EL FESTIVAL ENSEMS PRESENTA LA 45A EDICIÓ AMB UNA APOSTA PELS ESTÍMULS AUDITIUS I L’ESCOLTA ACTIVA

Sota el lema ‘A cau d’orella’, Ensems arriba als nou lustres amb una aposta per la reivindicació dels estímuls auditius i 25 activitats arreu del territori

La 45a edició d’Ensems tindrà lloc en diferents espais de València, Castelló i Alacant del 15 al 24 de setembre

Elfestival Ensems ha donat a conéixer els continguts de la seua 45a edició, una convocatòria musical dedicada a les músiques inusuals i l’experimentació sonora que se celebrarà entre el 15 i el 24 de setembre en diferents recintes i auditoris de València, Castelló i Alacant. El festival Ensems és el més antic en el seu gènere a l’Estat espanyol i se celebra ininterrompudament des de 1978, organitzat per Cultura de la Generalitat, mitjançant l’Institut Valencià de Cultura.

Amb el lema #acaudorella, Ensems oferirà 25 activitats de diferent format, que inclouran actuacions musicals, trobades professionals i activitats pedagògiques, amb la intenció de prendre el pols a la creació sonora contemporània.

La presentació ha tingut lloc al Palau de les Arts de València, espai que acull gran part de la programació del festival, amb la participació de Marga Landete, directora adjunta de Música i Cultura Popular de l’Institut Valencià de Cultura; Jorge Culla, director general de Les Arts, i Voro Garcia, director artístic del festival Ensems. L’acte ha comptat amb la intervenció de l’artista sonor Martí Guillem.

“En la programació d’enguany d’Ensems conviuen les propostes acústiques, l’electrònica, mixtes, multidisciplinàries, a més de projectes experimentals o d’art sonor. Hi destaca la partipació del cor de l’SWR, Ensemble Maja de París, Plural Ensemble, Arxis Ensemble, Grupo Enigma o el Trío Feedback, totes formacions de referència que interpretaran obres de nova creació, estrenes absolutes i estrenes estatals. Dins de les possibilitats econòmiques del festival i buscant sinergies amb les diferents institucions, hem aconseguit descentralitzar el festival i tornarem a tindre programació a Alacant, Castelló i València. A més, el treball dels darrers anys ha donat fruits amb el suport d’una de les institucions musicals europees més importants, la Fundació Ernst von Siemens”, ha explicat Voro Garcia, director del festival.

La programació

Amb més de 30 estrenes absolutes i obres que s’interpreten per primera vegada a l’Estat, Ensems continua apostant per oferir una programació de músiques de nova creació que combina la participació de destacades formacions internacionals amb artistes estatals i locals, amb la intenció de difondre l’actualitat de la creació sonora contemporània.

D’altra banda, la col·laboració amb el Palau de les Arts permetrà obrir una vegada més Ensems amb una òpera de cambra del projecte europeu ENOA (European Network Opera Academies): ‘Woman at point zero’, de LOD / Laila Soliman, Bushra El-Turk i Stacy Hardy, que encetarà la programació del festival el 15 de setembre al Teatre Martín i Soler del Palau de les Arts.

En aquesta edició del festival, l’Institut Valencià de Cultura ha encarregat obres a Àngela Gómez, Isabel Latorre, David Moliner, José Luis Escrivà, Mercedes Zavala, Alicia Díaz de la Fuente i Fran Barajas. La programació de la 45a edició d’Ensems tindrà lloc als espais habituals de València: Palau de les Arts, IVAM, Conservatori Superior de Música i al Centre Cultural La Beneficència de la Diputació de València. A més, enguany, també hi haurà activitats al MACA (Museu d’Art Contemporani d’Alacant) i l’ADDA (Auditori de la Diputació d’Alacant), així com a l’Espai d’Art Contemporani EACC, el Museu de Belles Arts i l’Auditori i Palau de Congressos de Castelló.

Així mateix, el ja tradicional Ensems simfònic tornarà a comptar amb la participació de les principals formacions simfòniques del nostre territori. D’aquesta manera, la programació inclourà els concerts de la Banda Simfònica Municipal de València i la Banda Municipal de Castelló de la Plana, així com de l’Orquestra de València, dirigida per José Luis Estellés, i l’Orquestra ADDA Simfònica, amb Charles-Olivieri Munroe com a director convidat.

Vessant educatiu

D’altra banda, Ensems continua apostant per l’educació sonora com a element fonamental en el desenvolupament d’audiències i d’aproximació als més joves. Ensems rebrà, enguany, el col·lectiu mexicà Sono(soro)ridades, que oferiran un projecte que parteix de l’ecologia acústica dels safareigs públics a València com a centres de socialització i reunió de dones i menudes, que van propiciar un entramat de relacions aurals.

El projecte pedagògic X-ENSEMS, que proposa una participació col·laborativa a partir d’eines proporcionades a xiquetes i xiquets entre 9 i 17 anys, i al descobriment i l’experimentació sonora, comptarà aquesta vegada amb els conservatoris professionals de música de Cullera i Dénia, juntament amb els estudiants de composició del CSMV Marc Alexandre i Mar Caballer. El punt de partida és l’artista Eusebio Sempere, de qui se celebra el centenari del seu naixement, i les escultures ‘mòbils’, a més del seu entorn Fluxus, amb Actum a València, i Llorenç Barber com a punt de referència, per construir un projecte amb diferents peces connectades amb la temàtica de la ciutat.

Les XXXV Trobades de Composició, dirigides al sector professional, comptaran amb la participació de convidats de luxe: Chaya Czernowin, Hèctor Parra, Nacho de Paz, Mercedes Zavala i Alicia Díaz de la Fuente. La VI edició dels tallers de creació amb la JOGV i Feedback trio, amb Chaya Czernowin i Hèctor Parra com a mentors.

Tota la programació de la 45a edició d’Ensems pot consultar-se en el web <ensems.ivc.gva.es>. Tots els espectacles són gratuïts, amb la descàrrega prèvia de la invitació, excepte l’òpera ‘Woman at point zero’ del divendres 15 de setembre i el concert de l’Orquestra de València amb Nacho de Paz del dissabte 23 de setembre, que es posaran pròximament a la venda en el web del festival.

El festival Ensems està organitzat per l’Institut Valencià de Cultura i el Palau de les Arts Reina Sofía, i compta amb la col·laboració de l’INAEM (Ministeri de Cultura), l’Ajuntament de València, el Palau de la Música de València, l’Institut Valencià d’Art Modern (IVAM), CaixaBank Escolta València, la Societat General d’Autors i Editors (SGAE), l’Institut Superior d’Ensenyaments Artístics (ISEACV), el Conservatori Superior de Música Joaquín Rodrigo de València, la Diputació de València, la Diputació d’Alacant, Clemente Pianos, ENOA (European Network Opera Academies) i The Ernst von Siemens Music Foundation.

error: Content is protected !!