EL CONSORCI DE MUSEUS MANTÉ OBERTES CONVOCATÒRIES DE MEDIACIÓ CULTURAL, ART I EDUCACIÓ PER AL PERÍODE 2022-2023

  • ‘Resistències artístiques’, ‘Enclave Land Art’, i ‘PERMEA’ són les tres convocatòries les inscripcions de les quals romanen obertes durant tot el període estival
  • El Consorci de Museus continua sumant edicions dels seus programes destinats a la mediació cultural, a les residències artístiques i a l’educació, vinculats en tot moment a l’art contemporani

El Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana (CMCV) manté obertes durant els mesos d’agost i setembre les convocatòries del programa ‘Resistències artístiques’, la residència artística ‘Enclave Land Art’ i el màster PERMEA. En els últims sis anys, l’educació i la mediació cultural s’han convertit en pilars bàsics del CMCV amb diferents iniciatives, programes i metodologies que acosten l’art contemporani a tota la ciutadania i a entorns diversificats.

En aquestes últimes setmanes del període estival encara està obert el termini de presentació de sol·licituds per a tres de les convocatòries vigents en l’actualitat del Consorci de Museus: ‘Resistències artístiques’, ‘Enclave Land Art’ i el màster PERMEA.

D’altres, com ara ‘Cultura Resident’, ‘Graners de Creació’, ‘Trajectòries Artístiques’, ‘CoSSos’, ‘Reset’ o ‘Cercles’, ja presenten la resolució dels seus projectes seleccionats o bé s’està treballant en les pròximes edicions.

“Va ser a partir de l’any 2016 quan des del Consorci de Museus vam anar creant programes i convocatòries amb l’objectiu de visibilitzar el treball dels creadors que desenvolupen les seues pràctiques entre l’aspecte artístic i l’educatiu. Sis anys després, continuem sumant projectes multidisciplinaris a fi de generar models institucionals oberts, participatius i transversals”, assenyala el director del Consorci de Museus i del Centre del Carme Cultura Contemporània (CCCC), José Luis Pérez Pont.

Màster PERMEA període 2022-2023

Després d’un primer període de preinscripció fins a mitjan mes de juliol, la cinquena edició del màster PERMEA. Programa experimental en mediació i educació a través de l’art, manté oberta la convocatòria amb la presentació de sol·licituds fins al pròxim 3 d’octubre. Serà a l’octubre quan començarà el període lectiu del programa fins que finalitze el desembre de 2023, data en què es mostraran i s’avaluaran els treballs de final de màster.

Durant els mesos de gener a desembre de 2023 també s’inclourà la realització de les pràctiques en el Centre del Carme i en altres centres associats com el Museu de Belles Arts de València, el Museu Nacional Reina Sofia o el Centre Cultural La Nau, entre d’altres. És així com l’alumnat té l’objectiu de participar en primera persona en projectes de mediació i educació a través de l’art en diferents contextos institucionals.

Les pràctiques educatives dels centres d’art estan generant nous models més oberts, plurals i experimentals i, en aquest context, la mediació és entesa no només com a interfície d’aproximació entre l’art i el públic sinó com a camp expandit que comprén les relacions i els coneixements que travessen el museu.

El programa està dirigit a artistes, docents, mediadores i mediadors culturals i a qualsevol persona interessada en l’àmbit de trobada entre les pràctiques artístiques, la mediació i les institucions culturals.

‘Resistències artístiques. Processos artístics en entorns educatius’

Fins al 14 de setembre es poden presentar les candidatures de l’última convocatòria de ‘Resistències artístiques’, llançada a finals del mes de juliol. Aquesta iniciativa naix com a proposta del Consorci de Museus —en col·laboració amb la Secretaria Autonòmica de Cultura i Esport, la xarxa de CEFIRE i la Direcció General d’Innovació Educativa i Ordenació— l’any 2016 amb l’objectiu d’entendre l’educació a través de l’art com una eina en els processos d’aprenentatge.

Entre tots els projectes presentats se seleccionaran 40 que es repartiran per 40 centres escolars públics de les comarques d’Alacant, Castelló i València. Els treballs presentats hauran d’involucrar la comunitat educativa, considerant tant estudiants com professorat, agents actius d’un procés de creació artística contemporània —que engloba les arts visuals, audiovisuals, música, arts escèniques, arts literàries i arts vives—, participatiu i relacional, en diàleg amb les demandes i les necessitats d’una determinada comunitat escolar.

Les dates per a dur a terme les propostes d’aquesta nova edició de ‘Resistències artístiques. Processos artístics en entorns educatius’ són d’octubre de 2022 a juny de 2023, distribuïdes en tres fases de treball: etapa d’adaptació pedagògica, implementació del treball artístic en el centre escolar i finalització del projecte amb trobada final per a compartir resultats.

‘Enclave Land Art’

Sota el paraigua de ‘Cultura Resident’, el Consorci de Museus presenta el programa ‘Enclave Land Art’, que té fins al 15 de setembre com a data límit de presentació de projectes. Aquesta convocatòria es tradueix en una residència artística de producció i d’investigació, de dues setmanes de duració, en la qual set artistes desenvolupen projectes vinculats a un itinerari d’art i naturalesa, en l’entorn de la Vall de Gallinera.

Els treballs presentats poden comprendre disciplines com ara instal·lació, ‘land art’, fotografia, antropologia, investigació, escultura, ‘performance’ i totes aquelles manifestacions artístiques o línies de treball plantejades des del diàleg de l’ésser humà amb la naturalesa, que generen una reflexió sobre el territori en què es desenvoluparan els projectes, la ruta Corrals de la Carroja (la Vall de Gallinera) a les quals es podran presentar artistes de qualsevol edat o nacionalitat.

La publicació dels artistes seleccionats serà el 25 de setembre de 2022, en el marc de les jornades cinematogràfiques d’Enclave Cinema —sobre cinema, identitat i territori— i la residència es durà a terme del 6 al 20 de novembre, incloent-hi un cap de setmana de portes obertes per a presentar els resultats dels projectes.

error: Content is protected !!