EL CONSORCI DE MUSEUS PRESENTA LA PRIMERA EXPOSICIÓ DEDICADA AL PINTOR JOSÉ APARICIO EN EL MUSEU DE BELLES ARTS DE CASTELLÓ

Produïda pel Consorci de Museus, ‘El pintor José Aparicio. 1770-1838’ ofereix una cuidada selecció de pintures, dibuixos, gravats i documents

Després del pas de la mostra pel Museu de Belles Arts de València i el MUBAG d’Alacant, podrà visitar-se en el Museu de Belles Arts de Castelló fins al pròxim 5 de febrer

El director del Consorci de Museus, José Luis Pérez Pont, junt amb el delegat territorial de l’IVC de Castelló, Alfonso Ribes, i la comissària de l’exposició, Pilar Tébar, han presentat aquest matí en el Museu de Belles Arts de Castelló l’exposició ‘El pintor José Aparicio. 1770-1838’.

Produïda pel Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana, es tracta de la primera mostra individual dedicada a l’artista alacantí fins hui. Després del pas inicial pel Museu de Belles Arts de València i pel Museu de Belles Arts Gravina (MUBAG) d’Alacant, la mostra es trasllada al Museu de Belles Arts de Castelló, on podrà visitar-se fins al 5 de febrer de 2023. D’aquesta manera, les obres de José Aparicio es mostraran en els tres principals museus de belles arts de la Comunitat Valenciana.

“Des de 2016 estem produint projectes expositius propis, junt amb els museus de belles arts d’Alacant, València i Castelló, per a contribuir a elaborar un relat històric que no sols s’ocupa de les grans figures de l’art, sinó que recupera creadors que van ser un referent en la seua època, però que el pas del temps ha abocat a l’oblit. Després de passar per València i Alacant, presentem ara la mostra a Castelló, perquè totes les persones que ho desitgen tinguen accés a la seua obra, que és un autèntic llegat artístic. José Aparicio Inglada és considerat com un dels millors representants de la pintura neoclàssica a Espanya, i sens dubte mereixia un reconeixement que explicara la importància de la seua aportació, des dels seus inicis artístics a Alacant”, ha assenyalat el director del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana, José Luis Pérez Pont.

“És necessari destacar l’arribada d’aquesta exposició fins al Museu de Belles Arts de Castelló, com a fruit de la col·laboració de les institucions i amb l’objectiu de donar a conéixer un artista alacantí bastant desconegut en el nostre territori. I, per descomptat, hem de posar en relleu la responsabilitat i necessitat que els museus continuen com a eina de difusió de coneixement”, indica el delegat territorial de l’IVC de Castelló, Alonso Ribes.

L’artista alacantí més important de l’inici del segle XIX

L’exposició sobre José Aparicio Inglada, nascut a Alacant en 1770, és la primera mostra individual que es dedica a aquest artista, el recorregut del qual el va portar de la seua ciutat natal, on només es podien fer els considerats ‘estudis menors’, a convertir-se en pintor de cambra de Ferran VII.

Aparicio va estar també pensionat pel rei Carles IV en un París postrevolucionari, on va aprendre del mestre neoclàssic David i va ser company del gran pintor romàntic Ingres, amb qui va compartir també estada a Roma en una època en què la política internacional tremolava sota el domini de Napoleó.

L’exposició s’articula entorn de les diferents etapes de la seua vida: comença amb el període de formació a Espanya Alacant, València i Madrid—, continua amb l’etapa de pensionat a París i Roma i acaba amb la tornada a Espanya i el seu reconeixement com a pintor de cambra, amb una àmplia selecció de pintures, dibuixos, gravats i documents, que subratllen el context històric en el qual es van crear.

“Vull agrair al Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana la seua aposta per la recuperació d’artistes del passat, que possibilita que la seua obra —després del pas per València i Alacant— arribe ara a Castelló: la primera mostra sobre el pintor José Aparicio (1770-1838). Un artista que, des del seu Alacant natal, és pensionat per a estudiar a París i Roma i, quan torna, triomfa com a pintor de cambra de Ferran VII i en l’àmbit acadèmic com a director adjunt de l’Acadèmia de Belles Arts de Sant Ferran”, assenyala la comissària de l’exposició, Pilar Tébar.

La mostra, produïda i organitzada pel Consorci de Museus, ha comptat amb la col·laboració, entre d’altres, del Museu Nacional del Prado, l’Acadèmia de Belles Arts de Sant Ferran, el Museu de Belles Arts de València, la Reial Acadèmia de Belles Arts de Sant Carles, la Diputació d’Alacant, la Diputació de Castelló, el Museu Nacional del Romanticisme, el Museu Lázaro Galdiano, l’Ajuntament de Madrid i el Museu Diocesà d’Art Antic de Sigüenza. Podrà visitar-se en el Museu de Belles Arts de Castelló de manera gratuïta fins al pròxim 5 de febrer.

error: Content is protected !!