INDIGNADES. María María Acha-Kutscher en La Nau

INDIGNADES. María María Acha-Kutscher en La Nau

Des de 30 de novembre de 2023 a 18 de febrer de 2024

Claustre i Sala Oberta de La Nau

Portada: La revolució serà feminista. Buenos Aires 2018. Dibuix digital basat a la foto de Natacha Pisarenko

L’obra de María María Acha-Kutscher se centra especialment en les dones: la seua història, les lluites per l’emancipació i la igualtat, i la construcció cultural de la feminitat. La seua obra compleix una doble funció: la de ser un producte artístic en si mateix, però també la de ser un instrument que puga contribuir a les demandes feministes.


Si bé podem veure altres obres d’Acha-Kutscher a “Art contra la violència masclista – Tantes dones en una mateixa””, aquesta instal·lació d’“Indignades” funciona com una continuació del missatge de l’exposició, un afegit més en un diàleg entre dos exposicions que celebren el feminisme.

“Indignades” és un registre visual de la participació femenina a les protestes públiques arreu del món. Els dibuixos estan basats en fotografies de premsa i mitjans alternatius, i són un testimoniatge de les lluites feministes, així com del paper fonamental de les dones als moviments socials.

Crido per la que no pot. Ni Una Menys demostració. Santiago de Chile 2016


La instal·lació de la segona sala reuneix una extensa selecció de dibuixos sobre el quals l’artista ha treballat durant els últims deu anys, centrats exclusivament en mobilitzacions contra les violències masclistes a tot el món. L’objectiu és servir d’amplificador dels col·lectius i moviments feministes de base, que no sols estan lluitant pels nostres drets, sinó també per les nostres vides.

Biografia


María María Acha-Kutscher naix a Lima, el Perú, l’any 1968. Nacionalitzada espanyola. Després de treballar en el món de la publicitat a la ciutat de Mèxic es trasllada a Madrid el 2001, on viu actualment i inicia la seua carrera artística. Des que va arribar a Espanya, Acha-Kutscher s’ha vinculat a l’escena d’art independent i ha estat involucrada en els debats sobre les polítiques culturals de Madrid i els drets dels artistes. Des del 2003, codirigeix juntament amb Tomás Ruiz-Rivas, el projecte experimental Antimuseo. 


L’eix principal del treball de María María són les dones: la seua història, les lluites per l’emancipació i la igualtat, així com la construcció cultural de la feminitat. Partint del dibuix o el collage fotogràfic, l’artista crea extensos arxius que representen, al seu torn, un intent constant de mantenir la nostra memòria en una societat que impulsa la seua dissolució. Amb el sistema patriarcal en el punt de mira, la seua obra es converteix en un instrument de lluita política i també en un testimoni de les preocupacions i demandes dels moviments feministes contemporanis.

D’una banda a l’altra del planeta, les veus contra les violències masclistes són múltiples i no van a ser silenciades a pesar dels intents reaccionaris. Ens queden, com veiem ací, els nostres cossos, les paraules, els nostres crits i les imatges. Ens volen callades, ens trobaran de cara.
 
Semíramis González

error: Content is protected !!