EL CONSORCI DE MUSEUS CELEBRA A ALACANT LA SETMANA DELS MUSEUS I ACOSTA LA CULTURA CONTEMPORÀNIA A TOTS ELS PÚBLICS

La trobada de cultura urbana Urban Tactics se celebra fins al 20 de juny en Las Cigarreras, amb un programa gratuït de trobades i actuacions

Últims dies per a visitar l’exposició d’Elena Asins en el MACA i ‘Temps per a celebrar’ en Las Cigarreras

El Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana (CMCV) celebra a la província d’Alacant la setmana gran de la cultura sumant-se al lema oficial de la comunitat internacional per al Dia Internacional dels Museus 2023, ‘Museus, sostenibilitat i benestar’, amb una programació variada que inclou una trobada de música urbana, exposicions i activitats educatives.

“El Dia Internacional dels Museus ens ofereix l’oportunitat de visibilitzar la cultura i els museus com a vehicles de creixement i intercanvi, com a mitjà d’expressió i agitador de consciències. Enguany posem especial èmfasi a celebrar el poder transformador de la cultura contemporània, així com la capacitat dels museus i centres d’art per a contribuir al benestar i a un desenvolupament més sostenible. Treballem per a sensibilitzar sobre l’acció climàtica i fomentem la inclusió i l’impuls dels afectes des de la institució cultural com a motor de transformació de proximitat”, assenyala el director del Consorci de Museus i el CCCC, José Luis Pérez Pont.

Urban Tactics fins al 20 de maig 2023. Edició Bloc Party

Del 16 al 20 de maig, coincidint en dates amb la setmana dels museus, se celebra en el Centre Cultural Las Cigarreras d’Alacant la segona edició d’Urban Tactics, la trobada de cultura urbana i art de carrer produïda pel Consorci de Museus.

A través d’una programació variada que abasta diferents disciplines com ara música, ball, grafiti i moda, el projecte uneix la revisió històrica del ‘hip-hop’ a Alacant i el seu present, tant per a entendre’l com per a desenvolupar el potencial que té cap al futur. Durant tota la setmana, i amb accés gratuït, Urban Tactics ofereix concerts, ‘freestyle’, sessions de DJ, cursos i també tallers amb una clara direcció social.

Enguany l’edició Bloc Party pretén celebrar i donar visibilitat a les figures del DJ i el productor, els vertaders arquitectes del ‘hip-hop’, generalment aombrats per la figura del Mc.

Beatmeeting Cru, Afrika Bambaataa (pare de la cultura ‘hip-hop’), Sace 2 & Dj García (Madrid City breakers), Da Zoo Bros, Cleo Pathfinder, Santi Uve o Mikalley són alguns dels noms que es donaran cita en aquesta segona edició d’Urban Tactics, en què també es projectaran els documentals ‘The Guy Behind the Beat’ (Eugenio Pantana, 2018) i ‘Alicante Representa!’ (María Campillo, 2022).

Tota la programació d’Urban Tactics 2023 és d’accés gratuït, i està organitzada i produïda pel Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana, el Centre Cultural Las Cigarreras i el col·lectiu Urban Tactics.

Temps per a celebrar en Las Cigarreras

El Consorci de Museus també compta amb l’exposició ‘Un tiempo para celebrar’, que s’emmarca dins de les propostes de PhotoAlicante 2023 i que pot visitar-se fins al 27 de maig en el Centre Cultural Las Cigarreras. La mostra reuneix el treball de Raquel Bravo, Joel Jiménez, Jorge Pérez, Vanessa Roca, Virginia Villacisla i Pascual + Vicent, artistes participants en la convocatòria pública llançada al gener. Està organitzada i produïda pel CMCV, la Regidoria de Cultura d’Alacant, PhotoAlicante 2023 i el Centre Cultural Las Cigarreras, amb la col·laboració de la Fundació Banc Sabadell.

Última setmana de l’exposició Elena Asins

En el Museu d’Art Contemporani d’Alacant (MACA), l’exposició ‘Elena Asins. El rumor del viento es un silbido infatigable’ encara els seus últims dies. La mostra repassa part de l’obra de la creadora especialitzada en abstracció geomètrica com a part de la celebració de l’Any Eusebio Sempere, declarat per la Generalitat per a commemorar el centenari del naixement de l’artista d’Onil.

L’exposició vol donar a conéixer les investigacions dutes a terme per l’artista, reconeguda amb la Medalla d’Or al Mèrit en les Belles Arts del Govern d’Espanya en 2006 i el Premi Nacional d’Arts Plàstiques, en 2011, així com els seus resultats plàstics.

‘Elena Asins. El rumor del viento es un silbido infatigable’ reuneix un total de 63 peces creades al llarg de diverses dècades, des de meitat dels anys 60 fins a principi de la dècada de 2000, després de l’abandó de la pintura figurativa de tall expressionista en 1964, amb només 24 anys, per a iniciar un camí cap a l’abstracció geomètrica més rigorosa i generar obres senzilles en aparença i hermètiques en el seu llenguatge.

La importància de l’educació

El programa educatiu del MACA, que es realitza a través de la convocatòria ‘Tangent’ del Consorci de Museus, és un punt de trobada contínua entre les arts i l’educació, i un suport per a l’escola en tots els àmbits i nivells educatius.

També el CMCV, a través de la seua convocatòria ‘Resistències artístiques. Processos artístics en entorns educatius’, desenvolupa projectes en 40 centres educatius públics de tota la Comunitat Valenciana, amb l’objectiu d’impulsar l’educació a través de l’art. A la província d’Alacant, el programa treballa en l’IES Jorge Juan d’Alacant, IES Pere Maria Orts i Bosch de Benidorm, CEIP Verge dels Dolors de Benilloba, CEIP Les Vessanes de Dénia, CEIP Mariano Benlliure, CEIP Número 37, IES Misteri d’Elx, d’Elx; CEIP Mare de Déu dels Xics de la Font de la Figuera; CEIP Azorín de Monòver, CEIP La Foia de Petrer, IES Lloixa de Sant Joan d’Alacant, i IES Antoni Llidó i CEIP Port de Xàbia, a Xàbia.

error: Content is protected !!