LA FILMOTECA DE VALÈNCIA PRESENTA EL DOCUMENTAL ‘TEMPS I ESPAI’ DE JOAN GÓMEZ ALEMANY

El documental sobre el pintor Vicente Gómez García serà presentat pel director el dijous 15, a les 20 hores, en la Filmoteca de València

En la mateixa sessió també es presenta un llibre d’autoria col·lectiva sobre la trajectòria vital i creativa de Vicente Gómez García

Cultura de la Generalitat, a través de l’Institut Valencià de Cultura, estrena en la Filmoteca de València el dijous 15 de desembre, a les 20 hores, el documental ‘Temps i espai. Un dia s’eleva, 2018-2022’ (2022), dirigit pel músic i cineasta Joan Gómez Alemany. El documental serà presentat al públic de la Sala Berlanga pel director i pel pintor Josep-Marí Gómez Lozano, protagonista de la pel·lícula.

En el mateix acte també es presenta el llibre d’autoria col·lectiva ‘Valencia y la abstracción, construcciones con geometría y color. Trayectoria vital y creativa del artista Vicente Gómez García (1926-2012)’. El llibre serà presentat pel seu editor, Josep Lluís Galiana, i un dels autors d’aquesta monografia, Javier Moral.

En la línia del documental ‘El sol del membrillo’ (1992) de Víctor Erice, ‘Temps i espai’ registra com el pintor Josep-Marí Gómez Lozano repinta un quadre del seu pare, Vicente Gómez García.

El pintor Vicente Gómez García fou en la postguerra un dels renovadors artístics de la conservadora escena valenciana, fundador i membre del grup avantguardista Los Siete, junt amb Vicente Castellano, Vicente Fillol, Juan Genovés, Ricardo Hueso, Juan Bautista Llorens i José Masiá.

Al llarg de quatre anys, en un modest estudi del barri de Russafa que data de final del segle XIX, Joan Gómez Alemany filma com el pintor Josep-Marí Gómez Lozano repinta un llenç del seu pare, Vicente Gómez García, que finalment serà penjat a la Sala d’Exposicions de l’Ajuntament de València.

L’obra és una panoràmica de València de 360º vista des del Micalet. La jornada laboral del pintor transcorre tranquil·lament mentre es veu l’evolució del quadre i les transformacions graduals del seu entorn: les diferents llums del dia, els canvis d’estacions durant l’any i la remodelació del barri amb els seus nous edificis.

Tot això és una reflexió sobre el temps i l’espai, en una pel·lícula que transita entre el documental i la ficció, que explora les relacions entre cinema i pintura i medita sobre l’evolució de la ciutat.

error: Content is protected !!