EL CONSORCI DE MUSEUS REDESCOBREIX L’ABSTRACCIÓ GEOMÉTRICA DE MARIANO MAESTRO

Coproduïda pel Consorci de Museus i la Fundació Chirivella Soriano, la mostra recorre l’obra de l’artista des de la seua producció en els anys setanta fins a les seues peces més recents

L’exposició ‘Estructuras Criptomórficas’ podrà visitar-se a la Fundació Chirivella Soriano fins al pròxim 1 d’octubre de 2023

El director del Consorci de Museus, José Luis Pérez Pont, junt amb el president de la Fundació Chirivella Soriano a la Comunitat Valenciana, Manuel Chirivella Bonet; l’artista Mariano Maestro, i el comissari de l’exposició, Sebastián Gómez, han presentat aquest matí, a la Fundació Chirivella Soriano, l’exposició ‘Estructuras Criptomórficas’.

Coproduïda pel Consorci de Museus i la Fundació Chirivella Soriano, la mostra reuneix una selecció de pintures, relleus i escultures fets entre 1970 i 2023 emmarcats en l’abstracció geomètrica. Encara que Mariano Maestro ha mostrat la seua obra regularment a València, la seua última gran retrospectiva va tindre lloc en 2008. Aquesta nova revisió pot visitar-se a l’espai del carrer Valeriola fins al pròxim 1 d’octubre de 2023.

“Des del Consorci de Museus treballem per a posar en valor artistes que han explorat nous camins per a l’art valencià i ara, junt amb la Fundació Chirivella Soriano, redescobrim Mariano Maestro. Després de més d’una dècada sense gaudir d’una exposició de l’artista a València, aquesta mostra ens permet tindre una àmplia panoràmica de la seua trajectòria, des de les seues primeres produccions fins a les seues peces més recents”, ha assenyalat el director del Consorci de Museus, José Luis Pérez Pont.

“La revisió de la trajectòria d’aquest artista s’integra en l’eix central de la col·laboració entre el Consorci de Museus i la nostra fundació. Aquesta exposició respon a aquesta idea d’una sinergia públic/privada que ha enllumenat ja nombroses fites expositives. Encara que Mariano Maestro va nàixer a Madrid, els seus estudis a l’Escola d’Arts i Oficis i a la Superior de Belles Arts, així com el seu quefer artístic i la seua tasca docent, determinen que el veïnatge professional i emocional de l’artista està incardinat a la nostra terra”, ha indicat el president de la Fundació Chirivella Soriano de la Comunitat Valenciana, Manuel Chirivella Bonet.

“El títol de l’exposició deriva d’un ritual hermètic que busca, analitza i indaga entre el caòtic laberint dels propis pensaments i determina quines imatges colpegen amb força els sentits i la raó. Al moment tot gira i gira, idees, materials, eines i pigments, suports i formats. Quant a exposar quasi la totalitat de les obres constructivistes de manera individual després d’un llarg temps, em pareix una gran ocasió per a poder mostrar-les en un magnífic espai com és la Fundació Chirivella Soriano”, ha explicat l’artista Mariano Maestro.

“Mariano Maestro ha mostrat la seua obra a València en nombroses exposicions, de les quals cal recordar les celebrades al Col·legi d’Arquitectes en 1975, la Galeria Val i 30 en 1980, la Galeria Punto en 1985 o la Galeria Thema en 1997. Però la seua última gran retrospectiva a les Reials Drassanes va tindre lloc en un ja llunyà 2008, per la qual cosa era el moment de conéixer les seues creacions més recents i vindicar el lloc que li correspon dins del geometrisme valencià”, comenta el comissari de l’exposició, Sebastián Gómez.

Mariano Maestro

Mariano Maestro va nàixer a Madrid en 1946, encara que quan comptava amb tan sols dotze anys es va mudar amb la seua família a la ciutat d’Alacant. En la dècada de 1960 es va traslladar a la capital valenciana per a cursar els seus estudis superiors a l’Escola de Belles Arts de Sant Carles de València i en 1970 es va produir la seua primera exposició individual a la Sala Noel. Va ser llavors quan va començar a investigar amb l’abstracció geomètrica, realitzant les seues primeres peces constructivistes, que s’han convertit en una constant de la seua ja llarga carrera.

Dins de la seua trajectòria, Mariano Maestro ha desenvolupat un estil fluctuant, a cavall entre la tradició pictòrica, a través dels seus retrats i obres realistes, i l’art d’avantguarda, amb els seus relleus constructivistes i composicions geomètriques. De la seua àmplia producció, l’abstracció geomètrica ha sigut, no obstant això, la que s’ha convertit en la senda que mai ha deixat d’explorar, i en la qual ha imprés la seua pròpia empremta.

La mostra estarà disponible a la Fundació Chirivella Soriano des del pròxim 15 de juliol fins a l’1 d’octubre de 2023.

error: Content is protected !!