La Casa de Cultura d’Ontinyent exposa el patrimoni artístic de la Diputació vinculat a les dones

  • El president de la Diputació de València, Toni Gaspar, i l’alcalde d’Ontinyent, Jorge Rodríguez, obrin l’exposició ‘Dones en marxa’, amb més de mig centenar d’obres pictòriques i escultòriques de gran valor

El patrimoni artístic de la Diputació de València vinculat a les dones ja es pot visitar a la Casa de Cultura d’Ontinyent. El president de la corporació provincial, Toni Gaspar, i l’alcalde d’Ontinyent, Jorge Rodríguez, obriren en la vesprada del dimecres 8 de març l’exposició ‘Dones en marxa’, que mostra més de mig centenar d’obres pictòriques i escultòriques de gran valor patrimonial, propietat de la Diputació. Obres d’artistes com Pinazo, Aurora Valero, Carmen Mateu, Bolinches, Genovés o Carmen Calvo, entre altres.

L’acte el va introduïr la diputada provincial i regidora d’Igualtat a Ontinyent, Natàlia Enguix, qui va gestionar l’arribada de la mostra a la ciutat, i que posava de relleu que la mateixa “visibilitza molt bé el patrimoni de la Diputació vinculat a les dones, i posa en valor la tasca tan important feta des de la institució per a becar artistes”.

La comissària de l’exposició, la també profesora i vicerectora de la Universitat de València Ester Alba, explicava que el suport de la Diputació començava en 1863, però no va ser fins pràcticament 100 anys després quan també va incorporar beques per a dones artistes. Alba feia especial alusió a la segona república, un periode al qual la dona va irrompre en l’art per trencar estereotips, fent que molts artistes homens reflexionaren sobre com representaven a les dones. “Amb una posterior evolució cap a la moderintat que podem descobrir en esta exposició”, explica la comissaria.

La primera part de la mostra està dedicada a la representació de la dona que inclou la iconografia tradicional, mentre que el segon bloc pretén reflectir l’impuls a les dones artistes per mitjà de beques i ajudes de la Diputació de València.

Memòria de la Modernitat

La mostra ‘Dones en marxa’ reprén la línia iniciada durant l’etapa de Jorge Rodríguez com a president de la corporació valenciana amb la l’exposició ‘Memòria de la Modernitat’, que ja va estar a Ontinyent, amb la intenció de donar visibilitat a part de les peces de gran valor patrimonial propietat de la Diputació. En este sentit, l’alcalde d’Ontinyent destacava que “el patrimoni de la Diputació és de totes i tots, i pensàvem que devia estar a l’abast dels habitants de València i dels seus pobles”. L’alcalde agraïa el treball de la Diputació per dur esta exposició a Ontinyent, i també el suport i la presència del president Toni Gaspar.

Per part seua, Gaspar es mostrava “molt orgullós de què esta exposició es puga inaugurar a Ontinyent, i que siga a més coincidint amb el 8 de març”. El president de la Diputació posava en valor l’aposta de l’actual govern de la corporació valenciana “per fer accessible el patrimoni artístic a totes les persones, una aposta de la que és exemple la nova sala d’exposicions, que anteriorment era una sala de reunions, un lloc que volem que siga mostra d’eixes portes obertes que volem que tinga la Diputació tot l’any, i no sols el 9 d’octubre”. El president també posava de relleu la bona acollida de la ciutadania, amb una afluència acumulada de més de 100.000 persones a les exposicions de patrimoni de la Diputació.

‘Dones en marxa’ es podrà visitar en la Casa de Cultura-Palau dels Barons de Santa Bárbara d’Ontinyent fins al 27 de maig, de dilluns a divendres de 10:00 a 13:30 horas i de dimarts a dissabte de 18:00 a 21:00 hores, estant previst que es facen visites guiades per a col·lectius i centres educatius des de sisé de Primària fins a universitaris, prèvia reserva.

error: Content is protected !!