EL CARME REFLEXIONA SOBRE L’APRENENTATGE EN EL SEU PROGRAMA D’EDUCACIÓ I MEDIACIÓ DE MAIG A JULIOL

Propostes gratuïtes enfocades a públics diferents, de 0 a 99 anys, així com centres educatius i docents, en les quals ja han participat més de 5.000 persones

Amb una programació anual que respon a la qüestió ‘I ara, què?’, de maig a juliol les activitats se centren en l’aprenentatge

El Centre del Carme Cultura Contemporània (CCCC) presenta les activitats del seu programa d’educació i mediació per als mesos de maig a juliol, amb propostes enfocades a grups de població diferents, entre 0 i 99 anys. El programa del CCCC per a aquest curs 2022-2023 ha sigut conceptualitzat i desenvolupat pel col·lectiu Pedagogías Invisibles, generant espais en els quals les persones es puguen retrobar, recalibrar i reconstruir el seu pensament artístic contemporani.

La programació d’aquest curs parteix de la pregunta ‘I ara, què?’, per a abordar cada trimestre qüestions més específiques a través de diverses iniciatives i trobades. D’octubre a desembre, l’equip de mediació va treballar sobre el concepte de consum; entre gener i abril, les propostes van ser al voltant de les relacions socials actuals, i en aquest últim trimestre del curs el tema central seran els aprenentatges, amb el lema ‘I ara, com aprenem?’.

Des de l’inici del curs escolar 2022-2023, han participat en les activitats d’educació i mediació del CCCC més de 5.000 persones: 1.339 alumnes de 37 centres educatius; més de 70 famílies en les activitats destinades a la primera infància i als nuclis intergeneracionals; més de 70 persones als tallers ocupacionals, i un total de 3.669 en les trobades destinades al públic general.

“La mediació i l’educació són dues de les principals línies de treball que impulsem des de 2016 al Centre del Carme, definint un nou model de gestió que situa les persones en el centre. Convidem a la reflexió sobre temes que afecten el nostre dia a dia, a través de l’art i la cultura, i ens acosten, de manera diferent, a les propostes expositives”, assenyala el director del Consorci de Museus i del CCCC, José Luis Pérez Pont.

“Per a nosaltres era un aprenentatge ja inicial enfrontar-nos al repte d’haver de dissenyar un programa de mediació per a tot un curs escolar. Sabíem que en el CCCC ja s’estaven desenvolupant moltes accions de mediació cultural, i volíem continuar el que ja s’hi estava fent, proporcionar un marc teòric i aportar-hi coses noves. Per a nosaltres ha sigut un any en el qual adonar-se que els públics que venen el Centre del Carme són molt variats, que hi ha necessitats i interessos que van més enllà del que s’hi proposen i que és interessant incorporar-los-hi en el futur. També és un aprenentatge saber mediar dins del que ja proposa el CCCC; que és una programació gegant. Les persones ja venen al CCCC, el que volem és que aprenguen al CCCC, que el visquen com un espai de creixement, d’aprenentatge i participació”, asseguren des de Pedagogías Invisibles.

‘I ara, com aprenem?’

La reflexió sobre els aprenentatges centra el programa d’educació i mediació del CCCC durant l’últim trimestre del curs escolar de 2023.

Què aprenem? On ho aprenem? Qui decideix quina informació ens arriba i com ens arriba? El programa proposa qüestionar els aprenentatges que ens han fet assumir i reproduir les formes de consum i de relacions que tenim interioritzades i investigar, al mateix temps, sobre altres llenguatges i fonts d’informació que no ens arriben del pensament constituït. Perquè en la societat del ‘clickbait’ és més urgent que mai desaprendre per a eixir de la credulitat incentivada que ens envolta.

La programació inclou propostes específiques per a persones de totes les edats, grups intergeneracionals, docents i centres educatius. Els dies 20 de maig, 17 de juny i 29 de juliol, d’11.30 a 13.00 hores, tindrà lloc ‘No em mossegues l’orella!’, una visita especial per a tots els públics a les exposicions del Centre del Carme, en la qual es proposa aprendre d’una manera diferent mitjançant una audioguia alternativa que proposarà saltar, caminar i ballar pels espais expositius.

