Escriptors de renom s’adjudiquen els Premis València i València Nova de la Diputació de València

Escriptors de renom s’adjudiquen els Premis València i València Nova de la Diputació de València

  • Els Premis València han sigut atorgats a Ismael Sempere (Poesia en Valencià); Alberto Torres (Poesia en Castellà); Vicent Borràs (Narrativa en Valencià; i Bàrbara Martínez (Assaig)
  • Els guanyadors dels Premis València Nova són Andreu Blai (Poesia en Valencià); Giuseppe Turiello (Poesia en Castellà); Isidre Palmada (Narrativa en Valencià); i Guillermo López Juan (Assaig)

La Diputació de València, a través de la Institució Alfons el Magnànim-Centre Valencià de Estudis i d’Investigació, ha donat a conéixer este dimarts el nom dels escriptors guanyadors dels Premis València i València Nova, després de la deliberació duta a terme pel jurat dels guardons literaris més antics de tots els que es lliuren a la ciutat de València.
Així, dins dels Premis València, Ismael Sempere ha sigut nomenat guanyador del Premi de Poesia en Valencià; sent Alberto Torres el guardonat en llengua castellana. Quant a la categoria de narrativa, el premi a la millor obra en valencià ha sigut per a Vicent Borràs. Finalment, en la secció d’assaig el guardó ha recaigut en l’escriptora Bàrbara Martínez.

Per part seua, els Premis València Nova han reconegut el treball d’Andreu Blai en la categoria de Poesia en Valencià, mentre Giuseppe Turiello ha guanyat el de Poesia en Castellà. Isidre Palmada ha sigut proclamat vencedor del Premi de Narrativa en Valencià; i, finalment, el Nova d’Assaig ha anat a parar a les mans de Guillermo López Juan.

L’anunci dels guanyadors ha sigut a càrrec del diputat de Cultura de la Diputació, Paco Teruel; del director del Magnànim, Enric Estrela; i del cap de servicis administratius de promoció cultural, Josep Vidal, que ha actuat com a secretari.

Premi València de Poesia en Valencià

‘Venien i se m’enduien’, d’Ismael Sempere, és l’obra guanyadora del premi València de Poesia en Valencià. Els membres del jurat, Marc Senabre, Anna Gas, Raquel Casas i Pere Ciscar, han destacat el ritme àgil i treballat que s’acosta a la tradició oral. Tracta temes com la memòria i la naturalesa. Amb unes imatges molt visuals i sorprenents és capaç de crear una imaginària literatura personal i única.

Ismael J. Sempere (Alfafar, 1995) és poeta, actor i activista cultural. És graduat en Filologia Catalana per la Universitat de València i en Estudis Superiors d’Art Dramàtic en l’Institut del Teatre de Barcelona.

Premi València de Poesia en Castellà

El guanyador del premi València de Poesia en Castellà és Alberto Torres, per l’obra ‘Batman ha dejado de quererte’. El jurat, format per Manuel García, Anacleto Ferrer, Maria Dolores Andrés i Inmaculada Lergo, ha valorat l’originalitat d’este llibre i la sorpresa que produix la seua lectura. L’obra funciona com un conjunt de cartes “antimorals” escrites des d’una notable erudició, però des de la irrellevància, tant temàtica com formal, amb un alt contingut de crítica social, fregant la paròdia i el sarcasme. Baix l’aparença de llenguatge directe i clar, s’amaga una important base filosòfica i cultural.

Alberto Torres coordina el col·lectiu literari Hotel postmodern, amb els qui ha publicat les novel·les ‘Hotel postmodern’ (2008), ‘De l’Havana un vaixell’ (2010) i ‘Mark Zuckerberg. Una biografia no autoritzada’ (2019) a més de realitzar xous literaris com el Letring Catch.

Premi València de Narrativa en Valencià

‘Anatomia patològica’, de Vicent Borràs, ha sigut l’obra guardonada pel jurat format per Vicent Usó, Elvira Cambrils, Carolina Borràs i Urbà Lozano en la categoria de Narrativa en Valencià del Premi València. Es tracta del dietari d’un autor que es presenta dividit en dues parts: el tractament del càncer que li detecten i l’estada a Alacant els últims mesos abans de jubilar-se. Incorpora materials diversos, amb poemes i textos per a actes públics i suposa el tancament d’un cercle vital. Resulta intimista, honest i penetrant. Amb esta decisió el jurat reivindica el valor literari del dietari, no sempre molt considerat

Vicent Borràs, va nàixer en 1962 a Algemesí, on actualment residix. Es va llicenciar en Filologia Catalana per la Universitat de València (1986). Ha treballat de professor de Valencià, Llengua i Literatura en diferents instituts de secundària i batxillerat. Actualment està jubilat. És autor de diverses novel·les i llibres de relats, publicats en diferents editorials. Algunes d’estes obres han sigut guardonades amb diferents premis literaris (per exemple, Joanot Martorell, el Ciutat de València ‘Constantí Llombart’, el premi de Novel·la Ciutat d’Alzira o el premi Altea de Literatura Infantil i Juvenil, entre altres). A més de les obres de ficció, és autor de diferents materials didàctics i d’investigació en el camp de la llengua i la literatura, des de llibres de text, antologies, estudis introductoris, pròlegs, ressenyes crítiques, articles divulgatius i columnes d’opinió.
Premi València d’Assaig

