EL MUBAG PRESENTA LA PRIMERA EXPOSICIÓ DEDICADA AL PINTOR ALACANTÍ JOSÉ APARICIO AL MUSEU DE BELLES ARTS GRAVINA

Produïda pel Consorci de Museus, ‘El pintor José Aparicio. 1770-1838’ ofereix una cuidada selecció de quadres, dibuixos, gravats i documents en la que és la primera exposició individual dedicada a l’artista alacantí fins a la data

La mostra estarà disponible al Museu de Belles Arts Gravina d’Alacant (MUBAG) fins al pròxim 2 d’octubre

El director del Consorci de Museus, José Luis Pérez Pont, juntament amb la vicepresidenta primera i diputada de Cultura, Julia Parra; el director del Museu de Belles Arts Gravina, Jorge Soler, i la comissària de l’exposició, Pilar Tébar, han presentat al Museu de Belles Arts Gravina d’Alacant (MUBAG), l’exposició ‘El pintor José Aparicio. 1770-1838’.

Produïda pel Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana, es tracta de la primera mostra individual dedicada a l’artista alacantí fins ara. Després de passar inicialment pel Museu de Belles Arts de València, la col·lecció es podrà visitar al MUBAG fins al pròxim 2 d’octubre. Posteriorment, a final d’any, arribarà al Museu de Belles Arts de Castelló. D’aquesta manera, les obres de José Aparicio es mostraran als tres principals museus de belles arts del nostre territori.

La vicepresidenta primera i diputada de Cultura, Julia Parra, ha assenyalat la importància d’aquesta exposició, que ha qualificat d’“inèdita i excepcional”. La responsable provincial ha assegurat que “és tota una fita rebre al Museu de Belles Arts Gravina aquesta primera selecció dedicada al pintor alacantí José Aparicio, una mostra que complementa, a més, la seua exposició permanent, inaugurada al gener, ja que completa el discurs museístic amb obres i documentació que ens descobreix una nova visió del pintor desconeguda per al públic i els estudiosos”.

Julia Parra ha felicitat els museus i organitzacions participants i la comissària de la mostra, Pilar Tébar, i ha convidat la ciutadania “a visitar la nova proposta que dona mostra de l’esforç conjunt realitzat, en el qual han tingut un paper fonamental el Consorci de Museus i tot l’equip del MUBAG”, ha destacat. La diputada ha manifestat, a més, “l’aposta ferma de la Diputació d’Alacant per a posar a l’altura dels grans museus tant el MUBAG com el MARQ, l’ADDA i l’Institut Juan Gil-Albert, institucions que, a hores d’ara, són grans baluards culturals a Alacant i a la Comunitat Valenciana, amb propostes de gran interés i projecció”.

“Un dels principals objectius del Consorci de Museus és posar en valor la història de l’art del nostre territori. Des de 2016 estem produint projectes expositius propis, juntament amb els museus de belles arts d’Alacant, València i Castelló per a contribuir a elaborar un relat històric que no només s’ocupa de les grans figures de l’art, sinó que recupera creadors que van ser un referent en la seua època, però que el pas del temps ha abocat a l’oblit. Amb això fem un exercici de justícia en resignificar i divulgar la seua obra, però a més estimulem la tasca de les persones dedicades a la investigació en el camp de la història de l’art, com en aquest cas ha fet Pilar Tébar amb la seua habitual cura i rigor, a qui vull expressar el meu reconeixement per la gran qualitat del seu treball. José Aparicio Inglada és considerat com un dels millors representants de la pintura neoclàssica a Espanya, i sens dubte mereixia un reconeixement que explicara la importància de la seua aportació, des dels seus inicis artístics a Alacant”, ha assenyalat el director del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana, José Luis Pérez Pont.

“La mostra sobre José Aparicio és una efemèride, ja que no se n’havia dedicat cap de monogràfica fins al moment a aquest pintor rellevant del Neoclassicisme espanyol, que es va iniciar artísticament a l’Escola de Dibuix del Consolat del Mar d’Alacant. L’exposició amplia el coneixement d’aquest artista alacantí que compta amb obra exposada en la col·lecció del MUBAG, ja que reuneix ara obres presents en altres museus principals i en col·leccions particulars, i presenta un discurs tan atractiu com rigorós. ‘El pintor José Aparicio. 1770-1838’ reafirma la línia identitària que respecte al MUBAG desenvolupa el Consorci de Museus, impulsant el coneixement d’artistes huitcentistes molt vinculats a Alacant, com les exposicions dedicades a Vicente Rodes (2019) i a Joaquín Agrasot (2020)”, indica el director del Museu de Belles Arts Gravina d’Alacant, Jorge A. Soler Díaz.

L’artista alacantí més important de l’inici del segle XIX

L’exposició sobre José Aparicio Inglada (Alacant, 1770) és la primera mostra individual que es dedica a aquest artista alacantí, el recorregut del qual el va portar de la seua ciutat natal, en la qual només es podien realitzar els considerats ‘estudis menors’, a convertir-se en pintor de cambra de Ferran VII.

Aparicio va estar també pensionat pel rei Carles IV en un París postrevolucionari, on va aprendre del mestre neoclàssic David i va ser company del gran pintor romàntic Ingres, amb el qual va compartir també estada a Roma en una època en què la política internacional tremolava sota el domini de Napoleó.

L’exposició s’articula al voltant de les diferents etapes de la seua vida: comença amb el seu període de formació a Espanya —Alacant, València i Madrid—, continua amb l’etapa de pensionat a París i Roma i acaba amb la tornada a Espanya i el seu reconeixement com a pintor de cambra, amb una àmplia selecció de quadres, dibuixos, gravats i documents, que subratllen el context històric en què es van crear.

“Vull agrair al Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana la seua aposta per la recuperació d’artistes del passat, que possibilita que arribe a Alacant la primera mostra sobre el pintor José Aparicio (1770-1838), un artista que, des del seu Alacant natal, és pensionat per a estudiar a París i Roma i, quan torna, triomfa com a pintor de cambra de Ferran VII i en l’àmbit acadèmic com a director adjunt de l’Acadèmia de Belles Arts de San Fernando”, assenyala la comissària de l’exposició, Pilar Tébar.

La mostra, produïda i organitzada pel Consorci de Museus, ha comptat amb la col·laboració del Museu Nacional del Prado, l’Acadèmia de Belles Arts de San Fernando, el Museu de Belles Arts de València, la Reial Acadèmia de Belles Arts de Sant Carles, la Diputació d’Alacant, el Museu Nacional del Romanticisme, el Museu Lázaro Galdiano, l’Ajuntament de Madrid, el Museu Diocesà d’Art Antic de Sigüenza i l’IES Jorge Juan d’Alacant. Es podrà visitar al MUBAG gratuïtament fins al pròxim 2 d’octubre.

error: Content is protected !!