La Diputació de València declara el 2024 com a any Estellés

La Diputació de València declara el 2024 com a any Estellés

  • Paco Teruel, diputado de Cultura, destaca el consenso político alcanzado en el pleno y afirma que “es un reconocimiento merecido porque Vicent Andrés Estellés es, sin duda, uno de los grandes poetas europeos; llevamos meses trabajando para conmemorar su nacimiento”

La Diputació de València ha declarat 2024 com a any Estellés per a commemorar el centenari del naixement del poeta de Burjassot Vicent Andrés Estellés. En ple ordinari celebrat aquest matí ha aprovat una moció de Compromís esmenada pel PP. Tots els grups polítics, a excepció de Vox, defensen la importància de l’obra de l’escriptor per a la cultura valenciana i l’oportunitat que suposa l’aniversari del seu naixement per a promocionar-la.
En este sentit, el diputat de Cultura, Paco Teruel, ha explicat que “la Diputació porta mesos treballant en aquest centenari tal com presentem la setmana passada”. “És un reconeixement merescut, ja que Estellés és, sens dubte, un dels grans poetes europeus”, ha esgrimit.

Igualment, ha detallat Teruel, “els seus versos s’adapten a la perfecció a qualsevol partitura, continua sent un referent per a valencians, espanyols i europeus, i aquest aniversari és motiu per a continuar explorant aspectes desconeguts de la seua prolífica obra”. De fet, ha recordat, “la Generalitat Valenciana ja ho va declarar escriptor de l’any en 2012 i va ser una iniciativa d’èxit per a fomentar la seua obra”.

Per al diputat de Compromís, Pau Andrés, “reconéixer a Estellés és acte de justícia històrica i cultural”. “És un dels poetes valencians més importants des de Roig de Corella o Ausiàs March”, ha destacat alhora que ha subratllat “la seua repercussió en la música valenciana a través de diferents cantants i grups”.

En la mateixa línia, el diputat del PSPV, Roger Cerdà, ha qualificat a Estellés “com un dels poetes més importants de la nostra terra”. A més, ha ressaltat, “va rebre nombrosos premis i els seus poemes han sigut traduïts a diferents idiomes, entre els quals es troba el suec, l’alemany o el japonés”.
Per contra, el diputat de Vox, Sergio Pastor, ha argumentat el seu vot en contra per la procedència de la moció: “Reconeixem l’obra d’Estellés, però no en mans de Compromís”.


Any Estellés

L’àrea de Cultura de la Diputació editarà un llibre de partitures d’obres polifòniques utilitzant les lletres del poeta, que a més es gravaran per a la seua difusió multiplataforma.

A més, al costat de Paco Valldecabres, director de l’Orfeó Universitari de València, s’ha organitzat un serial de recitals que tindrà caràcter itinerant, utilitzant per descomptat el treball poètic de l’escriptor de Burjassot.

També es procedirà a la reedició dels volums d’Estellés publicats per la Institució Alfons el Magnànim i que estan esgotats, amb la intenció d’enviar-los a col·legis i biblioteques dels municipis valencians.

Entre els premis que va rebre Estellés, els més importants van ser l’Ausiàs March de poesia (1966) per L’inventari clement; el Lletra d’Or (1975) pels pedres de l’àmfora; la Creu de Sant Jordi (1982); el Premi d’Honor de les Lletres Valencianes (1984); o la Medalla d’Or al Mèrit en les Belles arts del Ministeri de Cultura (a títol pòstum).

error: Content is protected !!