes condicions favorables de conservació de l’escultura.

En aquest sentit, l’Ajuntament es compromet a prestar a l’obra dipositada «les màximes condicions de protecció i seguretat, obligant-se a mantenir-la en bon estat i tornar-la al mateix estat que està en el moment de la constitució del comodat». Altra de les obligacions contretes ha estat la contractació d’una assegurança per a la cobertura de l’obra durant l’estada a l’Ajuntament de Xàtiva.

«El laberint» és una escultura de bronze i pedra calcària que va ser adquirida per l’IVAM en març de 2022, per un preu de 210.000 euros. Està formada per 25 peces de metall que representen rostres diferents, amb unes dimensions de 23 a 26 centímetres d’alçada, sobre una base cònica recolzada en un pedestal de pedra. L’actual configuració de l’obra, de 2021, és una evolució d’un laberint anterior creat per Boix el 1993. L’escultura representa una mena de visió al·legòrica de la diversitat racial i cultural de la Humanitat.

error: Content is protected !!