EL CONSORCI DE MUSEUS LLANÇA SIS NOVES CONVOCATÒRIES DE CULTURA RESIDENT

  • La convocatòria compta amb una nova residència de gestió cultural a Madrid, que se suma als programes a Alacant, Castelló i València

  • El CMCV aposta per ampliar la seua proposta amb una residència a Bocairent i ofereix dues estades internacionals a Xile i Praga

El Consorci de Museus llança sis noves convocatòries públiques del seu programa de residències de creació, Cultura Resident, en les quals se seleccionarà un total de 15 projectes d’investigació, mediació cultural, producció artística i gestió cultural, per a realitzar residències a València, Bocairent, Alacant, Castelló, Madrid, Praga i Xile, amb una dotació total de 127.035 euros.

Aquesta nova edició de Cultura Resident, programa que fa ja sis anys que es va crear, en 2016, inclou per primera vegada la gestió cultural, amb una residència inèdita a Madrid en col·laboració amb el programa Planta Alta de l’associació hablarenarte. Destaca també l’aposta per estendre’s en el territori més enllà de les capitals de província de la Comunitat Valenciana, amb què s’obri a l’entorn rural amb una convocatòria a Bocairent a la qual seguirà, en els pròxims mesos, una altra a la comarca castellonenca de l’Alt Palància.

“El nostre programa de convocatòries aposta per donar suport a la cultura en el seu sentit més ampli, abraçant disciplines diferents que van més enllà de la producció artística i oferint residències que excedeixen les propostes clàssiques per a integrar-se en altres punts del territori, que poden ser, al mateix temps, inspiració i element clau per a la dinamització cultural d’una zona, i per a proposar intercanvis culturals amb altres ciutats o països”, assegura el director del Consorci de Museus, José Luis Pérez Pont.

El termini per a presentar propostes ja està obert, i conclou el pròxim 6 de maig. La informació i els formularis d’inscripció de les diverses convocatòries es poden consultar en Consorci de Museus.

Impulsat pel Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana (CMCV), Cultura Resident és un dels programes més grans i d’abast a escala nacional, dirigit a agents vinculats a la creació contemporània que presenten propostes vinculades a l’experimentació i la innovació en l’àmbit de la creació i la producció intel·lectual i artística actual, que estiguen en via d’investigació, que requerisquen un impuls per a la producció o que treballen en projectes de creació situats en contextos o comunitats específics.

Nova convocatòria de gestió cultural a Madrid

Per primera vegada en la seua història, Cultura Resident ofereix una residència per a desenvolupar un projecte de gestió cultural a Madrid, en col·laboració amb el programa de residències Planta Alta de l’associació hablarenarte. La residència, amb una duració total de tres mesos i una dotació de 5.445 euros, podrà combinar fases presencials a l’espai Planta Alta, a Madrid, amb altres virtuals.

La iniciativa pretén fer valdre el rol de la gestió cultural com una praxi que es qüestiona a si mateixa, que és capaç d’afectar(-se), transformar(-se) i l’exercici de la qual ‒estretament vinculat amb la investigació, l’experimentació i la innovació‒ desborda els instruments tècnics de gestió.

Quatre projectes d’investigació a Castelló

En el marc d’aquesta convocatòria, el Consorci de Museus ofereix quatre residències d’investigació d’entre dos i quatre mesos, a l’espai de treball disponible al Museu de Belles Arts de Castelló. Podran optar a aquesta residència, amb una dotació total de 32.600 euros, els creadors i creadores que presenten propostes inèdites d’investigació dins del camp de la cultura contemporània.

Producció artística a Bocairent i Alacant

També amb estades d’entre dos i quatre mesos i una dotació total de 51.960 euros, la convocatòria de producció artística seleccionarà sis projectes per a desenvolupar-los al Centre Cultural Las Cigarreras d’Alacant i a les instal·lacions proposades per l’Ajuntament de Bocairent.

L’objectiu de la residència és facilitar a creadores o creadors el temps, l’espai, l’acompanyament i els recursos per a la producció de projectes artístics inèdits que tinguen com a objectiu l’experimentació i la innovació en l’àmbit de la creació artística en el seu sentit més ampli. Per primera vegada, la convocatòria ix de la capital de la província, la qual cosa respon a la voluntat del CMCV de donar suport a entorns rurals i descentralitzar la creació.

Convocatòria de mediació cultural a València

El Centre del Carme Cultura Contemporània de València serà de nou la seu per al desenvolupament de dos projectes de mediació cultural de cinc mesos de duració, que activen processos de treball sostenibles amb diversos col·lectius, entitats o agents en contextos locals, i generar entorns de col·laboració amb la ciutadania. La dotació total de la convocatòria és de 25.150 euros.

Residències internacionals a Santiago de Xile i Praga

Els creadors i creadores nascuts, o amb arrelament, a la Comunitat Valenciana podran optar també a les dues convocatòries internacionals de Cultura Resident, que es desenvoluparan al Centre Cultural d’Espanya a Santiago i al MeetFactory de Praga durant 3 mesos.

Les residències compten amb dotacions de 5.835 euros per al projecte que es desenvoluparà a Xile i 6.045 euros per a Praga, i estan dirigides a professionals de la creació contemporània. Pel que fa al cas de Santiago de Xile, encara que l’enfocament principal del programa són les arts visuals, també està obert a professionals d’altres disciplines i a la investigació.

A més de les residències pròpies, des del seu programa Cultura Resident, el Consorci de Museus secunda i coprodueix altres programes de residència proposats per entitats independents, com ara Graners de Creació, Idensitat, Enclave Land Art o Co_net, que comparteixen l’objectiu d’impulsar la creació mitjançant formats de residència en el territori de la Comunitat Valenciana, tant en el rural com en l’urbà, i a través de diverses disciplines de la creació contemporània.

Més informació sobre les diverses convocatòries en Consorci de Museus.

error: Content is protected !!