Periscopio València reunirà el millor de la cultura de la ciutat el dia 22 en La Mutant

La primera edició de Periscopio València reunirà les i els professionals de la gestió cultural, en una jornada en la qual s’analitzarà la situació actual del sector i els reptes de futur.

• La sessió comptarà amb la participació de gestors d’institucions públiques i privades, artistes, i professionals del sector

La Mutant acollirà el pròxim dia 22, en la primera edició de Periscopio València, els principals actors de la gestió cultural a la ciutat, que es reuniran per a debatre sobre cultura, sostenibilitat, nous públics, projectes singulars i finançament de la cultura. La regidora d’Acció Cultural, Maite Ibáñez, ha participat este dimarts en la presentació de la iniciativa, que ha estat organitzada per l’Ajuntament de València, a través de la Regidoria d’Acció Cultural, en col·laboració amb Fundació Contemporània. La sessió comptarà amb la participació de gestors d’institucions públiques i privades, artistes, comissaris, i professionals dels més diversos àmbits de la gestió cultural.
 

La regidora Maite Ibáñez ha explicat que “este projecte naix amb tres objectius: visibilitzar el treball creatiu des de la ciutat de València i fer xarxa, afavorir l’intercanvi d’experiències i projectes culturals des de diferents àmbits i des d’una mirada interdisciplinària, i generar un teixit que puga elaborar un diagnòstic de la situació del sector, dins i fora de la nostra ciutat, de manera que reflectisca com ens veiem i com ens veuen”. La trobada se celebrarà el pròxim dia 22 en una única sessió, entre les 9.00 i les 18.00 hores.

La Mutant ha acollit este matí l’acte de presentació del programa complet d’esta primera edició de Periscopio València, que girarà al voltant de quatre qüestions fonamentals: desenvolupament de públics, selecció de projectes singulars, finançament de la cultura en l’actualitat, i sostenibilitat. Junt amb Maite Ibáñez, han intervingut en la convocatòria la directora de la Fundació Contemporània, Mariana Pineda; el director de TRESC Cultura, Pepe Zapata; i la gestora cultural Alba Braza, en representació del teixit associatiu cultural, qui ha destacat “la importància d’impulsar models com a Periscopio València per a treballar en xarxa, en col·laboració amb les institucions o de manera autogestionada”.

El director del TRESC Cultura, Pepe Zapata, intervindrà en la conversa inaugural, en la qual oferirà un panorama sobre els públics de la cultura hui, “un mapa complex i molt variat, l’anàlisi del qual és fonamental a l’hora de programar continguts culturals”, ha explicat.

En la mateixa línia d’anàlisi dels públics es desenvoluparà la taula redona “Per a qui programem cultura? Nous públics”, en la qual, juntament amb Zapata, participaran Jordi Sellas (director general d’Ideal Centre d´Arts Digitals; Juanma Artigot (director artístic del Teatre El Musical, TEM, de València) i Jorge Culla Bayarri (director general de Fundació Les Arts). En esta trobada s’analitzaran les noves eines de gestió i captació de nous públics i dels hàbits de consum cultural en la societat actual.

El president de la Fundación Contemporánea, Alberto Fesser, analitzarà projectes singulars del panorama cultural espanyol, junt amb la coordinadora de projecte Hondalea, Lourdes Fernández; la directora d’Hauser & Wirth Menorca, Mar Rescalvo; la presidenta de LAVAC Associación de Galerías de Arte Contemporáneo de la Comunitat Valenciana, Rosa Santos; la directora artística deI Festival 10 Sentidos, Meritxell Barberá; la directora deI programa Atenea, Giovanna Ribes; i el director general de València Capital Mundial del Disseny 2022, Xavi Calvo.

Rànquing nacional

Esta trobada pren com a punt de partida les dades de l’últim Observatori de la Cultura de Fundación Contemporánea, en el qual la ciutat de València ocupa el tercer lloc en el rànquing nacional, atesa la qualitat i innovació de la seua oferta cultural. En esta taula redona s’analitzaran projectes singulars, no sols de València, sinó de tot el territori nacional, que en estos anys han contribuït a enriquir el panorama cultural del nostre país. L’objectiu d’esta ponència és inspirar els responsables de projectes culturals de la ciutat i oferir-los l’oportunitat de compartir els seus projectes, experiències i interessos amb altres professionals de la resta del país, explorant oportunitats de col·laboració.

La taula redona “Això qui ho finança? Noves aliances” es dedicarà al finançament dels projectes culturals com una de les qüestions més determinades i complexes a les quals s’enfronta el sector. En este debat s’abordaran els diferents escenaris i complexitats als quals s’enfronten els gestors culturals a l’hora de finançar els seus projectes, i funcionarà també com un fòrum en el qual compartir experiències. Participaran el director del Festival de Cinema de Màlaga, Juan Antonio Vigar; el director literari de I’Editorial Pre-Textos, Manuel Borrás; la directora artística del Festival Dansa València, María José Mora; i la representant de la Subdirecció General de Promoció d’Indústries Culturals I Ministeri de Cultura i Esport Helena del Barri.

Unes altres de les grans qüestions actuals, la sostenibilitat, els objectius de desenvolupament sostenible i l’agenda 2030 seran les protagonistes de la taula redona titulada “Què aporta la cultura als nostres reptes per a la sostenibilitat? Nous compromisos”, que clausurarà les activitats de Periscopio València. En esta taula es conversarà sobre programes per a educar i conscienciar els públics sobre energies renovables, arquitectura i urbanisme sostenible, noves formes de convivència, artistes que ajuden a conscienciar, sostenibilitat econòmica, i sobre el compromís professional del sector cultural. La conversa comptarà amb la participació del director d’Innovació Cultural de Ia Fundación Ortega Marañón, Federico Buyolo García; l’artista, investigadora principal deI Reset Mar Menor, Clara Boix; i la regidora de Sostenibilitat de l’Ajuntament de Sant Lluís, Menorca, Débora Marquès.

A més, durant tota la jornada es podrà gaudir de la iniciativa “Un café amb…”, un format en el qual els assistents a Periscopio València podran compartir tertúlia amb els protagonistes de la cultura d’una manera distesa. En este cas, les persones participants seran el president de Fundación Contemporánea, Alberto Fesser; el director de Caixaforum València, Álvaro Borrás; la regidora de Sostenibilitat de l’Ajuntament de Sant Lluís, Menorca, Débora Marquès Fluxà; la representant de la Subdirecció General de Promoció d’Indústries Culturals del Ministeri de Cultura i Esport Helena Del Barri; el director d’Ideal Centre d’Arts Digitals, Jordi Sellas i Ferrés; el director del Festival de Cinema de Màlaga, Juan Antonio Vigar; la il·lustradora Laura Pérez; la directora d’Hauser & Wirth Menorca, Mar Rescalvo; el director del Museu Belles Arts de València, Pablo González Tornel; el director de TRESC Cultura, Pepe Zapata; el director de continguts de València Negra, Santiago Álvarez; el president de l’Associació de Promotors Musicals de la Comunitat Valenciana, Sergi Almiñana; i la comissària i gestora cultural Alba Braza. Junt amb tots ells prendrà part en la sessió la regidora d’Acció Cultural, Maite Ibáñez.

error: Content is protected !!