Crítica Teatral:  PAU  – Producció del IVC Teatro Rialto – Valencia

Per: Vicent Vila, autor i director teatral

DRET A L’ELECCIÓ DE GÈNERE…

Cada nova proposta de Gemma Miralles, de segur la millor directora valenciana del moment, és bona excusa per tornar al teatre i gaudir del seu treball. En aquesta ocasió ens sorprén amb un text i direcció propis. Un text, que va sorgir de la IV edició del laboratori de dramatúrgia Insula Dramataria Josep Lluís Sirera, una proposta fresca i lleugera, que podria ser quotidiana si no fos per les visions que es projecten al voltant d’un tema tan actual i polèmic com ho ès el dret a la lliure determinació de la identitat de gènere per part dels joves.

L’obra se situa en el jardí de Patrici, pare de Pau, on dues parelles aborden no sols sobre les decisions que pot pendre un menor sobre el seu gènere, en un moment en què la biologia ¿precisa? una decisió, mentre ens presenten les seues fantasies més ocultes després de les respectives separacions i noves parelles.

Com que la cosa es desenvolupa en situacions bastants surrealistes, Gemma utilitza la poció màgica que, en forma de beguda refrescant, va transformant les situacions fins a la bogeria utilitzant l’aigua de la dutxa com a símbol eròtic i de plaer.

El repartiment està molt ben equilibrat (Rafa Alarcón, Sergio Caballero, Laura Salcedo i Silvia Valero) on cadascú té el seu moment estel·lar, si de cas s’agraír el carismàtic personatge de Sergio Caballero que és per a portar-se’l a casa.

La il·luminació de Víctor Antón matissa els moments més importants de la peça i agilitza les transicions amb la seua mestria habitual, mentre l’escenografia d‘Edu Moreno cau en el tòpic del jardí realista que amb el seu fons negre contrasta amb el surealisme general i el clima de la proposta.

El Vestuari d’Alicia Navajas, brillant i escaient i l’espai sonor de Francis J. compleixen la seua funció arredonint la proposta que fluix fins al clímax dels personatges en els moments finals de l’obra.

El públic va gaudir d’una sessió fresca, farcida de reflexions al voltant d’aquesta qüestió tan actual com polèmica de la llibertat dels més joves per a escollir el seu futur.

Felicitats per a tots i gràcies pel treball i la proposta del IVC.

FOTOGRAFIA: Vicente A. Jiménez

error: Content is protected !!