‘Instruccions per a fer la croqueta’, també dirigida a tots els públics, és una visita ‘performativa’ per a repensar la manera d’aprendre en l’espai expositiu mitjançant un manual d’exercicis que descontextualitza el museu i ens fa desaprendre per a aprendre d’una altra manera i en comú. L’activitat es desenvolupa tots els dijous, de 18.00 a 19.00 hores, i els dissabtes, de 12.00 a 13.00 hores.

Els diumenges de 12.00 a 13.30 hores: ‘Tocar, olorar, trepitjar, mastegar’; és una visita-taller per a públic intergeneracional de 0 a 99 anys que planteja una ruptura amb les maneres de fer de l’art per a incorporar altres formes de producció artesanes, efímeres, amb implicacions subjectives i centrades en les sensacions i les emocions per a diversificar els llenguatges.

El programa també manté els grups de trobada estables que van començar ja a l’inici de l’any amb gran èxit de participació. És el cas de l’activitat ‘I ara, on seguim la festa?’, una sèrie de trobades dirigides a joves d’entre 15 i 19 anys, en les quals es proposa investigar sobre la festa com un espai segur en el qual identitats, expressions, balls i maneres de sentir conflueixen i es gaudeixen en col·lectiu. En aquest tercer trimestre, aquestes trobades se celebraran els dies 13 i 27 de maig i 10 i 24 de juny, de 17.00 a 19.30 hores.

La cita de mediació per a persones sènior, ‘Cucharagatojazmín’, en la qual es comparteixen històries afectives i vitals amb objectes, plantes i animals, es desenvoluparà els dies 16 i 30 de maig i 6 i 20 de juny, de 17.00 a 19.00 hores.

També, de dimarts a diumenge a les 18.00 hores, ‘Visites dialogades’ proposa un passeig col·lectiu per les exposicions per a moure el cos, passejar, activar la ment i descobrir algunes de les curiositats més destacades del programa expositiu.

Una de les perspectives més innovadores de la proposta de mediació del CCCC és la vinculada a l’accessibilitat. En aquesta línia s’emmarca ‘I ara, qui vindrà al CCCC?’, que cada dimarts de 16.00 a 18.00 hores reuneix un grup de persones amb diversitat funcional per a explorar l’accessibilitat cognitiva del centre d’art.

Pel que fa als centres educatius, l’alumnat d’Educació Infantil podrà participar de dimarts a divendres, d’11.00 a 12.30 hores, en la visita-taller ‘No em mires que no et sent’, en la qual es modifica la jerarquia dels sentits per a prioritzar l’oïda amb un conte ‘performat’ per a activar una escolta activa. Per a l’alumnat de Primària, ‘Ballar el col·le’ proposa, de dimarts a divendres d’11.00 a 12.30 hores, deixar la cadira a un costat per a experimentar com es genera coneixement en altres cultures, altres moments de la història, altres llocs geogràfics, i compartir una experiència diferent d’aprenentatge que els participants s’emportaran quan tornen a l’escola. A les classes d’Educació Secundària se’ls proposa analitzar els seus coneixements no legitimats a partir de l’obra del col·lectiu Núbol ‘El full de darrere’, reflexionant sobre el que hi ha al final del quadern, on apuntem, dibuixem o comuniquem coses que s’acosten als nostres interessos, necessitats i desitjos. Aquesta activitat, amb el mateix nom de l’obra de Núbol, també es desenvolupa de dimarts a divendres d’11.00 a 12.30 hores. En el mateix horari, per als grups ocupacionals es planteja la visita-taller ‘No m’hi veig’, dedicada a aprendre a analitzar imatges que representen col·lectius diversos, entre els quals el de les persones amb discapacitat cognitiva, per a desconstruir-les i crear-ne noves. Per a fer-ho es proposa crear un fanzín en el qual projectar altres mirades amb les quals les persones participants se senten més ben representades.

Aquest trimestre també comptarà amb una nova celebració del laboratori d’experimentació a través de les arts dirigit a docents, ‘I ara, com vull que siguen les meues classes?’, que tindrà lloc l’11 de maig, de 17.30 a 20.30 hores.

Totes les activitats d’educació i mediació són gratuïtes mitjançant inscripció o reserva prèvia.

error: Content is protected !!