EL CONSORCI DE MUSEUS PRESENTA LES NOVETATS DEL SEU PROGRAMA DE RESIDÈNCIES CULTURA RESIDENT PER A LA TEMPORADA 2023

  • El CMCV llança tres convocatòries a la Comunitat Valenciana amb inscripcions obertes fins al 14 d’octubre: producció artística a Alacant i Almedíjar; mediació cultural a València, i investigació a Castelló
  • Cultura Resident torna al seu calendari inicial previ a la pandèmia traslladant les seues residències als mesos de primavera i separant les residències internacionals de les locals

El Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana (CMCV) actualitza les bases del programa ‘Cultura Resident. Programa de residències de creació’ i presenta tres noves convocatòries locals públiques a les comarques de València, Alacant i Castelló, amb una dotació total de 95.620 euros. És així com torna al seu calendari inicial previ a la pandèmia, amb el propòsit de desenvolupar les residències de creació entre la primavera i l’estiu de 2023.

D’entre aquestes tres convocatòries se seleccionaran un total de quatre projectes a la localitat de Castelló de la Plana destinats a la investigació; dos projectes a València dedicats a la mediació cultural, i en la convocatòria de producció artística, set projectes que es repartiran entre les quatre residències d’Alacant i les tres d’Almedíjar (Castelló).

Aquesta nova edició de Cultura Resident, programa que compleix ja sis anys des que es va crear en 2016, inclou com a novetat la incorporació de la localitat castellonenca d’Almedíjar gràcies a la col·laboració de l’espai de trobades rurals La Surera, a la comarca de l’Alt Palància. A més, les residències internacionals s’independitzen de les locals amb l’objectiu d’impulsar cada una de les convocatòries i reforçar-ne els acompanyaments.

“Crear aquest programa va ser una de les meues prioritats en arribar a la direcció del Consorci de Museus, una aposta pionera a la Comunitat Valenciana que sis anys després s’ha transformat en una via d’impuls per a les creadores i creadors, però també hem fomentat aliances que han donat com a resultat iniciatives de residències independents sota el paraigua de Cultura Resident en diversos punts del territori”, assenyala el director del Consorci de Museus i del Centre del Carme, José Luis Pérez Pont.

El termini per a presentar propostes ja està obert i conclou el pròxim 14 d’octubre. La informació i els formularis d’inscripció de les diverses convocatòries es poden consultar al Consorci de Museus. A partir d’aquesta data, un jurat avaluador, format per comissaris independents, artistes i directors de centres de prestigi reconegut, seleccionarà les propostes que caldrà desenvolupar a partir de la primavera de 2023.

Impulsat pel CMCV, Cultura Resident és un dels programes de més dimensió i abast a escala nacional, dirigit a agents vinculats a la creació contemporània que presenten propostes vinculades a l’experimentació i la innovació en l’àmbit de la creació, la mediació cultural i la producció intel·lectual i artística actual, que estiguen en via d’investigació, que requerisquen un impuls per a la seua producció o que treballen en projectes de creació situats en contextos o amb comunitats específics.

Producció artística a Almedíjar i Alacant

Per primera vegada en la seua història i seguint els passos de Bocairent en l’edició de 2022, s’incorpora la localitat d’Almedíjar, a Castelló, a les residències de producció artística. En col·laboració amb l’espai de trobades rurals La Surera, a la comarca de l’Alt Palància, es duran a terme un total de tres residències de tres mesos de duració que tindran lloc entre els mesos d’abril i juny.

Aquesta cooperació és el resultat de la voluntat d’acostar l’art contemporani i els entorns rurals, establint processos més dilatats, quotidians i integrats en l’ecosistema social i natural dels pobles de la Comunitat Valenciana. En aquest cas, ateses les línies de treball de La Surera, s’estableixen unes temàtiques i uns contextos que els projectes hauran d’integrar, com ara els sabers locals, l’arrelament, la joventut, la participació de les dones artistes i l’entorn, entre altres.

En el cas d’Alacant, se seleccionaran un total dues residències de dos mesos de duració i dues més de quatre mesos de duració. Durant el període de residència, les persones seleccionades, tant a Almedíjar com a Alacant, hauran de residir en el context proposat i tindre com a base l’espai de treball disponible al Centre Cultural Las Cigarreras d’Alacant i a les instal·lacions proposades per l’espai de trobades rurals La Surera. Aquesta convocatòria té una dotació total de 37.870 euros.

Quatre projectes d’investigació a Castelló de la Plana

En el marc d’aquesta convocatòria, el CMCV ofereix una dotació total de 32.600 euros, amb què se seleccionaran quatre projectes, almenys dos dels quals correspondran a creadors o creadores amb lloc de naixement o arrelament a la Comunitat Valenciana.

Dues de les residències tindran una duració de dos mesos i les dues restants, un període de quatre mesos. Les persones proposades hauran de residir en el context indicat, presentar treballs inèdits d’investigació dins del camp de la cultura contemporània i tindre com a base l’espai de treball disponible al Museu de Belles Arts de Castelló.

Convocatòria de mediació cultural a València

El Centre del Carme Cultura Contemporània de València serà novament la seu per al desenvolupament de dos projectes de mediació cultural de cinc mesos de duració, que activen processos de treball sostenibles amb diversos col·lectius, entitats o agents en contextos locals, generant entorns de col·laboració amb la ciutadania.

Almenys un dels treballs seleccionats correspondrà a creadors o creadores amb lloc de naixement o arrelament a la Comunitat Valenciana, i la dotació total pressupostada és de 25.150 euros.

8 de setembre: trobada programa Cultura Resident

Amb motiu de totes les novetats de Cultura Resident, dijous que ve 8 de setembre a les 18.30, a la Sala Refectori del Centre del Carme, es donaran a conéixer les bases actualitzades del programa. A més, estaran presents tots els creadors i creadores seleccionats en l’última edició, els quals presentaran els projectes seleccionats en la convocatòria 2022 i se celebrarà la presentació d’una publicació que ha editat amb cura el Consorci de Museus, la qual reuneix els projectes desenvolupats entre 2018 i 2020.

Com a colofó, la Sala Refectori mostrarà contingut audiovisual dels Open Studios de les últimes residències. L’assistència és lliure, sense inscripció prèvia, fins a completar aforament.

error: Content is protected !!