En la modalitat d’assaig és Bàrbara Martínez qui ha obtingut el guardó, amb l’obra ‘Pràctiques artístiques col·laboratives i protesta ciutadana. València 1991-2015’. El jurat, conformat per Anna Isabel Esteve, Teresa Gomis, María Pilar Almenar i Robert Martínez, ha destacat que es tracta d’un estudi que contextualitza moviments efímers que han compost un paisatge ciutadà i els exposa com a mostra de construcció de l’espai públic. Forma una memòria de l’activisme a la ciutat de València en un moment històric determinat.

Bàrbara Martínez Biot va nàixer el 25 de juny de 1981 a Burjassot (València). Doctora en Belles arts per la Universitat Politècnica de València amb la tesis Pràctiques artístiques col·laboratives i protesta ciutadana (València 1991-2009) amb la qualificació excel·lent cum laude (2022). És funcionària de carrera des del 2008 d’ensenyament secundari i Batxillerat artístic. Actualment desenvolupa este treball en l’IES Honore Garcia (Vall d’Uixò).

Premi València Nova de Poesia en Valencià

El jurat ha reconegut el poemari ‘Nimfeu’, d’Andreu Blai, amb el premi València Nova de Poesia en Valencià. Ha ressaltat la gran faena lingüística i formal amb especial atenció a la forma i al poema com a unitat. ‘Nimfeu’ ha aconseguit combinar la tradició amb una veu pròpia.
Andreu Blai (Sueca, 1998) és graduat en Sociologia i Ciències Polítiques i també ha cursat el màster en Pensament Filosòfic Contemporani a la Universitat de València. Recentment ha sigut un dels finalistes del VI Certamen Salvador Iborra de Poesia. Ha col·laborat en diferents revistes i diaris com La Veu dels Llibres, Gargots o Laoconte. Revista d’Estètica i Teoria de les Arts. L’any 2022 va fundar Caldesa, una revista de literatura en català, i és un dels editors.

Premi València Nova de Poesia en Castellà

L’obra guanyadora del premi València Nova de Poesia en Castellà ha sigut ‘Salón de rechazados’, de Giuseppe Turiello. Es tracta d’un llibre programàtic, perfectament estructurat, basat en la història de l’art. Combina el domini absolut de l’estrofa clàssica amb la modernitat, tant per la temàtica com per l’ús del llenguatge. Mescla magistralment el poema en prosa amb el poema en vers, amb ressons de Baudelaire, així com de l’època dels “salons de rebutjats”. El llibre avança de menys a més, de manera conscient, amb un tancament rotund.
Giuseppe Turiello (Sevilla) ha crescut a mig camí entre Espanya i Itàlia. Graduat en Història de l’Art en 2021, màster en Humanitats Digitals. Apassionat de la música barroca, clàssica i romàntica i altres formes artístiques com la pintura, el ballet, l’arquitectura i la seua recreació virtual en 3D.

Premi València Nova de Narrativa en Valencià

El jurat del premi València Nova de Narrativa en Valencià ha decidit atorgar el guardó a l’obra ‘Morgata’, d’Isidre Palmada. Es tracta de tres narracions en primera persona dels tres elements d’un triangle amorós que es complica amb la presència d’un embaràs. Una de les dones és estèril, està obsessionada amb tindre fills i convenç (sense saber que és l’amant del marit) a l’altra dona per a adoptar el fill. Novel·la amb un lèxic desbordant i rica en imatges, dona entendre la presència d’un talent emergent.

Isidre Palmada (Camós, Girona) ha escrit diverses novel·les i s’ha presentat a diferents premis, encara que no té cap novel·la publicada.

Premi València Nova d’Assaig

El jurat ha declarat guanyadora l’obra  ‘Los conversos de València y la religión antes de la Inquisición (1391-1450)’, de Guillermo López Juan, en la categoria València Nova d’assaig. El llibre és un estudi complet i acurat sobre una part de la història de València, sòlid i molt documentat.
Guillermo López Juan (València, 1994) és graduat i màster en Història per la Universitat de València. En l’actualitat, cursa estudis de doctorat en Història Medieval en les universitats de València i Picardie Jules Verne, finançats pel programa de Formació del Professorat Universitari del Ministeri de Ciència i Innovació. La seua línia d’investigació principal són els conversos de València abans de l’establiment de la Inquisició espanyola, si bé també ha publicat treballs sobre la violència quotidiana i la funció de l’insult en la societat medieval.

Quant a les categories de narrativa en castellà (tant València com València Nova) i novel·la gràfica, el jurat ha considerat que cap obra es correspon amb les bases del Magnànim.

error: Content is protected !!