EXPOSICIÓ ANTOLÒGICA DE VICENTE GÓMEZ GARCÍA EN EL MUSEU DE BELLES ARTS DE XÀTIVA

Ja iniciat setembre després de les vacances i la tornada al treball, ens podem assabentar de  la prolongació d’una exposició que es va inaugurar a la Casa de la Cultura de Xàtiva però que actualment es troba al Museu de Belles Arts o Casa de l’Ensenyança de Xàtiva. L’exposició titulada Antològica de Vicente Gómez García en el desé aniversari del seu traspàs, es podrà veure fins al 30 de setembre del 2022. Ha sigut comissariada pel fill del artista, Dr. en Belles Arts i pintor, Josep-Marí Gómez Lozano i el seu net, Joan Gómez Alemany, compositor que recentment, en les XIV Jornades d’Art i Història d’enguany organitzades per Ulleye, va estrenar en homenatge al protagonista de l’exposició, una obra per a piano, electrònica i vídeo titulada Vicente Gómez García 2012-2022.

L’exposició està instal·lada en la sala temporal del Museu situada a la esquerra, just en front de l’exposició de Rafael Armengol dedicada a la seua cèlebre sèrie La matança del porc. L’antològica de Vicente Gómez reuneix al voltant de 40 obres de tota la seua trajectòria, des dels seus inicis, amb obres que daten al voltat dels anys cinquanta, fins als últims treballs realitzats en la primera dècada del segle XXI. Principalment trobem quadres, però també hi ha dos escultures, que constitueixen un híbrid denominat “pictoescultura”, on es treballa l’espacialitat tridimensional però a partir dels conceptes de la pintura y la geometria, tant profundament explorats pel pintor.

Aquesta exposició antològica conté nombroses obres de diferents gèneres i estils. Les inicials, que podem trobar només entrem a la sala, són obres que es caracteritzen per una factura realista realitzada amb una pinzellada hereua de l’impressionisme i el post-impressionisme, com evidencien alguns paisatges i un delicat nu de reduïdes dimensions. A continuació, en una paret trobem una destacada sèrie de bodegons que es remeten entre sí, creant interessants jocs d’espill que gràcies a la seua factura generalment hiperrealista, en alguns casos al·ludeixen a la tècnica pictòrica del Trompe-l’œil (trampa o engany a l’ull). A destacar una altra paret on apareixen nombrosos quadres que representen València, la ciutat de Gómez García. Esta sèrie està pintada amb diferents llenguatges artístics hereus de les avantguardes artístiques: així un quadre d’un fortíssim roig monocromàtic recorda els experiments del fauvisme; una altra obra deconstrueix la ciutat a l’estil cubista multiplicant i superposant els seu punts de vista, o uns altres quadres que transformen la ciutat en nombroses espirals abstractes de pronunciada matèria pictòrica que van preparant la posterior pintura abstracta del pintor. Just en els dos extrems de la sala se situa l’última producció pictòrica de Vicente Gómez, consistent en una molt original investigació al voltant de la geometria abstracta.

Però en esta exposició no sols trobem les ja esmentades escultures i pintures, sinó també documents personals i fotografies de l’artista que ens contextualitzen la seua figura. Així mateix, dins d’una vitrina s’exhibeix el recent llibre monogràfic publicat sobre el pintor titulat VALENCIA Y LA ABSTRACCIÓN, CONSTRUCCIONES CON GEOMETRÍA Y COLOR. Trayectoria vital y creativa del artista Vicente Gómez García (1926-2012), editat per EdictOràlia. El llibre ha sigut presentat en contextos acadèmics amb diferents ponències sobre aquest artista, com en la Universitat de València, la Universitat Politècnica de València, la Fira del Llibre de València i la mateixa Casa de la Cultura de Xàtiva. Aquesta publicació, ja a la venda en el mateix Museu de Belles Arts, és el primer treball monogràfic realitzat sobre el pintor en el qual han col·laborat fins a 17 autors diferents, entre els quals destaquen reputats historiadors de l’art valencià, com Manuel Muñoz Ibáñez, Pascual Patuel, Román de la Calle, Francisco Agramunt Lacruz, Albert Ferrer Orts, Javier Moral, Felip González Martínez, entre altres. El llibre, publicat en 2022, després de dos anys i mig d’intens treball i una profunda recerca en els arxius personals de Gómez García, consta de 280 pàgines i en ell es fa un repàs molt detallat i exhaustiu per les múltiples i complexes facetes de Gómez García.

Amb motiu d’esta exposició s’han publicat recentment en format vídeo la gravació de les dos ponències realitzades per Josep-Marí Gómez i Joan Gómez, en les XIV Jornades d’Art i Història dirigides pel Dr. Antoni López, desenrotllades entre els dies 2, 3 i 4 d’agost de 2022. En aquestes jornades hi va haver un capítol dedicat al pintor valencià Vicente Gómez García (1926-2012), com a homenatge en el desé aniversari del seu traspàs, però també a la celebració dels mil anys transcorreguts des de la creació a Xàtiva del Collar de la Coloma,  al 200 aniversari del naixement de Ramon Simarro Oltra i al centenari del naixement de Joan Fuster Ortells. La ponència de Josep-Marí, Vicent Gómez García (1926-2012), l’avanguardista oblidat, repassa la trajectòria de l’artista, mentre que la de Joan, Una obra musical en homenatge a Vicent Gómez García al desé aniversari de la seua mort, serveix per a introduir la composició que després va ser estrenada per ell mateix al piano. Ambdues gravacions es poden trobar al canal de YouTube de l’editorial Ulleye, que properament publicarà les actes de les XIV Jornades.

error: Content is protected !!