El Consorci de Museus reunix art, biologia i sostenibilitat en la segona edició de l’Open Art Festival Alacant

El Consorci de Museus reunix art, biologia i sostenibilitat en la segona edició de l’Open Art Festival Alacant

  • El festival se celebra des del 28 de setembre al 26 d’octubre en diverses seus de la ciutat d’Alacant, amb epicentre al Centre Cultural Las Cigarreras
  • El certamen està produït pel CMCV a través del seu programa de residències de creació Cultura Resident i organitzat pel col·lectiu A Quemarropa

El Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana, a través del seu programa de residències de creació Cultura Resident, impulsa la segona edició d’Open Art Festival Alacant, que se celebra del 28 de setembre al 26 d’octubre en diferents seus de la ciutat d’Alacant, i té com a centre Las Cigarreras.

L’Open Art Festival, organitzat pel col·lectiu A Quemarropa, té com a objectiu posar en comú tendències i corrents d’investigació artística actual que qüestionen i aporten una visió creativa del que ocorre en l’entorn global en el segle XXI, des d’un enfocament pedagògic i tractant de generar un diàleg participatiu amb la ciutadania. 

En la seua edició de 2023, el certamen mira cap al futur plantejant reptes sobre biodiversitat, consciència mediambiental i noves maneres d’entendre la pràctica artística, posant especial interés en les pràctiques relacionades amb art i naturalesa, bioart i intel·ligència artificial.

“Des del Consorci de Museus treballem per a fer accessible l’art contemporani al conjunt de la ciutadania, convidant a la reflexió a través de la cultura de hui. Amb esta edició d’Open Art Festival explorem la relació entre art, naturalesa i tecnologia i oferim l’oportunitat de descobrir les últimes tendències en àmbits com el bioart, el land art o l’aplicació de la IA, al mateix temps que plantegem importants qüestions sobre la sostenibilitat”, ha assenyalat el director del Consorci de Museus, José Luis Pérez Pont. 

Programació amb epicentre a Las Cigarreras

L’exposició ‘Més que humans / Naturalesa, biologia i sostenibilitat en l’art’, a la Caixa 0 del Centre Cultural Las Cigarreras, serà el centre de l’Open Art Festival, al voltant de la qual es generaran activitats en diferents espais de la ciutat. La mostra obri les portes dijous 28 de setembre a les 12 hores -que serà el tret d’eixida del festival- i estarà disponible fins al 21 d’octubre. 

Comissariada pel col·lectiu A Quemarropa, l’exposició reunix peces d’Alexandra Knie, Coco Moya, Juan Zamora i Rakel Meyers, els quals, llevat de Meyers, participaran dijous 28 a les 18 hores en una taula redona moderada per Miriam Martínez Guirao i Ana Pastor. 

La programació del festival continua divendres 29 de setembre, de 17 a 20 hores amb el taller ‘Meta-espècies. Explorant algues mediterrànies i líquens amb models bio-artístics, mitjançant la costura i les noves tecnologies’, impartit per Alexandra Knie a la Caixa 2 de Las Cigarreras amb accés gratuït mitjançant inscripció, i organitzat amb la col·laboració de Makerspace Alacant.

El dijous 5 d’octubre, de nou a la Caixa 2 i amb accés mitjançant inscripció, Chari Cámara parlarà sobre jocs i pedagogies sostenibles en una sessió dirigida a mestres, educadores/educadors i mares/pares.

Al Museu de la Universitat d’Alacant (MUA), el dia 7 d’octubre de 10 a 14, l’artista i performer Olga Diego oferirà el taller ‘Cos inflable en moviment’, mentre que divendres 20 d’octubre a les 19 hores tindrà lloc la conferència de l’escriptor Santiago Beruete ‘Escriure a l’aire lliure: narratives de la utopia, poètiques del jardí’ entorn del seu cicle de llibres Jardinosofía, Verdolatría, Aprendívoros i Un trozo de tierra bajo el título.

El dissabte 21 d’octubre, Las Cigarreras serà l’escenari d’un taller de ceràmica dissenyat per al públic infantil on s’utilitzaran fulles de plantes per a crear textures i peces ceràmiques. L’activitat se celebrarà d’11 a 13 hores a la Caixa 2. 

El festival arribarà a la seua fi el dia 26 d’octubre amb la taula redona ‘Residències Eco’ a l’Institut Juan Gil Albert, on s’aprofundirà sobre les residències artístiques en entorns rurals o relacionades amb la sostenibilitat, una tendència que s’estén per tot el territori estatal. La trobada, que tindrà lloc de 18 a 20 hores, comptarà amb Ivan Giménez, del projecte de residències Petricor, David G. Ferreiro d”El Cubo Verde. Espacios de arte en el campo’ i Fred Adam d’OIKASPAIN. Moderarà la taula Miguel Mallol, d’Enclave Land Art.

Open Art Festival està produït pel Consorci de Museus amb la col·laboració de l’Ajuntament d’Alacant, EDUSI Alacant, Centre Cultural Las Cigarreras, Universitat d’Alacant i l’Institut de Cultura Juan Gil-Albert.

error: Content is protected !!