Crítica teatral: QUAN LES VINYES PLOREN – Fum Teatre Micalet – València

Per: Vicent Vila, autor i director teatral

MASSA QÜESTIONS!

Fotos de SANTIAGO CARREGUI.

Fum Teatre, “aborda els conflictes familiars pendents de ser resolts” amb aquesta proposta… Però no sols: també l’abandó dels pares i majors, els problemes socials espectrals, les autolesions, la identitat de gènere, l’autodestrucció, el càncer, etc, etc… O siga massa qüestions per a una sola funció que satura i confon l’espectador fins a la meitat de la peça on es centra finament l’argument .


Laura Sánchis, autora, directora i escenògrafa, potser massa oficis per a una sola persona, ens presenta als Vidal, una família plena de desavinences que es dedica a la fabricació i venda de vi des d’una casa-celler a Agres, tot i que eliminant aquest localisme innecessari es donaria més universalitat a la història.


L’espai escènic és Buit i fred, excessivament ampli i obert, el que propicia llargs passejos dels intèrprets per a deixar-lo llest per a la següent escena, encara com els canvis de llums de Jordi Carcelen,  adequats al clima ajuden eficaçment junt amb l’espai sonor creat per Jose E. Linares Maqueda que recolza l’ambient general amb fermesa i credibilitat.


Tots els intèrprets s’esforcen i aconsegueixen mostrar la seua pràctica escènica. Pedro Mallol, a més director de la companyia, lluita i triomfa amb llum pròpia amb un personatge difícil i excessiu amb massa matisos innecessaris. Guille Zavala demostra una vegada més la seua personalitat camaleònica i ja madura, i per suposat l’experiència i seguretat en escena de Pilar Almería dona a tots, i també al públic, la referència sòlida que es requereix al llarg tota la peça.


Una proposta que va guanyant el públic segons avança i que al remat resulta conciliadora però que obri massa qüestions que distrauen la línia principal encara que acaba amb el bon gust de tots i que el públic va saber agrair a l’hora dels aplaudiments.


Remarcable és la col·laboració de la Companyia de Teatre El Micalet qui va acollir el projecte en residència i va recolzar aquesta iniciativa des del principi i que de segur ha aportat la seua experiència a aquesta nova companyia a la que augure un intens i bon futur.

error: Content is protected !!