El Museu de Belles Arts de València presenta la seua programació per a 2024 amb l’exposició dedicada al pintor Muñoz Degraín com a eix central

El Museu de Belles Arts de València presenta la seua programació per a 2024 amb l’exposició dedicada al pintor Muñoz Degraín com a eix central

Les altres exposicions de 2024 estaran dedicades a la representació de la santedat en el barroc espanyol, a la pintora Rosario de Velasco i a la col·lecció d’esbossos del centre d’art

La directora general de Patrimoni Cultural assenyala que el MuBAV es posiciona “en primera línia artística del nostre país” amb esta programació

La directora general de Patrimoni Cultural, Pilar Tébar Martínez, i el director del Museu de Belles Arts, Pablo González Tornel, han presentat la programació del Museu de Belles Arts de València (MuBAV) per a 2024, en la qual destaca com a eix central expositiu la mostra dedicada al pintor Antonio Muñoz Degraín en el centenari de la seua defunció.

La programació es completa amb les exposicions dedicades als mecanismes de representació de la santedat en el barroc espanyol, el redescobriment de la pintora Rosario de Velasco, una de les grans artistes del segle XX, i el procés creatiu a través de la col·lecció d’esbossos del Museu de Belles Arts de València.

La directora general de Patrimoni Cultural ha assenyalat que la programació per al 2024 del Museu de Belles Arts de València “el convertix en cita ineludible amb la cultura i València es posiciona en primera línia artística del nostre país”. 

Pilar Tébar ha afegit que, en les exposicions del Belles Arts, que abasten des del segle XVII al XX, “es col·labora amb grans museus, com és el Thyssen Màlaga, es recupera el pintor valencià Muñoz Degraín i es descobrix una artista excepcional i oblidada, Rosario de Velasco”.

A més, Tébar ha assenyalat que des de la Vicepresidència Primera i Conselleria de Cultura i Esport “valorem la programació presentada pel seu director, Pablo González Tornel, al qual volem agrair el seu compromís amb el Museu”.

Per la seua banda, el director del Museu de Belles Arts de València ha mostrat la seua satisfacció per “un programa d’exposicions ambiciós que abasta des dels mestres del barroc a les pintores del segle XX”. 

El director ha subratllat també que la col·laboració amb institucions com el Museu Nacional Thyssen-Bornemisza o el Museu Carmen Thyssen Màlaga “mostra la gran projecció del Belles Arts de València en el panorama nacional”.  

Així mateix, González Tornel ha destacat que en 2024 “es commemora el centenari d’Antonio Muñoz Degraín i era obligació del Belles Arts retre homenatge a un dels donants més generosos de la història del Museu”.

Art ‘ferament humà’

La primera mostra, ‘Ferament humans. Retrats de santedat barroca’ (7 de març – 9 de juny), comissariada per Pablo González Tornel, analitza la representació artística de la santedat en la cultura del barroc espanyol, en la qual les imatges pictòriques i escultòriques es van convertir en instruments visuals de la reacció catòlica a la reforma protestant.

Realitzada en col·laboració amb el Museu Carmen Thyssen Màlaga, l’exposició ‘Ferament humans’ mostrarà una selecció de 40 pintures i escultures espanyoles i alguns exemples italians que mostren la comunitat d’intencions al Mediterrani del segle XVII, amb una mirada actual a les arts com a vehicle de les emocions. 

Composta per obres mestres de Murillo, Ribera o Alonso Cano, entre altres, l’exposició recalarà a València després del seu rotund èxit a Màlaga.

Del 4 de juliol al 13 d’octubre, l’exposició dedicada al pintor Antonio Muñoz Degraín, comissariada per Ester Alba Pagán i Pablo González Tornel, commemorarà el centenari de la defunció de l’artista, que pertany a la nodrida generació d’artistes de finals del segle XIX que va donar a la pintura valenciana d’este moment el qualificatiu d’‘edat de plata’ de les arts. El Museu del Prado, el Museu de Màlaga o la Biblioteca Nacional han col·laborat generosament en esta exposició.

Arquitecte per obligació, després de la seua formació autodidacta i en l’Acadèmia de Sant Carles, Muñoz Degraín es va consagrar com a pintor de paisatges, sobretot a partir de 1867 quan va guanyar la segona medalla en l’Exposició Nacional de Belles Arts. En 1870 el pintor va iniciar la seua relació amb la ciutat de Màlaga, on arribaria a ser director de l’Escola de Belles Arts. Allí contrauria matrimoni i, després de la seua etapa madrilenya de 1895 a 1919, tornaria al final de la seua vida. 

Segon semestre

Al retorn de l’estiu, l’exposició ‘Rosario de Velasco (1904-1991)’ permetrà redescobrir una de les grans artistes del segle XX, amb obres i guardons en reconeguts certàmens com la Biennal de Venècia, a més de mostres nacionals i internacionals, però que va caure en l’oblit després de la seua mort.

Nascuda a Madrid, Rosario de Velasco va estudiar amb Fernando Álvarez de Sotomayor, director del Museu del Prado, i juntament amb artistes com Picasso va formar part de la Sociedad de Artistas Ibéricos creada en 1924 amb la finalitat d’incorporar l’art espanyol a les avantguardes.

Esta mostra, realitzada en col·laboració amb el Museu Nacional Thyssen-Bornemisza i comissariada per Toya Viudes de Velasco i Miguel Lusarreta, farà un recorregut pels primers anys d’esta excepcional pintora, i s’hi podran veure per primera vegada obres guardades durant prop d’un segle en la família de l’artista i en col·leccions particulars, mai exposades, a més d’altres procedents d’institucions públiques com el Centre Georges Pompidou de París, el Museu Nacional Centre d’Art Reina Sofia o el mateix Museu de Belles Arts de València.

Per a tancar l’any (21 de novembre de 2024 – 2 de març de 2025), s’ha programat l’exposició ‘Invenció i projecte. Esbossos al Museu de Belles Arts de València’, que permetrà l’estudi i investigació de peces de la col·lecció del centre que documenten el procés de creació de les obres d’art per part dels seus productors.

Els esbossos sempre s’han considerat com una eina de treball de l’artista, i de vegades eren regalats a amics i col·legues com a record d’amistat, més que com a obra d’art. Alguns, fins i tot, s’han convertit en l’únic referent d’una obra definitiva destruïda per guerres o incendis.

Comissariada per David Gimilio Sanz, esta mostra suposa” l’ocasió perfecta” per a reunir la gran col·lecció d’esbossos pictòrics i escultòrics des del segle XVII fins a la primera meitat del segle XX del Museu de Belles Arts de València, segons el responsable del Museu.

error: Content is protected !!