LA UNIVERSITAT ARRANCA UN MARÇ PER LA IGUALTAT PLE D’ACTIVITATS EN TOTS ELS CAMPUS

La Universitat de València celebra, com cada any, el Dia Internacional de les Dones amb un ampli programa d’activitats culturals i didàctiques que tindran lloc durant els dies propers al 8 de març, dia de la commemoració, i que duraran vàries setmanes.

L’acte institucional previst al Claustre i al Paranimf de La Nau Centre Cultural per a dilluns 7 de març, va començar amb la lectura del manifest institucional per part de la rectora de la Universitat de València, Mavi Mestre Escrivà. A continuació tindrà lloc la conferència-col·loqui entre Miguel Lorente Acosta, professor de Medicina Legal de la Universitat de Granada i exdelegat del Govern per a la Violència de Gènere, i Angela Escribano Martínez, doctora en Dret i assessora de la Delegació de Govern en la Comunitat Valenciana en Igualtat i Violència de Gènere. Lorente i Escribano respondran durant la conferència-col·loqui a la necessitat i possibilitat dels homes en el feminisme.

Dins dels actes institucionals amb motiu del Dia Internacional de les Dones s’ha convocat com cada any el 8 de Març la concentració de cinc minuts de silenci a les portes de Rectorat i que enguany es realitzarà a les 11 hores.

La Universitat de València dedica la programació cultural del mes de març a la perspectiva de gènere

Amb motiu del Dia Internacional de la Dona, la Universitat de València també respon al seu compromís amb la perspectiva de gènere mitjançant la programació del Servei de Cultura Universitària, que es desenvoluparà al Centre Cultural La Nau i als diferents campus de la Universitat a través de les diverses aules culturals universitàries i programes.

Bona part de la programació es desenvoluparà al Centre Cultural La Nau. S’encetarà el pròxim dilluns 7 de març, a les 12 hores, amb ‘Cuineres i periodistes amb nom de dona’, activitat organitzada per l’Aula de Gastronomia al Claustre, en què participaran destacades cuineres i periodistes, entre les quals es troben María José Martínez, xef del restaurant Lienzo; Begoña Rodrigo, xef de la Salita; Alejandra Herrador, de l’Atalaya; i les periodistes gastronòmiques Almudena Ortuño, Marina Vega i Paula Pons. L’acte, presentat per la consultora d’estratègies de negoci i comunicació gastronòmica, Maje Martínez Cortina, abordarà, entre altres qüestions, el present i el futur de la dona en el sector de la restauració: reptes, reconeixement professional i transformacions.

L’activitat següent, que s’inscriu dins del Cicle de Dones Creadores de l’Escola Europea de Pensament Lluís Vives, serà la conferència ‘La construcció de la identitat femenina en la cultura ibèrica’, a càrrec de la catedràtica emèrita d’Arqueologia de la Universitat de València, Carmen Aranegui. L’acte tindrà lloc el dimecres 23 de març, a les 18 hores.

L’Aula de Literatura acull també una activitat del Cicle de Dones Creadores, el dijous 24 de març, una trobada molt especial entre dues escriptores. El col·loqui ‘Escriure la culpa femenina: estereotips i desconstruccions’ serà protagonitzat per Purificació Mascarell, autora del llibre ‘Cartilla de redención’, i per Laura Martínez, autora de ‘Desde la trinchera’. El debat es desenvoluparà a l’Aula Magna (Centre Cultural La Nau), a les 19 hores, i serà presentat i moderat per Cristina García Pascual, responsable de l’Aula de Literatura de la Universitat de València.

Finalment, pel que fa a conferències i debats, la veu de la dona en el món de la poesia tancarà la programació amb perspectiva de gènere, a La Nau. L’autora Marina Bianchi visitarà l’Aula Magna el dimecres, 30 de març, a les 17 hores, amb la conferència ‘La poesia espanyola en l’hispanisme italià’. L’acte serà presentat i moderat per la responsable de l’Aula de Poesia de la Universitat, Xelo Candel.

La programació escènica en març ha començat amb un espectacle especialment adreçat a l’estudiantat universitari, ‘Spoiler Alert’, representat per La Lola Boreal els dies 2 i 3, amb direcció d’Aurora Diago. Els dies 9 i 10, serà el torn de ‘Marina’, de Teresa Balló i Alejandra Garrido, sobre la violència social contra les dones. Victoria Salvador dirigeix ‘L’inesperat’, de Fabrice Melquiot, a càrrec d’Inesperades Teatre els dies 23 i 24. I clourà la programació del mes una de les comèdies més famoses de Shakespeare, ‘Como gustéis’, els dies 30 i 31, protagonitzada per Rosalinda, una dona desterrada de la cort que es disfressa d’home per a sobreviure en l’exterior, interpretada per Teada amb direcció d’Amanda Harris.


I en l’apartat musical, l’Aula de Música continua la col·laboració amb la Unitat d’Igualtat de la Universitat de València en l’organització d’un concert de soprano i piano el dia 9 de març, a la Capella de La Nau, en el marc de les activitats culturals programades per a celebrar el Dia Internacional de la Dona. En aquest concert s’oferirà un programa integrat únicament per compositores.

