HILARI GARCÍA TORNA A DIRIGIR L’ORQUESTRA FILHARMÒNICA DE LA UNIVERSITAT DE VALÈNCIA EN EL TRADICIONAL CONCERT D’OBERTURA DEL CURS ACADÈMIC

HILARI GARCÍA TORNA A DIRIGIR L’ORQUESTRA FILHARMÒNICA DE LA UNIVERSITAT DE VALÈNCIA EN EL TRADICIONAL CONCERT D’OBERTURA DEL CURS ACADÈMIC

El concert serà l’esdeveniment central de la celebració del 40 aniversari de la Fundació General UV

Després d’anys de tancament, es recupera el Palau de la Música com a escenari del concert, dimecres 8 de novembre, a les 19.30 hores.

L’entrada és gratuïta amb invitació i es pot arreplegar a partir d’una hora abans a les taquilles del Palau

La Universitat de València celebra aquest dimecres, 8 de novembre, el tradicional concert d’obertura del curs acadèmic 2023-2024 al Palau de la Música. L’Orquestra Filharmònica, sota la direcció d’Hilari Garcia, proposen un repertori de dos grans autors del romanticisme: Hector Berlioz i Johannes Brahms. El concert començarà a les 19.30 hores a la Sala Iturbi i l’entrada és gratuïta amb invitació, que cal arreplegar a partir d’una hora abans a les taquilles del Palau.

El concert serà la posada de llarg del director de l’Orquestra després del seu retorn al capdavant de la formació musical. “Les estrenes sempre fan respecte, especialment aquesta pel triple compromís adquirit: serà l’inici de la nova etapa per a mi, la celebració del 40 aniversari de la Fundació General UV i el retorn al Palau de la Música després d’anys de tancament”,  ha afirmat el director.

Així mateix, destaca per tractar-se d’una celebració excepcional, amb una significació molt especial per a la Fundació General de la Universitat de València que, en aquest 2023 celebra el 40 aniversari i que, amb aquest concert, posarà el fermall d’or a les activitats programades al voltant d’aquesta fita.

Hilari Garcia Gázquez prendrà de forma oficial el relleu de Beatriz Fernández Aucejo, qui ha estat directora de l’Orquestra Filharmònica de la Universitat de València els últims cinc anys, després d’un període on ha abordat altres inquietuds professionals. “M’he sentit molt ben acollit i amb unes sensacions molt positives respecte als membres de l’Orquestra. Els he trobat molt receptius i amb ganes d’implicar-se en el projecte”,  ha afegit.

Es tracta d’una ocasió per a congregar la comunitat universitària en una de les celebracions acadèmiques més importants del curs i portar a l’escenari del Palau la música de dos compositors romàntics de pes, grans referents de l’herència musical francesa i alemanya.

Sobre el programa del Concert

El Carnaval romà, opus 9, obrirà el concert. Compost el 1844 pel francés Hector Berlioz (1803-1869), la major part del material forma part de la seua òpera Benvenuto Cellini, d’estrena complicada el 1838. Tanmateix, aquesta obertura tingué una bona acollida que mogué l’autor a demostrar la seua habilitat per a reutilitzar elements musicals.

L’obra principal que interpretarà l’OFUV serà la Simfonia núm. 3 en fa major Op.90(1883) de Johannes Brahms (1833-1897). Aquesta simfonia va destacar per la seua influència i interconnexió amb altres compositors rellevants de l’època, i fou qualificada pel director que en va conduir l’estrena a Viena, Hans Richter, com Heroica, en referència a la tercera de Beethoven.

Segons explica el director de l’Aula de Música de la Universitat de València, el professor Guillem Escorihuela, aquesta segona peça del concert “és una obra que s’insereix en el context de la música simfònica del segle XIX, on l’autor mostra la seua admiració per Schumann en el primer moviment, Allegro con brio, i amb un tercer moviment, Poco allegretto, el més famós de l’obra, que destaca per la bellesa melòdica i una estructura que podria connectar amb moviments similars de Mahler”. Sobre el programa, Hilari Garcia ha expressat: “és un concert de programa breu però que compta amb una xicoteta joia. La tercera simfonia de Brahms, malgrat que possiblement és la menys interpretada de les obres de l’autor, és de les més interessants des del punt de vista compositiu. Respecte a la primera obra que interpretarem, l’obertura d’Hector Berlioz ElCarnaval Romà, és l’obra d’un innovador de la música, que en fa gala en aquesta composició amb un enfocament de reciclatge creatiu del seu propi material”.

error: Content is protected !!