CULTURA DE LA GENERALITAT COMENÇA 2023 REFORÇANT LA PROGRAMACIÓ DE TEATRE, MÚSICA I ACTIVITATS FAMILIARS A CASTELLÓ I PENÍSCOLA

L’Orquestra de Cambra de París, Brad Mehldau, Alberto San Juan, Eduard Fernández, Eusebio Poncela i peces teatrals de Mayorga i Peris-Mencheta, entre les propostes del primer trimestre de 2023

Guarinos: “Més de 100 activitats formen part de la programació dissenyada primant la professionalitat amb propostes que van des d’allò més local fins a figures internacionals”

El director General de l’Institut Valencià de Cultura (IVC), Abel Guarinos; el delegat territorial a Castelló, Alfonso Ribes, i el director artístic de l’Espai d’Art Contemporani de Castelló (EACC), Carles Àngel Saurí, han presentat la programació cultural del primer trimestre de 2023 dels diferents espais de Cultura de la Generalitat a la ciutat de Castelló de la Plana, com són el Teatre Principal, l’Auditori, l’EACC i el Museu de Belles Arts, així com el Palau de Congressos de Peníscola.

Abel Guarinos ha subratllat “la qualitat i interés de la programació d’aquest trimestre amb representacions d’allò més local, com Mateo Vilagrasa, La Troupe Malabó o Raül Torrent, per a continuar amb propostes que vertebren i representen tot el nostre territori, com Taiat Dansa, Òscar Briz o Albena Teatre. A més, hi estaran presents les nostres unitats artístiques com són el Cor de la Generalitat, la Jove Orquestra de la GV i l’Orquestra de la CV”.

A més, Guarinos ha destacat dins de la programació “noms referents de tot l’Estat, com Alberto San Juan, Pepe Viyuela o l’obra ‘Ladies Football Club’, i també referents internacionals, com Metamorphosen Berlin, Brad Mehldau, l’Orquestra de Cambra de París o el cicle David Lynch a la Filmoteca”. En definitiva, “el disseny de la programació s’ha fet tot pensant a emocionar l’espectador i està adreçat als diferents públics i gustos”.

Per la seua part, el director territorial de l’IVC a Castelló, Alfonso Ribes, ha destacat que “la programació manté la línia que sempre busquem. És a dir, propostes amb un segell de qualitat i professionalitat”, i hi ha afegit que “és complicat destacar propostes de les més de 100 que oferim. Tindrem obres teatrals dels millors directors i dramaturgs de l’actualitat com Mayorga o Peris-Mencheta”.

Dins de la programació musical, Ribes ha valorat que “per primera vegada aconseguim en un mateix trimestre tres concerts de l’Orquestra de la Comunitat Valenciana, a més de les millors orquestres de cambra com la de París i figures del ‘jazz’ com Brad Mehldau”.

Per últim, Ribes ha agraït al públic la bona resposta que té la programació familiar i, en aquest sentit, ha assenyalat que “tenim propostes adreçades a nadons i tallers amb música i manualitats per a totes les edats. Plantegem una programació adreçada a totes les edats. Pensem que la cultura, com a servei públic, ha de ser accessible a tota la societat”.

La renovació dels abonaments culturals del Teatre Principal i l’Auditori es podrà fer a partir de dimarts 13 de desembre. Els nous abonaments es posaran a la venda a partir del 21 de desembre.

Teatre Principal de Castelló: 16 representacions

El Teatre Principal de Castelló acollirà al llarg del primer trimestre de l’any 2023 alguns dels directors i dramaturgs més reconeguts de l’actualitat. És el cas de ‘Delicades’, d’Alfredo Sanzol; ‘Ladies Football Club’, dirigida per Sergio Peris-Mencheta, o ‘Todas las canciones de amor’, amb l’actor Eduard Fernández i dirigit per Andrés Lima.

La companyia castellonenca La Troupe Malabó estrenarà l’espectacle de teatre, cicle i música ‘Das Pfeiffer’, i el Principal comptarà també amb la producció pròpia de l’IVC ‘Obra pública’, de Vicente Arlandis i Paula Miralles.

El millor flamenc arribarà de la mà de Rafaella Carrasco amb l’espectacle ‘Nocturna arquitectura del insomnio’, i dins de la programació familiar es comptarà amb la multipremiada representació ‘Les Cotton’.

Auditori de Castelló: 37 propostes musicals

L’Auditori de Castelló programarà 25 concerts i 12 propostes familiars. L’any 2023 es commemorarà el centenari de la Societat Filharmònica de Castelló i des de l’IVC se celebrarà reforçant la programació clàssica. Durant el trimestre gener-març es comptarà amb tres concerts de l’Orquestra de la Comunitat Valenciana amb directors com Gustavo Gimeno, Antonello Manacorda o Gaffigan, que dirigirà la ‘Simfonia núm. 2’ de Mahler.