En el marc del programa ‘Cultura als campus’, també la programació de març té com a denominador comú la perspectiva de gènere. La Facultat de Fisioteràpia de la Universitat serà la seu, entre el 8 de març i 8 d’abril, de l’exposició ‘Dones amb molta història’, que distingeix 18 dones que la tradició cultural androcèntrica ha invisibilitzat, fet que ha privat la societat del coneixement que han aportat.

Els centres a través de les Comissions d’Igualtat són els altres protagonistes de la programació del mes de març per la igualtat. En aquest sentit, les Comissions d’Igualtat del Campus de Burjassot-Paterna i la Unitat d’Igualtat han organitzat la presentació del llibre “ACOSO. El #MeToo en la Ciencia Española” amb la presència de la seua autora, la periodista científica Ángela Bernardo Álvarez.

La Facultat d’Infermeria i Podologia centra les seues activitats de sensibilització en debatre al voltant de la gestió de les cures amb la pandèmia per la Covid-19 i les conseqüències per a les persones que s’hi dediquen professionalment. Divendres 4 de març es presenta l’estudi de Marcela Jabbaz i Dolors Comas ‘El cuidado importa’, a partir de les 12.30 h.

Les activitats programades a la Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació arranquen també el proper dilluns 7 de març i es combinen entre activitats d’aula organitzades pel professorat d’una assignatura i activitats de centre.

Dilluns, 7 a partir de les 8:30 hores a l’aula 407 tindrà lloc l’activitat: ‘Las poetas también tiene voz en las lenguas peninsulares’ coordinada per la professora Amparo Ricós. A partir de les 9 hores a la Sala d’Actes tindran lloc les Jornades ‘Cuando trataron de callarme, grité. Relacions entre cultura i gènere des d’una perspectiva feminista”. A les 10 hores al corredor del primer pis s’inaugura l’exposició ‘8M: tornem als carrers’, amb fotografies d’Eva Máñez.

Ja en horari de vesprada, a partir de les 17 hores, a l’aula S-06 es realitzarà l’encontre amb Lori Saint-Martin, una escriptora quebequesa, dins de la IV Edició del Cicle Autores i Autors a les aules. I finalment, a les 19:30 hores a l’Espai Cultural, la proposta teatral: ‘Los bancos del Prado’ de Luisa Carnés, a càrrec d’alumnat del Grau en Estudis Hispànics.

La programació a la FFTiC continua dimarts 8 de març a les 9:30 hores al corredor de Deganat amb diversos tallers: ‘Mujer sin Edén: taller de voces de autoras’ i ‘Intersecciones entre arte y literartura: taller de tote bags’.

A les 12 hores també dins de les activitats d’aula, es projectarà el documental ‘Mujeres que no callan’ de Núria Garrido i en horari de vesprada, a partir de les 17 hores la conferència “Les dones en la literatura catalana medieval”, a càrrec de Maria Saiz.

Els actes continuen fins final de mes amb el col·loqui, el 28 de març a l’ Espai Cultural, amb la traductora Catalina Ginard, a partir del llibre ‘Caer es como volar’ (2021), la novel·la de l’autora holandesa Manon Uphoff sobre violència sexual dins l’àmbit domèstic i finalment el 30 de març amb la conferència, ‘Mundo femenino de la literatura rusa: desafíos y aspiraciones’.

A partir del 10 de març arranca el projecte ‘Las mujeres, la defensa y el mar: navegantes, capitanas, corsarias y piratas en la Historia. Nuevos relatos con perspectiva de género’ en la Facultat de Geografia i Història. Exhibicions escèniques i històriques, clubs de lectura i conferències conformen un programa d’activitats.

En la mateixa línia, la Facultat de Magisteri acull el seminari i cicle de conferències: ‘Dones, ecofeminisme i patrimoni musical en l’àmbit agrari’ entre el 21 de març i el 5 d’abril; i entre el 21 i 25 de març al Parc Científic, el Workshop @FlipPhysics per a visibilitar el treball d’aquelles científiques que han decidit escollir la carrera professional en Física Nuclear i de Partícules, on la presència femenina és escassa, trobant-se en una posició de minoria, tant en els seus llocs de treball i assistència a esdeveniment científics, així com trobant-se afectades per l’absència de referents femenins.

La Facultat de Fisioteràpia s’endinsa en el treball amb perspectiva de gènere i programa per al 29 de març una sessió formativa per al seu alumnat dedicada a la detecció de la violència de gènere a través de la pràctica clínica.

El projecte ‘Dignitat Menstrual’ encapçalat per la professora de Medicina Marisa Guillen i estudiants del Màster de Gènere i Polítiques d’Igualtat com Mila Font torna amb una segona edició que s’ubica a la Facultat de Medicina tot i que oberta a la participació de tot l’estudiantat. 29 de març arranca el seminari: ‘La salut de les dones des de diferents contextos socials i culturals: Abordatge en la salut sexual i la salut mental’ a càrrec de la metgessa Carmen Valls moderada per la periodista Irene Rodrigo i en el mes d’abril es realitzaran els tallers: 5 d’abril: ‘Cicle menstrual’, 6 d’abril: ‘Violència sexual’ i 7 d’abril: ‘Salut sexual i benestar emocional’.

Per dimarts, 17 de maig està prevista la VI Jornada de la Dona Investigadora al Parc Científic coordinada per les integrants de la Comissió d’Igualtat de l’ICMOL.

error: Content is protected !!