Dansa València presenta en la seua 37a edició un total de 33 propostes escèniques nacionals i internacionals amb el lema ‘Dulce rugir’

Dansa València presenta en la seua 37a edició un total de 33 propostes escèniques nacionals i internacionals amb el lema ‘Dulce rugir’

El festival, que se celebra del 13 al 21 d’abril, es desplega en 20 localitzacions entre sales privades i públiques, museus, places i parcs

  • Esta cita cultural està organitzada per l’Institut Valencià de Cultura (IVC)

El festival Dansa València, que impulsa la Vicepresidència Primera i Conselleria de Cultura i Esport, a través de l’Institut Valencià de Cultura (IVC), ha presentat la programació de la seua 37a edició, que se celebrarà del 13 al 21 d’abril amb el lema ‘Dulce rugir’.

Esta edició oferix un compendi de 33 propostes escèniques, que inclou tant produccions valencianes com de diferents comunitats autònomes i destacades estrenes al nostre país de produccions internacionals, que es presentaran en un total de 20 localitzacions, entre les quals s’inclouen sales públiques i privades, així com espais patrimonials i no convencionals.

El director general de Cultura, Sergio Arlandis, ha mostrat el suport de la Vicepresidència Primera a este festival, que s’ha convertit en “un punt de trobada única per a la dansa nacional, ja que és, de facto, un lloc clau per a la visibilització i comercialització de les arts del moviment a Espanya”.

En este sentit, ha destacat que s’està treballant per a aconseguir que Dansa València es convertisca en el referent de tot el país per al sector i que es convertisca en la Plataforma Espanyola de la Dansa Contemporània, com a referència nacional al qual acudixen tots els agents culturals interns i externs, seguint el model que hi ha en altres països europeus, tenint en compte que “este festival compta amb el suport de gran nombre de comunitats autònomes, de la Federació de Dansa i de la Fundació SGAE”.

Per la seua part, la directora de Dansa València, María José Mora, ha destacat durant l’acte de presentació que la línia programàtica del festival “es dissenya a partir del compromís amb la qualitat i procurant l’equilibri entre les diferents arts del moviment”.

En este sentit, durant el festival “es podrà veure una radiografia de la creació contemporània espanyola conformada tant per companyies consolidades com per artistes emergents. De manera abstracta, en tota esta creació apreciarem un desig de cerca i de persecució de realitats alternatives, de temps més humans i assossegats”, ha detallat.

Entre els nombrosos itineraris que es poden traçar enguany, hi ha espectacles per a públic familiar en col·laboració amb Teatre Escalante, Diputació de València, així com el cicle que anualment inaugura la mostra, ‘Moviments urbans’, en col·laboració amb l’Ajuntament de València a través de la Regidoria de Cultura, on la dansa sorprén la ciutadania en espais museístics i urbans.

Panorama actual de la dansa valenciana

Disseminada entre la seua programació, hi ha una representació de 15 companyies locals de diferent origen, personalitat i trajectòria. El 16 d’abril, a la Sala Matilde Salvador, el festival assumix el seu rol de dinamitzador del sector professional de la regió amb Focus Valencià, on acull en format de showcase les últimes peces de Cave Canem, Alicia Reig, Irene de la Rosa, Ana Lola Cosín i Mauricio P. Fayos.

El festival aposta per artistes jóvens com Jacob Gómez, Andrea Dolz Burdeos i Marta Sofía Gallego i Inka Romaní. També comptarà amb dos estrenes, Fandango Reloaled, d’Inka Romaní, i Zenez, de Fil d’Arena.

Dansa València, així mateix, trau pit amb les companyies valencianes amb més recorregut professional, com Taiat Dansa i Cía. La Siamesa.

Esta edició també acull creadors, que tot i ser d’altres territoris, han triat València per a desenvolupar les seues carreres professionals. Este és el cas de Colectivo Sin Par, integrat per Lara Miso i Wilma Puentes (Andalusia). En un camí invers, el festival tracta d’atraure de nou valencians i valencianes que desenvolupen fora els seus treballs: Mar García i Javier Soler i Joaquín Collado.

Plataforma espanyola de la dansa

Este 2024 la programació inclou 15 peces de nou comunitats autònomes diferents. La inauguració del festival, el 17 d’abril al Teatre Principal, és a càrrec del col·lectiu madrileny Kor’sia, els quals han buscat inspiració per a Mount Ventoux en poemes de Petrarca.

La presència més àmplia procedix d’Andalusia, amb espectacles de Rocío Molina, Yinka Esi Engrapes, Patricia Caballero i Marcat Dance. Des de Catalunya arribarà Núria Guiu, LAB3.14 i Lorena Nogal. Esta última ballarina i coreògrafa forma part de l’equip artístic de La Veronal des de 2008, com també Martxel Rodriguez i Jon López, integrants de Led Silhouette, de Navarra. La parella creativa presentarà Halley.

Els artistes d’illes Balears nodriran la dansa de llum, so i belles arts. El treball d’Aurora Bauzà i Pere Jou A BEGINNING_expanded version està a mig camí entre la composició musical i l’escriptura coreogràfica, mentres que en el seu espectacle (A&S) Viajeras del espacio, Cia Baal convidarà la infància a una incursió en la tecnologia interactiva, plàstica i pictòrica.

Per a acabar, Alberto Velasco serà l’ambaixador de Castella i Lleó en Dansa València. La seua preestrena Mover montañas és una composició lliure, gojosa i bella del que la tradició significa per a este creador.

Inspiració en el talent forà

Des de l’any 2021, Dansa València programa espectacles internacionals en els quals la professió pot mirar-se i la ciutadania apuntar-se a la creativitat forana. En esta edició s’estrenen dos obres procedents del Brasil i de França. Així, la coreògrafa de Rio de Janeiro Alice Ripoll presentarà Zona Franca, una peça que és una cruïlla entre contact danse, TikTok, afro-house i passinho.

El festival es clausurarà el 21 d’abril en el Teatre Principal amb Roommates, un programa del Ballet Nacional de Marsella que celebra l’escriptura plural dels coreògrafs que van formar la mirada del col·lectiu que dirigix esta prestigiosa institució, (LA)HORDE.

error: Content is protected !!