EL CONSORCI DE MUSEUS MOSTRA EL PROCÉS CREATIU DE LES SEUES RESIDÈNCIES ARTÍSTIQUES A ALACANT, CASTELLÓ I VALÈNCIA

El programa de residències Cultura Resident convida a conéixer el desenvolupament dels projectes seleccionats en la seua última convocatòria mitjançant els nous Studio Visit

Els Studio Visit se celebraban el 8 de novembre en el Museu de Belles Arts de Castelló; el 15, en Las Cigarreras d’Alacant, i de manera mensual, en el CCCC

El Consorci de Museus convida a conéixer el procés de creació dels projectes seleccionats en l’última convocatòria del seu programa Cultura Resident que es desenvolupen a Alacant, Castelló de la Plana i València.

La iniciativa, que s’ha anomenat Studio Visit, se celebra enguany per primera vegada i serveix com a avantsala dels Open Studios que presenten els projectes al final de cada residència. Així, els Studio Visit permeten conéixer de prop el treball dels creadors i creadores durant el seu procés de desenvolupament, amb l’objectiu de generar ‘feedback’, aportar contingut, obrir vincles i promoure les relacions entre els residents, les persones interessades en les pràctiques artístiques dins de l’àmbit independent, institucional o acadèmic, i el públic general.

Els primers Studio Visit se celebraran el 8 de novembre en el Museu de Belles Arts de Castelló de la Plana i el 15 de novembre, en el Centre Cultural Las Cigarreras d’Alacant. Les visites es faran en horari de matí per a agents culturals, comissaris i persones vinculades a l’àmbit acadèmic i a la vesprada estaran disponibles per a tots els públics.

A València, els Studio Visit de les residències de mediació se celebren en col·laboració amb el Màster PERMEA. Programa experimental d’educació i mediació a través de l’art, i tenen format de trobades mensuals a porta tancada entre artistes, educadors i investigadors relacionats amb l’àmbit de la mediació.

“Fins a 2017, any en què vam posar en marxa el nostre programa Cultura Resident, la Comunitat Valenciana mancava d’un projecte de residències artístiques. Des de llavors, cada any proporcionem espai, temps i recursos a les creadores i creadors per a desenvolupar el seu treball. Aquests Studio Visit celebrats a València, Castelló i Alacant són una oportunitat idònia perquè els residents puguen mostrar l’evolució dels seus projectes, nodrir-se de coneixements i recomanacions de veus expertes, donar a conéixer el seu talent i generar sinergies”, assenyala el director del Consorci de Museus i del Centre del Carme, José Luis Pérez Pont.

Residències d’investigació artística a Castelló

El dimarts 8 de novembre, el Studio Visit de Cultura Resident se celebrarà en el Museu de Belles Arts de Castelló. Al matí, quatre agents culturals convidats podran conéixer els quatre projectes seleccionats en l’última convocatòria del programa ‘La fábrica’, de Jota Izquierdo; ‘Una sombra sobrevuela mis manos’, de Valentina Alvarado, i ‘Laboratorio de cera: de la representación de la naturaleza al derretimiento ontológico’, de Laura Salguero.

Els agents culturals i professionals que podran conéixer de primera mà els projectes en desenvolupament són Julián Barón, fotògraf, investigador, docent i impulsor de projectes que utilitzen la imatge com a eina social de pensament; María Avariento Adsuara, professora associada del Departament d’Educació i Didàctiques Específiques de l’Àrea de Didàctica de l’Expressió Plàstica de la Universitat Jaume I de Castelló; Marta Martín Núñez, professora titular en fotografia i narrativa en la Universitat Jaume I, i Pascual Arnal, director de la Mostra d’Art i Creativitat TEST de Vila-real.

A la vesprada, de 17.00 a 20.00 hores, l’accés serà lliure, perquè totes les persones que ho desitgen puguen conéixer el desenvolupament de cadascuna de les residències d’investigació artística que es desenvolupen en el Museu de Belles Arts de Castelló.

Residències de producció artística a Alacant

El dimarts 15 de novembre serà el torn del Studio Visit en el Centre Cultural Las Cigarreras d’Alacant. Seguint el mateix format que a Castelló de la Plana, durant el matí quatre professionals de la cultura contemporània podran conéixer els projectes dels residents, mentre que a la vesprada ho podran fer tots els públics entre les 17.00 i les 20.00 hores, amb accés lliure sense inscripció prèvia fins a completar-ne l’aforament.

Els projectes que podran visitar-se en Las Cigarreras són ‘The Subversive Stitch’, de María Carbonell; ‘Ceguera-Vacío en vibración’, de Sergi Hernández Carretero; ‘Banquete de arcilla y sal’, d’Andrea Moreno Orts; ‘Baix terra’, de Verónica Domingo-Alonso, i ‘El ponent la mou, el llevant la plou’, de Las Mediocre, desenvolupats en el marc de la col·laboració entre CMCV i Idensitat.

Diana Guijarro, comissària independent i docent; Leticia Cano Molina, comissària i coordinadora de projectes de cultura contemporània; Rosa Castells, directora del Museu d’Art Contemporani d’Alacant, del qual va ocupar la plaça de conservadora de les col·leccions i responsable de la seua posada en marxa en 2011, i Rocío Villalonga, llicenciada i doctora en Belles Arts, artista visual, comissària independent i professora titular de la Universitat de la Universitat Miguel Hernández, són les agents culturals i professionals vinculades a la creació contemporània que prendran part en el Studio Visit d’Alacant.

Residències de mediació a València

En el cas de València, els Studio Visit se celebren de manera mensual mitjançant una trobada privada amb la participació de professionals, educadors i investigadors de l’àmbit de la mediació, junt amb els responsables dels dos projectes de residències de mediació que es desenvolupen en el CCCC i en col·laboració amb el Màster PERMEA. Programa experimental d’educació i mediació a través de l’art.

El passat 21 d’octubre el Studio Visit de València va comptar amb la participació de l’artista, comissària i investigadora brasilera Mônica Hoff, mentre que el pròxim 22 de novembre està prevista la participació de l’artista i educador Jordi Ferreiro.

Sobre Cultura Resident

Impulsat pel Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana en 2017, Cultura Resident és un dels programes de més grandària i abast a escala nacional, dirigit a agents vinculats a la creació contemporània. El programa dona suport a propostes d’experimentació i innovació en l’àmbit de la creació i la producció intel·lectual i artística que estiguen en via d’investigació i requerisquen un impuls per a la seua producció, o que treballen en contextos o comunitats específiques.

A més, sota el paraigua de Cultura Resident, el Consorci de Museus coprodueix altres programes de residència en el territori valencià com Enclave Land Art, que es desenvolupa a la Vall de la Gallinera; SISTAR.RGA, junt amb l’associació Hort-Art a la Vall de Segó: Benavites, Benifairó, Faura, Quart de les Valls i Quartell; CONET, que es desenvolupa a Castelló i l’Alcora; A Quemarropa, a Alacant; Graners de Creació, junt amb Espacio Inestable, a València, Gandia i Bellreguard, i IDENSITAT, a Castelló, València i Alacant.

error: Content is protected !!