Orquestres de cambra com la de París, l’Orquestra de Cambra Catalana o Metamorphosen Berlin posicionen Castelló com una de les places més destacades dins dels auditoris de tot l’Estat. També és el cas del ‘jazz’, amb una programació regular que portarà aquest trimestre Brad Mehldau o un dels millors trompetistes, com és David Pastor, dins del projecte ‘Symphonic Jazz Sketches’.

Destaca també el projecte d’Alberto San Juan i La Banda, que presentaran ‘Lorca en Nueva York’ amb un recital que combina música amb la poesia de Federico García Lorca. Els japonesos ‘Spain Guitar Festa’ o la guitarrista Margarita Escarpa protagonitzaran el II Cicle de Concerts de Guitarra Manuel Babiloni.

El cicle ‘Un món de músiques’ oferirà el concert d’una de les propostes musicals revelació de la temporada, la del projecte format per Rocío Márquez i Bronquio. El circuit Sonora obrirà 2023 amb el concert de Valmuz & Sedajazz, i Santero y Los Muchachos.

Les exitoses propostes familiars es mantenen amb ‘L’auditori dels infants’, ‘Amb bombo i platerets’ o ‘Bebesol’, i concerts com el de la guanyadora de dos Latin Grammy Marta Gómez.

Museu de Belles Arts: més activitats

El Museu de Belles Arts de Castelló amplia la programació d’activitats que complementa el calendari d’exposicions temporals del centre museístic. Una de les mostres del trimestre estarà dedicada a Mateo Vilagrasa amb ‘De Benifassà a Europa’.

L’agenda d’activitats complementàries portarà música, tallers o trobades al llarg de tot el trimestre. Les sales del Museu acolliran el concert ‘Amb veu de dona’ amb el Cor de la Generalitat Valenciana o un espectacle musical i poètic a càrrec de Pepe Viyuela amb Capilla Jerónimo de Carrión.

El circuit Sonora també farà parada al Museu amb propostes musicals protagonitzades per Òscar Briz, Besarabia o Jordi Sanz.

Les trobades culturals del cicle ‘Intercanvis’ presentaran el pintor i escriptor Manuel Baixauli, la ‘bailaora’ Olga Pericet i l’escriptor Manuel Astur.

No faltaran els tallers familiars, els concerts del Centre de Perfeccionament de les Arts o la didàctica del cicle ‘Nits llunàtiques’.

EACC: nou espai digital i grup d’adults

El director artístic de l’EACC, Carles Àngel Saurí, ha anunciat que l’Espai d’Art Contemporani de Castelló comptarà amb un nou grup d’adults “que s’anomena Parament, i que pretén ser un espai on compartir sabers entorn de l’art contemporani”.

Una altra de les novetats per al primer trimestre de 2023 és l’espai digital ‘EACC.doc’, una publicació que, tal com ha destacat Saurí, “es presentarà en format blog en la qual aprofundirem en les línies conceptuals dels convidats i convidades, un espai en el qual donar lloc al text i posar en relació continguts del programa expositiu de l’EACC”. El pròxim 2 de febrer està programada una activitat en format de trobada digital en què es parlarà del projecte i de les seues línies d’investigació.

A més, l’exposició ‘La ciutat del transport’ de l’artista Francesc Ruiz es prorroga fins al 16 d’abril.

Palau de Congressos de Peníscola: cinema, teatre i música

El Palau de Congressos de Peníscola presenta una variada programació que combina el millor cinema, peces teatrals, espectacles familiars i concerts dins del circuit Sonora.

Entre les propostes, Alberto San Juan i La Banda presentaran ‘Lorca en Nueva York’; Eusebio Poncela, ‘El beso de la mujer araña’, o Carles Arberola, ‘Waterloo’. Dins de les propostes familiars, s’oferirà l’obra ‘El hombre que plantaba árboles’, que va obtindre el Premi FETEN 2022 a la millor dramatúrgia, o ‘Les Cotton’, un dels millors espectacles infantils de 2022.

El circuit Sonora farà parada al Palau amb concerts com els de Ramonets i Mafalda + Ding Dong System.

‘As Bestas’, ‘Los renglones torcidos de Dios’ o ‘Elvis’ formaran part de la programació cinematogràfica.

Filmoteca al Raval i al Paranimf

La Filmoteca enceta l’any 2023 al Teatre del Raval amb un cicle dedicat a David Lynch amb una retrospectiva al cineasta i creador multidisciplinar en la qual es podran veure huit títols de la seua insòlita filmografia com ‘Cabeza borradora’, ‘Blue Velvet’, ‘Mulholland drive’ o ‘Twin peaks’.

D’altra banda, la Filmoteca oferirà al Paranimf de l’UJI el cicle ‘Nou cinema’, amb algunes de les estrenes més importants de l’any que no s’han estrenat als circuits comercials dels cines de Castelló, com ‘La consagració de la primavera’ o ‘Aftersun’, i dins del cicle ‘En pantalla gran’ es projectaran algunes de les pel·lícules més rellevants del Festival Internacional de Cinema de Sant Sebastià amb motiu del seu 70 aniversari.

error: Content is protected !!