EL PRINCIPAL DE VALÈNCIA PRESENTA ‘EL DIABLO COJUELO’ DEL 21 AL 23 DE GENER

La companyia de pallassos Rhum&Cia presenta el clàssic de Luis Vélez de Guevara en clau de clown

La dramatúrgia és de Juan Mayorga i la direcció d’Ester Nadal

És una producció de la Companyia Nacional de Teatre Clàssic i Velvet Events

L’Institut Valencià de Cultura presenta del 21 al 23 de gener al Teatre Principal de València ‘El diablo cojuelo’, una coproducció de la Companyia Nacional de Teatre Clàssic i Velvet Events amb dramatúrgia de Juan Mayorga i direcció d’Ester Nadal.

Els encarregats de portar a escena el clàssic de Luis Vélez de Guevara són els components de la companyia Rhum&Cia, que fa una interpretació en clau de clown.

El muntatge recorrerà unes quantes ciutats espanyoles com Logronyo, Sevilla, Granada, Andorra, Castelló o Barcelona i s’exhibirà al Teatre de la Comèdia de Madrid del 14 d’abril al 5 de juny.

Lluís Homar, director de la Companyia Nacional de Teatre Clàssic, considera que ‘El diablo cojuelo’, aquesta novel·la de profund esperit popular, ha trobat en aquest equip liderat per Ester Nadal la garantia per a arribar de manera admirable a una infinitat de públics que potser no es troben habitualment en una platea. “Per a la Companyia Nacional de Teatre Clàssic suposa la continuïtat d’un dels nostres afanys, ja que volem ampliar la nostra presència en gran part dels teatres de la geografia espanyola. La nostra política de coproduccions ens està permetent anar construint moltes complicitats amb teatres, creadors i públics”.

‘El diablo cojuelo’ en clau de clown

L’obra interpretada per la companyia de pallassos Rhum&Ciadesenvolupa dues trames paral·leles: la de l’obra boja de Vélez —tractada amb molt de respecte i amb alguna llibertat— i la d’una companyia sempre a punt de fracassar —en format pallasso— en el seu interés per portar-la a escena.

Juan Mayorga, responsable de la dramatúrgia, es pregunta: “Un clàssic apallassat? Un espectacle de pallassos amb cites clàssiques? Que va: un clàssic molt pallasso; molt pallasso i molt clàssic. La mirada ingènua i salvatge del pallasso és capaç d’homenatjar el clàssic i, al mateix temps, riure’s d’aquest i de la nostra relació amb ell —i de la nostra relació amb els clàssics, en general”.

La directora Ester Nadal assegura, per la seua banda, que “Mayorga ens proposa la contradicció i la confrontació entre dues maneres de mirar i afrontar l’escenari; el món en definitiva. I en aquest anar i vindre de la paraula clàssica a l’acció del pallasso, hem anat descobrint i els volem fer arribar l’amor per la literatura i els nassos rojos”.

Conformen el repartiment: Joan Arqué, Roger Julià, Xavi Lozano, Jordi Martínez, Mauro Paganini i Piero Steiner.

Una oportunitat excepcional de veure sobre l’escenari, en clau de clown, el viatge del Diablo Cojuelo i el seu camarada Cleofás alçant teulades i màscares en el Madrid del Segle d’Or.

error: Content is protected !!