Josep Renau: fer l’art operatiu. Dissenyar l’avenir en l’IVAM d’ALCOI

Josep Renau: fer l’art operatiu. Dissenyar l’avenir en l’IVAM d’ALCOI

Josep Renau / The best Add. Serie The American Way of Life, 7, 1947. IVAM Institut Valencià d’Art Modern, Generalitat. Depòsit Fundació Renau, Valencia

21 mar. 2024 – 08 set. 2024

Josep Renau (València, 1907 – Berlín, 1982) és considerat una de les figures més destacades de l’avantguarda a Espanya. Introductor del fotomuntatge polític al nostre país, Renau va ser, així mateix, cartellista, muralista, editor, agitador i teòric de les arts. La seua primerenca militància en el Partit Comunista li va induir a promoure, fins al final de la seua vida, una concepció de l’art al servei de la revolució i el canvi social.

Entre setembre de 1936 i abril de 1938, durant la Guerra Civil, Renau va ser nomenat director general de Belles Arts del Govern de la República, càrrec des del qual va impulsar l’evacuació del Tesoro Artístico de Madrid, així com la posada en marxa del Pabelló Espanyol en la Fira Internacional de París de 1937, esdeveniment propagandístic en favor de la causa republicana en el qual Pablo Picasso va presentar la seua obra Guernica.

L’exposició planteja una revisió de la seua llarga i complexa trajectòria artística a través d’una selecció de més de cent cinquanta obres entre cartells, revistes, documents i fotomuntatges realitzats per Renau durant la seua etapa republicana, durant el llarg exili a Mèxic (1939-1958) i en l’antiga República Democràtica Alemanya (1958-1982). S’estructura en quatre apartats: Els anys de la 2a República; L’exili a Mèxic; Sèrie The American Way of Life i Renau en la República Democràtica Alemanya (RDA).

Les obres que componen esta exposició procedeixen íntegrament de la col·lecció del museu i de la Fundació Josep Renau, institució que va depositar en l’IVAM, en 1989, la biblioteca, l’arxiu i la col·lecció personal de l’artista. La mostra ha sigut anteriorment presentada en el Museo Patio Herreriano de Valladolid.

error: Content is protected !!