El MuVIM mostra la València de Vicente Gómez García

El MuVIM mostra la València de Vicente Gómez García

  • El museu de la Diputació de València exposarà fins al 21 d’abril, a la Sala Parpalló, ‘Vicente Gómez García. La passió artística per València’

El MuVIM, Museu Valencià de la Il·lustració i de la Modernitat, ha presentat este dijous l’exposició ‘Vicente Gómez García. La passió artística per València’, amb la qual es mostra el treball artístic que l’avantguardista i polifacètic artista va fer sobre la seua ciutat durant 60 anys de la seua vida. La mostra, que estarà exposada fins al 21 d’abril a la Sala Parpalló del museu de la Diputació, està subdividida en sis períodes diferents: ‘Obres primerenques sobre València’, ‘Evolució de les vistes des del Micalet’, ‘Obres i estudis sobre el nom de València, la seua història, planimetria i arquitectura’, ‘La València dels voltants’, ‘Els estudis del pintor al carrer de Cuba i Sapadors’ i ‘Abstracció geomètrica a partir de València’.

El diputat de Cultura, Paco Teruel, ha apuntat que amb esta exposició “descobrirem la figura del pintor Vicent Gómez García, engolit per les circumstàncies personals i històriques. La vida jove de Vicent Gómez és la història de la seua passió artística per València i la seua valenta obstinació per remoure consciències adormides, les consciències adormides d’una societat instal·lada en els gustos artístics més classicistes allunyats dels nous moviments que creixien a Espanya i també a Europa”.

Per part seua, el director del MuVIM, Rafa Company, ha destacat que “encara que hem titulat l’exposició com ‘La passió artística*per València’, podria haver sigut ‘L’obsessió artística per València’, i és que un artista en els anys 70 va decidir apostar per donar diferents visions d’eixa ciutat a la qual estima sense límits”. Finalment, ha assegurat que “el MuVIM s’enorgullix de poder oferir al públic esta exposició que no li deixarà indiferent”.

El comissari i fill del pintor, Josep-Marí Gómez, apunta que “és un acte de justícia exhibir, ensenyar i difondre l’obra d’un pintor notable, segurament el pintor que més obra ha realitzat sobre la capital del Túria i durant més temps, 60 anys”. En este sentit, assenyala que Vicente Gómez García fa una representació panoràmica que molt poques ciutats tenen, i és que no sols va reproduir alguns dels espais més emblemàtics de la ciutat, sinó que va fer també una representació panoràmica d’ella, dues vistes des del Micalet de 360°”.

Vicente Gómez García

Vicente Gómez García, qui al llarg de 64 anys va crear una vasta producció, al voltant de 460 obres artístiques catalogades, va ser membre fundador del grup Los Siete, juntament amb Vicente Castellano, Vicent Fillol, Joan Genovés, Ricardo Hueso, Juan Bautista Llorens i José Masià. L’artista, que al llarg de diverses dècades va anar retratant la ciutat en el seu constant canvi, va desenvolupar pràcticament tots els gèneres pictòrics, i un dels eixos vertebradors de la seua producció va ser pintar i dibuixar València.

Així, en ‘La passió artística per València’ es troba un primer bloc, ‘La València pública’, i està subdividit en dues seccions. La primera secció, introduïda amb un autoretrat de l’artista, exhibix València per mitjà de quadres, dibuixos, estergitsi mapes, que podrien actualitzar les vistes de la ciutat creades per Wijngaerde, Mancelli, Tosca i Guesdon. En la segona secció es mostren els cartells, tríptics i fotografies de les dos exposicions que Gómez García va desenvolupar sobre la ciutat de València. La primera d’elles ‘Valencia. Desarrollo de una investigación estética’ es va realitzar en 1981 al Museu de Belles arts de València, organitzada pel mateix museu, el Ministeri de Cultura i la Reial Acadèmia de Belles arts de Sant Carles. La segona, denominada ‘València 1987-2008. Una visión personal: Vicente Gómez García’ va tindre lloc en el 2008 en el Museu d’Història de València, i va estar organitzada per l’Ajuntament de València.

El segon bloc temàtic, que representa la València íntima del pintor, mostra els espais on Vicent Gómez va treballar intensament la seua obra: el primer espai és l’estudi del carrer de Cuba, que va utilitzar des de 1960 fins a 1984 i des de 1993 fins a 2005. D’este taller es presenten varies fotografies i una pel·lícula. També es mostren els seus objectes pictòrics personals (la seua paleta, els pinzells, el cavallet, els colors, etc.) i documents com llibres i postals d’on treia figures per als seus quadres. El segon espai va ser la seua casa del carrer de Sapadors, on va viure des d’inicis dels anys setanta fins a la seua mort. A més de ser el seu habitatge i el seu estudi entre 1984 i 1993, en els últims anys de la seua vida va ser sala d’exposicions per a la seua família i amics, on va exhibir la seua última producció. D’este espai es presenten diverses natures mortes pintades, la reconstrucció real a la sala d’una natura morta així com el procés fotogràfic d’altres natures mortes.

error: Content is protected !!